National symbols Mgr. Zuzana Hnátová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Mgr. Olga Bayerlová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_20_AJ3E Ročník: II. Anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Advertisements

Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Helena Zikmundová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_3B_09_Food and drink 1 TÉMA.
Název školy: ZŠ štětí, Ostrovní 300 Autor: Lenka Pizúrová Název materiálu: VY_32_INOVACE_AJ.7.A+B.08_countable_and_uncountable_nouns Název: Countable and.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_AJ_4_REG_REALIE_09_SHOPPING.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_32_INOVACE_10_Anglický jazyk 6.ročník_Fruit Téma: Fruit CZ.1.07/1.4.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_3_INOVACE_ANJ29 Název školy SPŠ a.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_3_INOVACE_ANJ36 Název školy SPŠ a.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_AJ_4_FIG_17_HOLIDAYS.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_3_INOVACE_ANJ24 Název školy SPŠ a.
G Traditional cooking vs. Fast food Adam Hlavatý Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za obsah publikací (sdělení) odpovídá.
B ASIC FACTS Mgr. Zuzana Hnátová. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Kód Dumu : VY_32_INOVACE_1.AJ.01 Číslo projektu:
● Téma hodiny: The Czech Republic – Symbols of the CR ● Předmět: English language ● Ročník: střední škola ● Klíčová slova: Symbols ● Jméno autora:
Jídlo(Food, Meals) B1 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAngličtina: ústní zkouška Datum vytvoření
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 11 Christmas in the Czech Republic.
Typical Czech dishes Drápalová Tereza, Kuklová Klára, Havlíková Veronika, Dubová Veronika Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie.
R OVNOMĚRNÉ A NEROVNOMĚRNÉ POHYBY Mgr. Kamil Kučera.
N ÁZEV ŠKOLY : ZŠ V ARNSDORF, E DISONOVA 2821, OKRES D ĚČÍN, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE J AZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE, A NGLICKÝ JAZYK, V ÁNOCE A UTOR : M ICHAELA.
Společnost (Society) B1 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Angličtina: Maturitní ústní zkouška Datum vytvoření.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_AJ_4_REG_REALIE_10_TRADITIONSNEW.
National economy Mgr. Zuzana Hnátová.
Francouzská kuchyně la cuisine franÇaise
Sports Tematická oblast Angličtina: The Czech Republic Datum vytvoření
The USA national symbols
Rodina (Family) B1 Tematická oblast
The USA political system
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Angličtina: George Washington
Getting Around London Mgr. Naďa Bisová.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Communication Mgr. Naďa Bisová.
Jazyk a jazyková komunikace Perníková chaloupka – anglický jazyk Mgr
Název vzdělávacího materiálu
Název vzdělávacího materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mgr. Jaroslava Majlišová Název prezentace: (DUMu) TOPIC: Meals
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Czech attractions Mgr. Zuzana Hnátová.
Francouzské památky les monuments franÇais
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Téma hodiny: UK Holidays - Christmas Předmět: English language
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
MASS MEDIA Mgr. Naďa Bisová.
Describing photos. Food
Téma hodiny: The Czech Republic – Easter Předmět: English language
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Digitální učební materiál
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Czech Christmas.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_92_THEU.S.A. Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Basic facts I. Tematická oblast Angličtina: CANADA Datum vytvoření
Jídlo (Food, Meals) B2 Tematická oblast Angličtina: ústní zkouška
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
THE USA ITS HISTORY Mgr. Zdislava Šmídová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Digital Photography Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Narozeniny VY_32_INOVACE_2B_09 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
The Czech Republic.
Transkript prezentace:

National symbols Mgr. Zuzana Hnátová

Anotace Kód Dumu : VY_32_INOVACE_1.AJ.03 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0114 Vytvořeno: říjen 2012 Ročník: 3. ročník a 4. ročník - čtyřleté gymnázium (RVP-G) Septima a Oktáva - osmileté gymnázium (RVP-G) Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Anglický jazyk Tematický okruh: The Czech Republic – Nationsl symbols Anotace: Tento materiál byl vytvořen jako téma pro maturitní okruh: Česká republika na Gymnáziu a JŠ Svitavy přibližně na jednu, popřípadě více vyučovacích hodin (pro výklad i opakování – shrnutí učiva). Obsahuje jednak přehled faktografických údajů, tak i anglickou ustálenou terminologii, doplněné o interaktivní cvičení: kvíz - identifikace a popis obrázků, otázky, poslech Je primárně zaměřen na dva poslední ročníky gymnázia, i přesto se dá využít i v nižších ročnících osmiletého i čtyřletého studia vcelku nebo jeho jednotlivé části Pomůcky: interaktivní tabule, internet 

Contents Anthem Coats of arms Small state coat of arms Flag Flag of the president Currency National tree National seal Czech cuisine

Anthem 1. Where is My home by J.K. Tyl http://www.youtube.com/watch?v=vCbRsGMb1fs

Coats of arms Is divided into quarters A silver, two-tailed rampant lion with a golden crown The Moravian eagle in the second field The Silesian eagle in the third field 2.

Small coat of arms 3.

Flag Consists of a white stripe, a red stripe and a blue triangle White = cleanliness Red = blood shed for freedom Blue = sky 4.

Flag of the president 5.

Currency 6. The Czech Crown

The national tree Lime 7.

Czech cuisine Pickled sausage, pickled cheese Sirloin Goulash Roasted pork Steak, schnitzel Open sandwiches Beer Wine Plum brandy Sweet dishes

Pickled sausage and pickled cheese 8. Pickled sausage: typical fare, served with onions Pickled cheese: served with peppers

Sirloin 9. Covered in a sweet creamy sauce, served with sour cream on a slice of lemon, cranberry sauce and dumplings

Goulash 10. Beef and onions cooked with spices, served with dumplings or bread

Roasted pork National dish Pork served with sauerkraut and dumplings 11. National dish Pork served with sauerkraut and dumplings

Steak, schnitzel 12. Breaded and fried Can be pork, chicken or veal

Open sandwiches 13. Served usually during the birthday parties or New Years‘ Eve

Beer and wine 14. Beer = Czech Wine = Moravian 15.

Plum brandy 16. Very strong (60% or even more) alcoholic beverage

Sweet dishes Semolina pudding Rice pudding Brown betty Small yeast buns in custard Christmas, Easter Cake

Identification and description of pictures Identify and describe the following pictures

Questions Are there any special dishes in the Czech Republic? What would you recommend your friend to order in a restaurant/ a pub if he/she wants to try Czech cuisine? Can you name any sweet dishes that are served in the Czech Republic?

Zdroje a seznam použité literatury Pictures: KOVÁŘ, Luděk. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:N%C3%A1m%C4%9Bst%C3%AD_Republiky_-_Tyl_-_hymna.jpg LOUDA, Jiří. commons.wikimedia.org [online]. [10.10.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=File:Coat_of_arms_of_the_Czech_Republic.svg&page=1. LOUDA, Jiří. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Small_coat_of_arms_of_the_Czech_Republic.svg SPECIAL COMMISSION. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_the_Czech_Republic.svg UNKNOWN. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_the_president_of_the_Czech_Republic.svg >. Zdroj: vlastní CZECH WIKIPEDIA USER PACKA. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Poln%C3%AD_Chr%C4%8Dice,_Lime_Tree.jpg DEZIDOR. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Utopenec.jpg DEZIDOR. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sv%C3%AD%C4%8Dkov%C3%A1_v_Peci_pod_Sn% USER:NILLERDK. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gul%C3%A1%C5%A1_Na%C4%8Det%C3%ADn.jpg ŠEVELA, Pavel. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Knedlo_zelo_vep%C5%99o_%283%29.jpg DEZIDOR. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sma%C5%BEen%C3%BD_%C5%99%C3%ADzek,_b

Zdroje a seznam použité literatury 13 DEZIDOR. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sma%C5%BEen%C3%BD_%C5%99%C3%ADzek,_b 14 KARELJ. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Beer_Bernard_1.jpg 15. DEZIDOR. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:B%C3%ADl%C3%A9_v%C3%ADno.jpg 16. JUREFF. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rudolf_Jelinek_slivovice_bottle.jpg Books: AUTOR NEUVEDEN. Maturita Card 25: the Czech Republic [online]. [cit. 22.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://www.bridge-online.cz/maturita/maturitni-karty>. EL-HMOUDOVÁ. Maturitní témata. Třebíč: Petra Velanová, 2006, ISBN 978-80-86873-04-6. SMITH-DLOUHÁ a kol. Angličtina – otázky a odpovědi .. Nejen k maturitě. Dubicko: INFOA, 2008, ISBN 978-80-7240-489-6. AUTOR NEUVEDEN. The Czech Republic [online]. [cit. 22.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://skola.amoskadan.cz/s_aj/ajhtm/at/at24.htm>. AUTOR NEUVEDEN. Food, gastronomy [online]. [cit. 22.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://skola.amoskadan.cz/s_aj/ajhtm/at/at13.htm#CZECH_CUISINE_>. Veškeré hypertextové odkazy jsou platné ke dni vytvoření díla.