Klenot Prahy … … Karlův most !! Stereo Zvuk

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARLŠTEJN.
Advertisements

Symfonická báseň od Bedřicha Smetany
Gotika.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Středočeský kraj a Praha.
PRAHA-hlavní město ČR.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Karlův most Jakub Kořínek VI.S. Logo cestovky Co je to Karlův most??? Karlův most je nejstarší stojící most přes řeku Vltavu v Praze a druhý nejstarší.
PRAHA - hlavní město České republiky.
T ATO PREZENTACE JE HRAZENA Z PROJEKTU : Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Karlův most je původně gotická stavba spojující pravý břeh Vltavy s levým v centru Prahy. Konkrétně se jedná o spojení Starého města (dříve Staré Město.
Klenot Prahy … … Karlův most
Identifikátor materiálu: V/2-1/6 Praha – hlavní město ČR
Praha.
Cestovní kancelář CESTAK
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_258_Praha 2 AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM: 9.,
Gotická architektura v Čechách
PAMÁTKY PRAHA.
Sabina Adámková & Adéla Kusáková
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
A – 7I – 13R – 21 B – 8J – 14S – 22 C – 9K – 15T – 23 D – 10L – 16U – 24 E – 11M – 17V – 25 F – 6N –
Srdce Evropy. Praha je hezčí v noci Národní muzeum.
České země ve středověku
Symfonická báseň od Bedřicha Smetany
Český Brod.
Karel IV. Tereza Šourková.
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3.
KARLŮV MOST.
Stavby Karla IV. ANEB JAKÝ BYL KRÁL KAREL IV.. Obsah Kdo to Karel IV. vůbec byl? Univerzita Karlova Karlův most Karlštejn Nové město Chrám svatého Víta.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Webové stránky zámku. Zámek Červená Lhota Zámek Červená Lhota leží v jižních Čechách, zhruba 20 kilometrů od Jindřichova Hradce, stojí uprostřed rybníka.
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_14_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_KARLŮV MOST Název: KARLŮV MOST.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
MALÁ STRANA (PRAHA) - původně Nové Město, později Menší Město pražské - r Přemysl Otakar II. povýšil Malou Stranu na město - v době renesance a baroka.
Hrady a zámky Jméno a příjmení. Obsah Karlštejn Křivoklát Vyšehrad Konec.
 1348 založení Nového Města Pražského  1348 – Univerzita Karlova  1357 –začala stavba Karlova mostu- náhradou za Juditin most, který zničili povodně,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_32-18 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
KARLŮV MOST A PRAŽSKÝ ORLOJ
pol. 12. století - konec 15. stol.
GOTIKA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_32-13
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Juditin most Byl ve výstavbě roku První kamenný most
VY_32_INOVACE_206_Gotika Šablona Identifikátor školy:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Románský sloh.
Autor: Mgr. Iveta Váňová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
… Karlův most !! Klenot Prahy… Stereo Zvuk
Královské město Rakovník
Autor: Mgr. Karolina Pátková
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_32-01
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_32-02
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_VLAST Výchova k.
Gotické památky v Čechách
Transkript prezentace:

Klenot Prahy … … Karlův most !! Stereo Zvuk Bedřich Smetana, cyklus symfonických básní Má vlast Vltava. Stereo Zvuk

Předchůdci Karlova mostu… V místě mostu býval nejprve přechod přes svázané klády, tzv. prahy. V 10. stol. už je zmiňován dřevěný most, který ale býval ohrožován každou větší vodou, proto nechal Vladislav II. postavit kolem r. 1170 kamenný most Juditin. Ten zde stál až do r. 1342, kdy byl zničen povodní.

2, 3 – poloha předpokládaných dřevěných mostů 1 – starý brod řekou 2, 3 – poloha předpokládaných dřevěných mostů 1 2 3 4 – Juditin most 4 5 5 – Karlův most

Karel IV rozhodl postavit most nový mohutnější a vyšší, který by vydržel navěky. Základní kámen byl položen za osobní účasti Karla IV, přesně 9.7.1357 v 5 hodin 31 minut.

Okamžik založení mostu nebyl zvolen náhodně Okamžik založení mostu nebyl zvolen náhodně. Napíšeme-li datum správně 1-3-5-7-9-7-5-3-1 Řada lichých čísel se čte stejně z obou stran, Karel zasvěcený mystik, věřil, že tato numerická hříčka ochrání dílo.

Karlův most byl čtvrtým velkým kamenným mostem v Čechách po starším Juditině mostu v Praze, mostu v Písku a Roudnici nad Labem.

Stavba mostu byla dokončena v roce 1370 a jako datum úplného dokončení se udává rok 1402, stavba vyšší Malostranské věže se protáhla až do 2.poloviny 15.století. Poslední významná součást mostního komplexu bylo kamenné schodiště na ostrov Kampa v roce 1844.

Parametry pražského Kamenného mostu byly ve své době ohromující a úctu vzbuzují i dnes. Je dlouhý 512 m a široký 9,4 – 9,5 m, mostovka je ve výši 13 m nad hladinou Vltavy. Na staroměstském břehu ústí Karlův most průjezdem ve Staroměstské mostecké věži, na malostranském bránou mezi Malostranskými mosteckými věžemi do ulice Mostecké.

Most má 16 oblouků nestejného rozpětí od 16,62 m (pod Staroměstskou věží) do 23,38 m (nad Kampou). „Půdorys pilířů má rozměry 8,5až10,8 krát 24-25 m.

Mostní konstrukce je tvořena klenbovými segmentovými oblouky z kamenných kvádrů, opřenými do mohutných pilířů. Na klenbách leží poprsí (čelní) zdi spojitě probíhající přes pilíře. Obložení pilířů, mostních oblouků a zdí je provedeno z pískovcových kvádrů.

Na zábradlí mostu je rozmístěno celkem 30 soch a sousoší, k tomu můžeme připočítat ještě sochu Bruncvíka, která stojí mimo hlavní řadu. Většina soch a sousoší je z pískovce, ale najdeme zde i plastiku bronzovou a jednu plastiku mramorovou.

Popřeji krásný a pohodový den… Galérii plastik pod širým nebem, spojení převážně barokních plastik s gotickým mostem necháme na příští procházku. Popřeji krásný a pohodový den… … právě dnes !