Vlastnosti plynů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlastnosti plynů.
Advertisements

Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Vnitřní energie těles Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
TUHNUTÍ. TÁNÍ – opakování a) Je přeměna pevné látky na látku kapalnou. b) Probíhá při teplotě tání (u krystalické látky). c) Těleso teplo přijímá. d)
ALKANY. DEFINICE ● Alkany jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku pouze jednoduché vazby.
Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.
Mechanické vlastnosti kapalin - opakování Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
VZDUCH PLYN KOLEM NÁS. VZDUCH  směs látek, které tvoří plynný obal Země – atmosféru  složení vzduchu při Zemi: dusík, kyslík, oxid uhličitý, mikroorganismy,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 09 TÉMA: Atmosférický tlak ČÍSLO.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Najdi „černou ovci“ voda šampón benzín med led limonáda olej.
Sféry Země ZŠ Hejnice 2010 Mgr.Jan Kašpar. Sféra = vrstva, „obal“ Země Atmosféra – plynný obal Biosféra – živá hmota na Zemi Hydrosféra – vodní vrstva.
Atmosféra 6. ročník. Motivující otázky Co je to atmosféra plynný obal Země Význam atmosféry umožňuje život na Zemi Vrstvy atmosféry Troposféra – Stratosféra.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10C_18_Tlak_plynu_z_hlediska_molekulové_.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
ŠÍŘENÍ TEPLA. a) VEDENÍM = dotykem těles (teplo se přenáší přes atomy). Nastává mezi dvěma dotýkajícími se tělesy nebo částmi téhož tělesa, které mají.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
VLASTNOSTI LÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola T. G
Základní škola Lednice Břeclavská 510
Vedení elektrického proudu v látkách
Molekulová fyzika 4. prezentace.
MECHANIKA TEKUTIN Králová Denisa 4.D.
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_36_PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI - VZDUCH, PŮDA, TEPLO A SVĚTLO Autor: Mgr. Petra Kukuczková Předmět: Prvouka Třída: 3. ročník.
Vlastnosti plynů.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vypracoval: Tomáš Svrčina
Změny skupenství látky
Částicová stavba látek
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Pístové spalovací motory
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
AUTOR: Blanka Petlánová
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
Neživá příroda vzduch a voda.
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Co už víme o kapalinách? částice v kapalinách na sebe nepůsobí tak velkými silami jako částice v pevných látkách, proto se mohou volněji přemísťovat a.
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Změny skupenství Výpar, var, kapalnění
Skupenství látek.
Atmosféra Země.
Přetlak, podtlak, vakuum
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Tepelné motory Motory s vnějším spalováním parní stroj parní turbína
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
Vzájemné silové působení těles
VLASTNOSTI KAPALIN
Atomy a molekuly Z čeho jsou složeny látky?
Neživá příroda - vzduch
Základy chemických technologií
Atmosférický tlak a jeho měření.
Co nás obklopuje?.
Mechanické vlastnosti kapalin a plynů
Povrchová vrstva kapalin
Z čeho jsou složeny látky?
Molekulová fyzika Sytá pára.
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Molekulová fyzika 4. prezentace.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_ZE6-06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
12. Skleníkový jev, ozónová vrstva
Transkript prezentace:

Vlastnosti plynů

Opakuj - jaké jsou plynné látky? Tekuté Rozpínavé Stlačitelné

Jaké jsou vzdálenosti mezi molekulami plynů? Pevné látky – molekuly kmitají kolem svých poloh, nepřesouvají se Kapalné látky – udržují se přibližně stejně daleko, nejsou však vázány na jedno místo Plynné látky – molekuly jsou volné, po vzájemných srážkách vyplňují celou nádobu

Pohyb molekul plynů Molekuly se neustále neuspořádaně pohybují Srážejí se s jinými molekulami Narážejí na stěny nádoby – jejich vzdálenosti se mění

Důsledek neustálého pohybu Jakmile otevřeme nádobu – plyn uniká do okolí Pokud je v okolí jiný plyn (vzduch) – dojde k promíchání obou plynů Tomuto pronikání říkáme difúze Prostá difuze: Látky přecházejí samovolně (brownovým pohybem) z prostředí kde je jejich koncentrace vyšší směrem tam, kde byla dosud jejich koncentrace nižší. Nedifunduje jen jedna látka do druhé. Proces je pro látku a rozpouštědlo vzájemný.

Využití difúze oxid uhličitý – CO2 - je pro rostliny hlavní živinou, bez níž by nebyl možný jejich úspěšný růst Jak jej více dostat do akvária? Difúzní sytič CO2

Přemýšlej Proč neunikne vzduch v zemské atmosféře do kosmického prostoru? – není přeci v uzavřeném prostoru? Protože je k Zemi přitahován tíhovou silou

Zemská atmosféra Zemská atmosféra je vrstva plynů obklopujících planetu Zemi, udržovaných na místě zemskou gravitací. Obsahuje přibližně 78% dusíku a 21% kyslíku, se stopovým množstvím dalších plynů. Atmosféra chrání pozemský život před nebezpečnou sluneční radiací a stabilizací teplotních rozdílů mezi dnem a nocí. podrobnosti

Napodobení Brownova pohybu Házení tenisových míčků na papírovou krabici Míčky působí na krabici silou = molekuly plynu působí svými nárazy na stěnu nádoby silou Výslednice všech těchto sil je kolmá ke stěně – jde o tlakovou sílu

Tlak plynu Tlaková síla závisí na obsahu plochy Proto působení plynu popisujeme lépe pomocí tlaku

Co se děje při zahřívání plynných látek? Přemýšlej : Nafouknuté lehátko v létě u vody necháš na slunci – co se může stát? Co se může stát s nafouknutou pneumatikou u jízdního kola na prudkém slunci?

Zvětšování tlaku s rostoucí teplovou Rychlost molekul vzduchu uvnitř lehátka se s rostoucí teplotou zvětšuje Nárazy na stěnu lehátka jsou silnější a častější Tlak vzduchu se proto zvětšuje Nejprve dojde k „tvrdnutí“ lehátka Může dojít i k jeho prasknutí

Základní vlastnosti plynů Mají mnohem menší hustotu než látky kapalné a pevné Vyplní vždy celý objem nádoby Jsou stlačitelné Dají se přelévat – jsou tekuté Jejich působení na stěnu nádoby popisujeme tlakem Jsou rozpínavé

Otázky a úkoly Navrhni pokus, kterým dokážeš tekutost vzduchu Co se stane při následujícím pokusu? Vypláchni plastovou láhev horkou vodou Pevně ji uzavři Vysvětli pomocí tlaku vzduchu a závislosti pohybu molekul na teplotě Přelévání vzduchu pod vodou

Pozorování a vysvětlení Přelévání vzduchu pod vodou Vzduch v láhvi je horký Rychle se však ochlazuje od okolí S klesající teplotou vzduchu uvnitř láhve se zmenšuje rychlost molekul Nárazy na stěnu jsou slabší a méně časté Tlak vzduchu uvnitř se proto zmenšuje Vlivem vnějšího atmosférického tlaku se stěny láhve deformují (dovnitř)

zápis Molekuly plynu se neustále neuspořádaně pohybují, jejich vzájemné vzdálenosti nejsou stálé. Plyn vyplní vždy celý objem nádoby. Plyny jsou stlačitelné a tekuté. Rozpínavost i tlak plynu jsou důsledkem pohybu molekul.