VY_52_INOVACE_17_ Význam půdy, lesů a vodních ploch

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

Význam malých vodních ploch pro krajinu
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
PEDOSFÉRA = půdní obal Země Vznik půdy a její složky
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Příroda kolem nás Není –li uvedeno jinak, je tento.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Zemědělství ČR Rostlinná výroba
Rozmanitost, ochrana a význam lesa
PEDOSFÉRA.
VY_32_INOVACE_33_ Prvouka 3.ročník Rostliny 2.
PŮDA.
VODA – ZÁKLADNÍ PODMÍNKA ŽIVOTA
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Vznik půdy - půda pokrývá povrch zemské kůry
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: PŮDA
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Člověk a jeho svět 4. ročník
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
LES – PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO 3
PŮDA 10 cm půdy se vytváří 100 let.
Les-Lesní patra.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.4 Rostliny - dělení Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo.
Části stromů Strom v ročních obdobích Význam zeleně pro člověka
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.1 Ekosystémy České republiky Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Voda Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Rostliny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Půda Anotace: Materiál je určen k výuce pracovních činností (pěstitelství) v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o půdě, jejím vzniku.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.2 Živá a neživá příroda Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Ekosystém les Stromy Přírodověda 4. ročník
Pedosféra.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_147_ Půda
Ekosystém rybník Rostliny
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_13_Půda
LES A JEHO VÝZNAM Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. Č. DUMu: VY_52_INOVACE_448.
VY_32_INOVACE_03_ Písemné sčítání a odčítání do 1000
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Živočichové v lese.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
VY_52_INOVACE_36_ Život v oceánech a mořích
VY_32_INOVACE_18_ Dělení se zbytkem
Podmínky života na Zemi
VY_52_INOVACE_23_ Stavba těla semenných rostlin
VY_52_INOVACE_11_ Rostliny v rybníku a okolí
VY_52_INOVACE_64_Lesní a vodní hospodářství
Bc. Jan Hutla Vy_32_INOVACE_4B_20_Člověk_a_příroda Člověk a příroda
VY_52_INOVACE_21_ Vlastnosti rostlin
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Motyčková Číslo
VY_52_INOVACE_14_ Živočichové v řece
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
VY_52_INOVACE_13_ Rostliny v okolí řeky
VY_32_INOVACE_11_ Zaokrouhlování čísel do 1000
VY_52_INOVACE_27_ Vlastnosti živočichů
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Ekosystém park Rostliny
VY_52_INOVACE_02_ Ekosystém park - rostliny
VY_52_INOVACE_03_ Ekosystém park - živočichové
VY_52_INOVACE_19_ Živá a neživá příroda
VY_52_INOVACE_01_ Ekosystémy
VY_52_INOVACE_05_ Ovocné stromy a keře
Les 2. hodina Řasy LES – složitý ekosystém = společenstvo různých organizmů a jejich neživé prostředí Organismy z prostředí potřebují: světlo + teplo.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
VODSTVO Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
VY_52_INOVACE_35_ Země ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5. ročník Ing. Hana Adamcová
Transkript prezentace:

VY_52_INOVACE_17_ Význam půdy, lesů a vodních ploch ČLOVĚK A JEHO SVĚT 4. ročník VY_52_INOVACE_17_ Význam půdy, lesů a vodních ploch Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011

Anotace Prezentace objasňuje problematiku významu půdy, lesů a vodních ploch pro člověka.

VÝZNAM PŮDY PŮDA: ČLOVĚK: je jednou ze základních podmínek života, je zdrojem živin, poskytuje oporu kořenům rostlin, člověk ji využívá k pěstování rostlin. Žije zde mnoho živočichů. ČLOVĚK: půdu obdělává, pěstuje v ní užitkové rostliny, dodává ji potřebné živiny, hnojí ji.

DĚLENÍ PŮD PODLE BAREV: černozem hnědozem DRUHY PŮD : jílovitá hlinitá Půdy se od sebe odlišují barvou, jemností, lepivostí, velikostí jednotlivých částic. DĚLENÍ PŮD PODLE BAREV: černozem hnědozem DRUHY PŮD : jílovitá hlinitá písčitá kamenitá

VÝZNAM LESŮ LESY: ČLOVĚK: uvolňují velké množství kyslíku, zachycují prach a nečistoty z ovzduší, chrání před silným větrem, zpomalují odtok povrchových vod a chrání půdu, jsou zásobárnou vody, jsou domovem mnoha živočichů a rostlin, poskytují dřevo, jsou místem odpočinku. ČLOVĚK: v lesních školkách vysazuje nové stromky, pečuje o zvěř, kterou v zimě přikrmuje.

VÝZNAM VODNÍCH PLOCH VODNÍ PLOCHY rybníky jezera přehradní nádrže

VÝZNAM VODNÍCH PLOCH VODNÍ PLOCHY: zadržují vodu, zvlhčují půdu a ovzduší, chovají se zde ryby, vodní rostliny jsou potravou pro býložravce, slouží k rekreaci a odpočinku.

Autor: Ing. Hana Adamcová Základní škola a mateřská škola Liběšice, okres Louny, příspěvková organizace Zpracováno v programu Microsoft Office 2010. Použité obrázky pocházejí z vlastních zdrojů. Použitá literatura: ŠTIKOVÁ, Věra. Člověk a jeho svět : Přírodověda pro 4.ročník. Brno : Nová škola, s. r. o., 2010. 80 s. ISBN 978-80-7289-211-2.