Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Judaismus – košer strava

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Judaismus – košer strava"— Transkript prezentace:

1 Judaismus – košer strava
Autor: Mgr. Václav Pražák Datum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308

2 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_SDE.02_Judaismus – košer strava Škola Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Autor Václav Pražák Název Judaismus – košer strava Předmět Seminář z dějepisu Tematická oblast Náboženství, filozofie a ideologie v dějinách Šablona III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Ročník 4. + VIII. Metodický list/Anotace Žáci se mohou prakticky seznámit se zásadami košer stravování v judaismu na příkladu jednotlivých zvířecích druhů. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

3 Košer strava Košer = zásady pro přípravu rituálně čistých pokrm obsažené v Tóře. Tyto zásady se vztahují mimo jiné na: - povolené druhy masa - zákaz požívání krve - zákaz kombinace masa a mléka - zásady přípravy jídla (např. povolené nádobí)

4 Košer maso Kniha Levitikus:
„Smíte jíst každého živočicha, který má kopyto rozdělené, rozštěpené ve dva paznehty, a který přežvykuje.“ „Smíte jíst všechno, co má ploutve a šupiny a žije ve vodě, mořích i řekách.“ (citováno podle: Jeruzalémská Bible, Kostelní Vydří 2009, s. 175)

5 Která z vyobrazených zvířat je možné podle zásad košer konzumovat?
1 3 4 2 5 7 8 6

6 ŘEŠENÍ

7 Zdroje


Stáhnout ppt "Judaismus – košer strava"

Podobné prezentace


Reklamy Google