Aristoteles Spisy: Klasifikace věd: logické fyzikální teoretické

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Svět není, děje se. Bytí (ve smyslu předmětného, věcného bytí, nikoli bytí např. pojmů a dalších ideálních entit) ve filosofii je něco podobného jako.
Advertisements

Aristoteles Spisy: Klasifikace věd: logické fyzikální teoretické
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Aristotelés – přehled díla a myšlení (původní, velmi optimistický plán…) Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled.
Překonávání důsledků Aristotelovy fyziky geocentrismus geocentrismus geocentrismus kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy pád předmětů.
GEOGRAFICKÁ TOPOGRAFIE A KARTOGRAFIE. KARTOGRAFIE „Věda zabývající se konstrukcí a obsahem map zemského povrchu, jejich používáním, rozmnožování a.
Strategické otázky výzkumníka 1.Jaký typ výzkumu zvolit? 2.Na jakém vzorku bude výzkum probíhat? 3.Jaké výzkumné metody a techniky uplatnit?
Mechanické kmitání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 7. Kinematika – rozlišování pohybů a jejich skládání v prakt. úlohách.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/15 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Volný pád a svislý vrh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
POHYB TĚLES PROTI SOBĚ – STEJNÁ DOBA Slovní úloha o pohybu I.
OMLÁDNUTÍ DÍKY CESTOVÁNÍ V KOSMU KATEŘINA KUBIČKOVÁ IX.A.
Michalíková Hor č íková 2. Ro č ník VSRR Bc. Aristoteles.
HISTORIE NÁZORŮ NA VESMÍR.
Slovní úlohy o pohybu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Slovní úlohy o pohybu Lineární rovnice Matematika 8.ročník ZŠ
SYSTEMATICKÁ FILOSOFIE III.
Rovnice ve slovních úlohách II.
POHYB.
Název prezentace (DUMu): Elektrický obvod, napětí, proud
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
NEROVNOMĚRNÝ POHYB 2 Název školy
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Statistické pojmy. Statistické pojmy Statistika - vědní obor zabývající se zkoumáním jevů, které mají hromadný charakter Pojem statistika slouží k.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Pohyby těles ve Sluneční soustavě Autor: Kamil.
Rovnoměrný pohyb Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Filmová animace Rostliny Mgr. Jiří Mlnařík VY_32_INOVACE_Mul4a0210.
Aristotelés - přehled díla a myšlení
Znečištění ovzduší Obr. 1
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Filozofie renesance II – Přírodní filozofie
Obecná teorie relativity
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Matematicko-fyzikální projekt Vektory
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Důsledky základních postulátů STR
Důsledky základních postulátů STR
ZÁKLADNÍ PRINCIPY SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_NPZ_ZAKON_SETRVACNOSTI
Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii - CZ.1.07/2.2.00/
2. ROVNOMĚRÝ A NEROVNOMĚRNÝ POHYB
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Pohybová energie tělesa TÉMATICKÝ CELEK:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Speciální teorie relativity
Slovní úlohy o pohybu Pohyby stejným směrem..
Měsíc Měsíc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Francouzský materialismus I
MĚSÍC Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_648.
Mechanika a kontinuum NAFY001
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
Matematická gramotnost napříč vzděláváním
FYZIKA 2.B 18. hodina.
Mechanické kmitání a vlnění
Empirické.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ Vlnění.
Ověření 2. Newtonova pohybového zákona a zákona zachování energie
Obecná teorie relativity
1. Homogenní gravitační pole - VRHY
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Transkript prezentace:

Aristoteles Spisy: Klasifikace věd: logické fyzikální teoretické pojem druh rod  KATEGORIE fyzikální f. teorie pohybu metafyzické m. teorie pohybu etické, politické… Klasifikace věd: teoretické fyzika matematika první filosofie praktické poietické

Metafyzika jako učení o pohybu pohyb jako přechod z potenciálního do aktuálního uskutečnění pohybu  energie dovršení pohybu entelechie + hýlemorfismus příčiny pohybu látková formální působící účelová

Fyzika Fýsiké akroasis (přírodovědecké čtení), fyzika, ta peri fyseós, hé fysiké filosofia Peri úranú (O Nebi) Peri genesós kai fhtorás (O vznika a zániku) Meteórologika (O jevech v ovzduší) Úvahy o čase tři mody času změna, pohyb, čas dříve – později, před – po  počet pohybu čas jako počítaný pohyb

Čas je bytí, které není

Pohyb a čas

Čas a duše

Fyzika jako učení o pohybu Druhy pohybu: vznik a zánik růst a zmenšení kvalitativní změna střídání v prostoru střídání v prostoru vynucený pohyb přirozený pohyb

Teorie přirozených míst a přirozeného pohybu přirozený pohyb po svislici dolů po svislici nahoru ALE nebeská tělesa se pohybují jinak  jiné prostředí  aithér živly těžké (země, voda) lehké (vzduch, oheň) snaha zaujmout přirozené místo směřování k přirozenému místu - přirozený pohyb sublunární supralunární

Přímé důsledky Nehybnost Země jako samotný živel  nehybná (argument z teorie pppm) jako nebeské těleso  nehybná (argument z astronomických představ)

Důkaz astronomický

Vesmír podle Aristotela geocentrismus kruhové dráhy těžší předměty padají rychleji preference klidu před pohybem dvě části vesmíru existence éteru