National symbols Mgr. Zuzana Hnátová
Anotace Kód Dumu : VY_32_INOVACE_1.AJ.03 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0114 Vytvořeno: říjen 2012 Ročník: 3. ročník a 4. ročník - čtyřleté gymnázium (RVP-G) Septima a Oktáva - osmileté gymnázium (RVP-G) Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Anglický jazyk Tematický okruh: The Czech Republic – Nationsl symbols Anotace: Tento materiál byl vytvořen jako téma pro maturitní okruh: Česká republika na Gymnáziu a JŠ Svitavy přibližně na jednu, popřípadě více vyučovacích hodin (pro výklad i opakování – shrnutí učiva). Obsahuje jednak přehled faktografických údajů, tak i anglickou ustálenou terminologii, doplněné o interaktivní cvičení: kvíz - identifikace a popis obrázků, otázky, poslech Je primárně zaměřen na dva poslední ročníky gymnázia, i přesto se dá využít i v nižších ročnících osmiletého i čtyřletého studia vcelku nebo jeho jednotlivé části Pomůcky: interaktivní tabule, internet
Contents Anthem Coats of arms Small state coat of arms Flag Flag of the president Currency National tree National seal Czech cuisine
Anthem 1. Where is My home by J.K. Tyl http://www.youtube.com/watch?v=vCbRsGMb1fs
Coats of arms Is divided into quarters A silver, two-tailed rampant lion with a golden crown The Moravian eagle in the second field The Silesian eagle in the third field 2.
Small coat of arms 3.
Flag Consists of a white stripe, a red stripe and a blue triangle White = cleanliness Red = blood shed for freedom Blue = sky 4.
Flag of the president 5.
Currency 6. The Czech Crown
The national tree Lime 7.
Czech cuisine Pickled sausage, pickled cheese Sirloin Goulash Roasted pork Steak, schnitzel Open sandwiches Beer Wine Plum brandy Sweet dishes
Pickled sausage and pickled cheese 8. Pickled sausage: typical fare, served with onions Pickled cheese: served with peppers
Sirloin 9. Covered in a sweet creamy sauce, served with sour cream on a slice of lemon, cranberry sauce and dumplings
Goulash 10. Beef and onions cooked with spices, served with dumplings or bread
Roasted pork National dish Pork served with sauerkraut and dumplings 11. National dish Pork served with sauerkraut and dumplings
Steak, schnitzel 12. Breaded and fried Can be pork, chicken or veal
Open sandwiches 13. Served usually during the birthday parties or New Years‘ Eve
Beer and wine 14. Beer = Czech Wine = Moravian 15.
Plum brandy 16. Very strong (60% or even more) alcoholic beverage
Sweet dishes Semolina pudding Rice pudding Brown betty Small yeast buns in custard Christmas, Easter Cake
Identification and description of pictures Identify and describe the following pictures
Questions Are there any special dishes in the Czech Republic? What would you recommend your friend to order in a restaurant/ a pub if he/she wants to try Czech cuisine? Can you name any sweet dishes that are served in the Czech Republic?
Zdroje a seznam použité literatury Pictures: KOVÁŘ, Luděk. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:N%C3%A1m%C4%9Bst%C3%AD_Republiky_-_Tyl_-_hymna.jpg LOUDA, Jiří. commons.wikimedia.org [online]. [10.10.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=File:Coat_of_arms_of_the_Czech_Republic.svg&page=1. LOUDA, Jiří. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Small_coat_of_arms_of_the_Czech_Republic.svg SPECIAL COMMISSION. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_the_Czech_Republic.svg UNKNOWN. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_the_president_of_the_Czech_Republic.svg >. Zdroj: vlastní CZECH WIKIPEDIA USER PACKA. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Poln%C3%AD_Chr%C4%8Dice,_Lime_Tree.jpg DEZIDOR. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Utopenec.jpg DEZIDOR. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sv%C3%AD%C4%8Dkov%C3%A1_v_Peci_pod_Sn% USER:NILLERDK. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gul%C3%A1%C5%A1_Na%C4%8Det%C3%ADn.jpg ŠEVELA, Pavel. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Knedlo_zelo_vep%C5%99o_%283%29.jpg DEZIDOR. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sma%C5%BEen%C3%BD_%C5%99%C3%ADzek,_b
Zdroje a seznam použité literatury 13 DEZIDOR. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sma%C5%BEen%C3%BD_%C5%99%C3%ADzek,_b 14 KARELJ. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Beer_Bernard_1.jpg 15. DEZIDOR. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:B%C3%ADl%C3%A9_v%C3%ADno.jpg 16. JUREFF. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 10.10.2012]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rudolf_Jelinek_slivovice_bottle.jpg Books: AUTOR NEUVEDEN. Maturita Card 25: the Czech Republic [online]. [cit. 22.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://www.bridge-online.cz/maturita/maturitni-karty>. EL-HMOUDOVÁ. Maturitní témata. Třebíč: Petra Velanová, 2006, ISBN 978-80-86873-04-6. SMITH-DLOUHÁ a kol. Angličtina – otázky a odpovědi .. Nejen k maturitě. Dubicko: INFOA, 2008, ISBN 978-80-7240-489-6. AUTOR NEUVEDEN. The Czech Republic [online]. [cit. 22.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://skola.amoskadan.cz/s_aj/ajhtm/at/at24.htm>. AUTOR NEUVEDEN. Food, gastronomy [online]. [cit. 22.10.2012]. Dostupný na WWW: <http://skola.amoskadan.cz/s_aj/ajhtm/at/at13.htm#CZECH_CUISINE_>. Veškeré hypertextové odkazy jsou platné ke dni vytvoření díla.