Různé Eva Kubala Havrdová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Postižení kognitivních funkcí u psychiatrických poruch
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Zákon o sociálních službách
OBEZITA.
Klinická aplikace akcelerometrů v neurorehabilitaci
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Roztroušená skleróza Eva Havrdová Neurologická klinika 1.LF UK Praha
Koncepce péče o staré občany
Klinická propedeutika
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
VY_32_INOVACE_PSYPS15060ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Alkoholismus.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_OSVZ_ZSVb Anotace: Seznámit žáky se základy zdravého životního.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Alzheimerova nemoc.
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 03
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Základní principy geriatrie
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
TROJLÍSTEK DOKTORA KUČERY
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
Klinické projevy respiračních infekcí Zdeněk Susa II. interní klinika 1. LF a VFN.
KLINICKÝ OBRAZ KLÍŠŤOVÉ MENINGOENCEFALITIDY Václav Chmelík Nemocnice České Budějovice a.s.
Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
1 26. září 2016 Svaz léčebných lázní ČR Specifika lázeňské léčby dětí a dorostu prim. MUDr. Jana Rydlová, Vedoucí lékařka dětských léčeben, Lázně Luhačovice,
Anežka Závorková Roman Máčalík.  proces vzniku nových neuronů  nejvíce se odehrává v prenatálním období  vliv testosteronu, estrogenu, prolaktinu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Definice, základní pojmy
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Vznik a průběh těžkého duševního onemocnění Tereza Slavíčková o.s. Baobab.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Organické duševní poruchy Známá příčina – poškození, nemoc či úraz mozku vede k přechodnému nebo stálému narušení funkce mozku. Nejčastější, nejzávažnější.
Terapeutická komunita v systému veřejného zdravotnictví Mgr. Gabriela Mahrová Libuše Antalová.
Možnosti a přínosy rehabilitace u pacientů s roztroušenou sklerózou Prim. MUDr. Martina Kövári Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Charakteristiky vybraných nemocí
Filozofie ošetřovatelství
Jak stárnout úspěšněji
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
VLIV NADMĚRNÉHO PŘÍJMU FLUORIDŮ NA ORGANISMUS
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Stres a jeho zvládání.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Poruchy mechanizmů imunity
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Různé Eva Kubala Havrdová

Dietní opatření Obezita Přesolování Nadbytek klasického cukru, bílé mouky Prevence diabetu Dostatek vlákniny Probiotika (?) – vliv na mikrobiom Vitaminy v přirozené podobě Doplňky: D vit., lze omega 3 NMK Neprokázán vliv pupalky, slunečnicového oleje…

Režimová opatření Dostatek spánku Opatření proti stresu (psychoterapie) Infekce: NEPŘECHÁZET INFEKCE, vyležet, včas ATB, krytí krvavých zákroků, při častých infekcích Viregyt K nebo i.m. Ig (po vyš. imunologem), očkování – pro a proti (vždy ve stabilizované fázi choroby) Dostatek pohybu (fyzioterapie, sporty – ne vrcholově) Dělat si radost - endorfiny

Komorbidity Osteoporoza Diabetes – obezita, rodinná zátěž, dietní opatření Další autoimunity: štítná žláza (nejčastější), RA, Crohnova choroba, revmatoidní arthritida NMO: často NMO SD (lupus, vaskultidy, myastenie) Hypertenze Pozor na chronické infekce, především močových cest (dostatečný příjem tekutin!, opakovaně kultivace)

Význam volnočasových aktivit Kognitivní dysfunkce a deprese – velmi časté, vedou k sociální izolaci, selhávání v zaměstnání, poruše vztahů v rodině i mimo ni, zhoršené spolupráce při léčbě i rehabilitaci, 7x vyšší sebevražednost! Pacient musí vědět, že musí dělat něco sám pro sebe! Péče o fyzickou kondici Péče o psychickou kondici Coping strategie

Poruchy kognice Výskyt kognitivních poruch: 43 – 70 % pacientů s RS ve všech stadiích choroby Lépe koreluje s progresí nemoci, atrofií CNS Důležitá determinanta práceschopnosti, souvislost se společenskými výdaji Negativní vliv na sociální aktivity, celkovou nezávislost, coping, schopnost přizpůsobení, adherenci k léčbě a mentální zdraví pacientů s RS vztah deprese k řadě faktorů: Nejistota Neadekvátní strategie zvládání Bezmocnost Špatné sociální vztahy Ztráta rekreačních aktivit Stres Únava = Vysvětlení dalších 40% deprese

58 % RS pacientů mělo kognitivní deficit, 0,7 % kontrol

Nejvíce postižené kognitivní domény Paměť Komplexní pozornost Rychlost zpracování informace Exekutivní funkce Nejméně často: jazyk, sémantická paměť Vysoká interindividuální variabilita – koncept kognitivní rezervy a práce na ní

Kognitivní rezerva Souhrn HW (velikost mozku, počet nervových buněk) + léta vzdělání + volnočasové kognitivně stimulující aktivity Studie na zvířatech: 2003: Expozice obohacenému prostředí (kombinace fyzické aktivity, učení a sociálních interakcí) vede ke strukturálním i funkčním změnám mozku: zvyšuje neurogenezi v oblasti hipokampu 1999: tyto změny lze navodit už jen zařazením fyzické aktivity (běh zlepšoval neurogenezi, učení a paměť (long-term potentiation)

Kde se rodí nové neurony v dospělém mozku? Zelené progenitory tvoří hnízda kolem cév (BV), jsou obklopeny modrými výběžky astrocytů Denně přibude 700 neuronů v každém hipokampu

Základem je hypotéza o kognitivní rezervě (“high intelectual lifetime enrichment”: Galileo publikoval svou poslední práci v 76 letech v době, kdy doba dožití byla 35 let) Kognitivní trénink: kognitivně stimulující aktivity zvyšují objem mozku Fyzická aktivita vede nejen ke zlepšení funkce, ale taky k větvení neuronů, reorganizaci kůry, má dokonce větší význam než izolovaný trénink pozornosti a paměti (aerobní aktivita je efektivnější než stretching) Lze něco dělat???

Neurotrofní efekt poznání Pracovat na kognitivní rezervě neznamená, že se člověk vyhne změnám, které souvisí se stářím, Alzheimerovou chorobou či patologickým procesem u RS, apod. Znamená však, že klinicky se tyto defekty neprojeví tak časně jako u člověka s menší kognitivní rezervou

Co poškozuje kognitivní rezervu ? STRES Stres zastavuje neurogenezi Léčit depresi znamená léčit kognitivní deficit (antidepresiva zvyšují tvorbu CREB a neurogenezi) Nedostatek spánku ZÁNĚT TNFa snižuje synaptickou denzitu u EAE IL-1b vede k synaptické hyperexcitabilitě Glutamátová excitotoxicita Psychoterapie snižuje zánětlivou aktivitu na MR u RS TOXINY (včetně alkoholu, kanabisu, cytostatik) CREB – cAMP response element binding protein reguluje tvorbu BDNF

Alternativní léčba Léčitelé, bylinkáři a podvodníci Odčervování + Miracle Mineral Solution Čínská medicína, akupunktura Ajurvédská medicína Homeopatie Byznys doplňků stravy

Péče o pacienta v klinické studii Informovaný pacient, kontakt 24h, většinou více sledovaný pacient Zařazení pacienta nesmí nikdy být pro něho nevýhodnější než standardní léčba Placebo je ospravedlnitelné pouze tam, kde neexistuje standardní léčba Studie nesmí pacientovi zabránit v přístupu k léčbě hrazené zdravotní pojišťovnou (v dokumentaci zaznamenat, kdy splnil kritéria pro léčbu DMD)