Židovství - Judaismus Pavel Novák, Roman Budějský, Tereza Dvořáková, Veronika Velichová, Zuzana Veselá.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ 04_ Lidé a čas Kalendář (SADA ČÍSLO 2)
Advertisements

Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Jak se tyto svátky vlastně slaví?
Anotace Žák se seznámí s obsahem Bible …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Pojmenuje význam bible. Je schopen správně přiřadit významné.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
Náboženská literatura
VY_32_INOVACE_02_SVP_081_Bel
LIDÉ A ČAS KALENDÁŘNÍ ROK.
Co je typické pro židy?.
Průlet liturgickým rokem
Podzimní a zimní měsíce
Základní škola a Mateřská škola Chlebičov DUM 57. Březen 2012 Jarní a letní měsíce.
Vzhůru do života. V září se všichni sejdeme a povídáme si, co bylo o prázdninách.Pak nás přivítají paní učitelky a sdělí nám, co pěkného nás čeká.
Vypracoval: Jakub Moravec
Náboženství - judaismus
Světová náboženství – judaismus
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Burgetová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
JARO.
Identifikátor materiálu: EU –
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Syropalestina.
Světová náboženství JUDAISMUS.
Roční období Název školy:
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_50_Měsíce v roce AUTOR: Mgr. Zdeňka Buchtelová ROČNÍK, DATUM:
ŽIDOVSKÉ SVÁTKY.
VĚROUKA JUDAISMU ŽIDOVSKÝ MONOTEISMUS ZÁKON PROROCI MESIANISMUS BIBLE
judaismus a křesťanství
LEVITICUS. Leviticus „lévitský“, „týkající se lévitů“ וַיִּקְרָא ‎ (wajjikrá) Autor: Mojžíš Datum sepsání: 1400 př.n.l. Jazyk: hebrejský.
5. lekce.
Výukový prográmek pro děti 2.třídy ZŠ Roční období
Magen – Davidova hvězda – symbol židovství
Anotace Materiál je vhodný ke společné práci žáků 3.třídy jako opakování učiva o kalendáři a o čase. Opakování může být motivováno některou hrou, doporučuji.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Další státní útvary na Předním východě Persie, Fénicie, Palestina.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Vypracovaly : Irada Rahmanova Mariia Vasylchenko Valeriya Dvoryadkina Valeriia Mikhailova.
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Digitální učební materiál
Judaismus (židovství)
DUM I. / 10. měsíce Bc. Zdeněk Klíma.
ROČNÍ OBDOBÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
JUDAISMUS ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_15
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
Autor: Mgr. Radana Marelová
Digitální učební materiál
Judaismus.
VY_32_INOVACE_12_01_vesmír (Křížovka)
KALENDÁŘ.
Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_29_PRVOUKA
S heslem roku: Dohnat a předehnat Ameriku
DUM I. / 15. roční období Bc. Zdeněk Klíma.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Předmět: prvouka Ročník: 2. Tematický celek: Čas 2.část
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
ROČNÍ OBDOBÍ - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Judaismus – košer strava
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Dějiny Palestiny Judaismus.
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_35_Závěrečný test
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Procvičování měsíců v roce
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

Židovství - Judaismus Pavel Novák, Roman Budějský, Tereza Dvořáková, Veronika Velichová, Zuzana Veselá

Judaismus boží jméno = nejposvátnější věc v judaismu Tóra= zákon učení - prvních pět knih hebrejské Bible - Tóru tvoří Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri a Deuteronomium - prehistorie izraelského národa od stvoření světa přes exodus- útěk z Egypta, zjevení Boha -> vstup Izraelců do země zaslíbené

Tóra

Kalendář a svátky nisan- březen až duben ijar- duben až květen sivan- květen až červen tamuz- červen až červenec av- červenec až srpen elul- srpen až září tišri- září až říjen chešvan- říjen až listopad kislev- listopad až prosinec tevet- prosinec až leden švat- leden až únor adar- únor až březen Šabat- den odpočinku, sedmý den v týdnu daný desaterem Pesach- velikonoce Rošha-šana- židovský nový rok Chanuka- svátek světel, znovuzasvěcení chrámu Tu-bi-švat- nový rok stromů Purim- svátek připomínající záchranu Židů

Životní cyklus život začíná v osmém dni po narození= OBŘÍZKA OBŘÍZKA= znamení smlouvy s bohem během obřadu dostává hebrejské jméno

BAR- MICVA chlapec do 13 let považován za chlapce (dívka do 12let) 13ti letý chlapec podstupuje obřad bar- micva vyvolán k Tóře dostává svůj talit a tfilin ->nábožensky způsobilý

Talit a tfilin (modlitební řemínky)

Košér = rituálně čistý vše co je povolené vhodné nebo správné všechno určuje Tóra stanovené druhy zvířat, která jsou povolena k jídlu i která jsou zakázána Př.: zákaz požívání krve z ryb mohou jíst pouze ty které mají ploutve a šupiny zákaz mísení masovitých a mléčných potravin “Nechceš vařit mládě v mléce jeho matky” ŠCHITA= rituální porážka zvířat

Výpisky vyznávání Boha posvátná kniha Tóra mužský rituál BAR- MICVA pravidla Košér základní důkazy náboženské způsobilosti= tfilin a talit

Děkujeme za pozornost :)