KMT/DIZ1 Věty, poučky a jejich důkazy ve školské matematice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Deduktivní soustava výrokové logiky
Advertisements

Komplexní čísla. Komplexní číslo je uspořádaná dvojice [x, y], kde číslo x představuje reálnou část a číslo y imaginární část. Pokud je reálná část nulová,
POZNÁMKY ve formátu PDF
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Konstrukce trojúhelníku Podle věty sss b a c 1. Přiřaď názvy stran na správné místo. C A B Kantor nejdříve nechá žáky vyřešit tuto otázku. A B.
Úvod do Teorie množin.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Důkazové metody.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Složené výroky Autor:Mgr. Petr Vanický kód.
Aristotelés – část druhá
Formální axiomatické teorie Teorie relací a funkcí.
Metody výstavby vědeckých teorií Podklady k přednášce Prof. PhDr. František Ochrana,DrSc. CESES FSV KU
Co je to ARGUMENT? Irena Schönweitzová FI - ŠF
Věra Machová. Formulujte slovně složené výroky vytvořené z výroků jednoduchých.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Úvod do databázových systémů
Tento digit á ln í učebn í materi á l (DUM) vznikl na z á kladě ře š en í projektu OPVK, registračn í č í slo CZ.1.07/1.5.00/ s n á zvem „ Výuka.
Predikátová logika.
Predikátová logika.
Výroková logika (analytické myšlení, úsudky)
Matematická logika Michal Sihelský T4.C. Matematická logika Vznikla v 19. století Zakladatelem byl anglický matematik G. Boole ( ) prosadil algebraické.
61.1 Kružnice trojúhelníku vepsaná
Výroky, negace, logické spojky
Posloupnosti a jejich vlastnosti (3.část)
Pre-algebra Antonín Jančařík.
Posloupnosti a jejich vlastnosti (4.část)
Marie Duží Logika v praxi Marie Duží 1.
* Pythagorova věta Matematika – 8. ročník *
Definice, věta, důkaz.
Formalní axiomatické teorie
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Herní plán Obecné vlastnosti příčky
9.1 Konstrukce trojúhelníku typu SuS Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika
8.1 Konstrukce trojúhelníku typu SSS
ZÁKLADNÍ POJMY VÝROKOVÉ LOGIKY
Hilbertův poloformální axiomatický systém
SHODNOST GEOMETRICKÝCH ÚTVARŮ
VÝUKOVÉ METODY Přehled.
Výroková logika.
Čísla Množiny a podmnožiny čísel Přirozená čísla Nula Celá čísla
11.1 Kružnice trojúhelníku opsaná
* Thaletova věta Matematika – 8. ročník *
Matematická olympiáda 2009/10
Pravoúhlý trojúhelník sekunda - osmileté studium Mgr. Štěpánka Baierlová Gymnázium Sušice Pythagorova věta.
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
ALGEBRAICKÉ STRUKTURY
Množina bodů dané vlastnosti
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ / /34
Věty o podobnosti trojúhelníků
Obsah a rozsah pojmu Pojem lze vymezit buď definicí, jež určí nutné specifické vlastnosti, anebo výčtem všech předmětů, které pod tento pojem spadají.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název projektu: Podpora výuky v technických oborech
MATEMATIKA Obsah přednášky. Opakování, motivační příklady Funkce.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Konstrukce lichoběžníku
III. část – Vzájemná poloha přímky
SHODNOST TROJÚHELNÍKŮ
Gödelova(y) věta(y).
Lichoběžník Obvod lichoběžníku.
VÝROKOVÁ LOGIKA Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata Čermáková.
VÝROKOVÁ LOGIKA Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata Čermáková.
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
Věty o podobnosti trojúhelníků
8.1 Konstrukce trojúhelníku typu SSS
Transkript prezentace:

KMT/DIZ1 Věty, poučky a jejich důkazy ve školské matematice Problémy spojené s dokazováním (matematická věta, obrácená a obměněná věta, typy důkazů, důkazy vět ve vyučování, úsudek) Logická organizace matematické látky Květoň, Luhan Jaká znáte tvrzení, která se na ZŠ vyučují?

Jiná pojmenování matematických vět Matematická věta Co to je? Jaký má tvar? Jiná pojmenování matematických vět - pravdivý výrok o matematických objektech - výrok většinou převoditelný na implikaci P  T - v P  T je P předpoklad (podmínka), T je tvrzení (závěr) - postačující a nutná podmínka mat. věta objeví se heuristicky (indukce) vyvodí se ze známých tvrzení (dedukce) obměny vět s více předpoklady – negT -> negP1 v negP2, negT A P1 obrácené věty s více předpoklady ! v příkladech uvedené věty nejsou výroky ! lemma – pomocné tvrzení x Zornovo lemma kritérium – objektivní měřítko, podle něhož posuzujeme objekt, výrazný znak objektu, v M posouzení platnosti tvrzení kritérium dělitelnosti 9 (znak dělitelnosti 9), kritérium rovnoběžnosti, B.-C. kritérium konvergence řady, kritéria konvergence řad pravidlo – Cramerovo, Sarrusovo, L‘Hospitalovo, odvozovací pravidla teorém 4 barev unsolved problems, millenium problems, Hilbertovy problémy Goldbachova hypotéza – každé sudé číslo větší než dva lze zapsat jako součet dvou prvočísel zákon – komutativní, asociativní – něco, co platí, mohu použít pro úpravu - lemma, kritérium, pravidlo, tvrzení - hypotéza, teorém - axiom, zákon

Obměněná a obrácená věta Co je obměněná věta? Co je obrácená věta? Jaký je rozdíl mezi obměněnou a obrácenou větou? - původní věta: P  T - obměněná věta: T  P - původní věta: P  T - obrácená věta: T  P

d. jednotlivého tvrzení – individuální m.věty Typy důkazů - dle tvaru výroku d. jednotlivého tvrzení – individuální m.věty d. obecného tvrzení (obsahuje ) d. existenčního tvrzení (obsahuje ) d. výroku obsahující  d. výroků obsahující obecný i existenční kvantifikátor - dle postupu d. přímý d. nepřímý důkazy – prostor pro deduktivní myšlení používají se odvozovací pravidla dedukce – logické odvození formálního charakteru, věty se vyvozují z jiných na základě vztahu mezi jejich formou a strukturou, nezávisle na konkrétním obsahu - důkazy obsahují deduktivní úvahy, při deduktivních úvahách se používají odvozovací pravidla

Důkazy vět ve vyučování Cíl naučit hotové důkazy – součást matematické teorie naučit dokazovat věty samostatně Pravidla výuky důkazů pochopili Ž obsah věty správně? -> zopakovat vše potřebné pro důkaz vědí Ž, že argumenty použité v důkazu jsou pravdivé? -> logické mezery vyplníme pokusem, názorem, intuicí, znalostmi odjinud vyvolání potřeby důkazu (od cca 8. třídy), přímé důkazy - diferenciace výuky (slabé Ž nenutíme do důkazů) Didaktické problémy spojené s dokazováním př. Důkaz věty sss.

Příklady V rovnoramenném trojúhelníku ABV se základnou AB sestrojte jeho těžnici tv = VS. Zdůvodněte (dokažte), že ASV  BSV. Prodos, M7, 47/1 1. AV je shodné s BV protože jsou to ramena trojúhelníku 2. AS je shodné s BS, protože S je středem AB 3. VS je shodné s VS, protože je to společná strana obou trojúhelníků Z toho plyne, že trojúhelníky jsou shodné podle sss.

premisa 1 1. Jestliže Kašpar zpronevěřil Usuzování premisa 1 1. Jestliže Kašpar zpronevěřil premisa 2 mnoho peněz, pak mají …………….. úsudek Kašparovi na auto. premisa n 2. Kašparovi mají na auto. závěr Z. ? 1. Jestliže 6 dělí 54, pak 3 dělí 54. 2. 6 dělí 54 Z. ? usuzování jako způsob tréninku deduktivního myšlení na základě vztahů mezi premisami vytvoříme/odvodíme nové tvrzení pravidla usuzování Je-li x = 2, pak x^2 = 4. x je různé od 2 x^2 je různé od 4