Fyzikální terapie I Masáže Jan Horáček.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní úrazy MUDr. Jana Picmausová.
Advertisements

Příznaky onemocnění dýchacího systému.
TÉMA Fyzikální vyšetření
Seminář o všech aspektech choroby Charcot-Marie-Tooth Senát ČR 7. 11
Rehabilitace u CMP Zdeňka Dvořáková.
Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
Masáže Liberec Svlečená 12 Liberec Tel:
TERAPIE FUNKČNÍ ŽENSKÉ STERILITY METODOU LUDMILY MOJŽÍŠOVÉ
Alternativní masážní přístroje
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Bc. Andrea Havlíková Název materiálu: Reflexní masáže – zásady a provedení.
Teorie reflexní masáže (zaměřená na sestavu zádovou a pro šíji a hlavu) Fyzikální terapie II.
Úvod do mechanoterapie
VY_32_INOVACE_TMM20160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Teorie sportovní masáže
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
SOUSTAVA KOŽNÍ Stavba a funkce kůže Kůže tvoří ochranný kryt těla
NEINVAZIVNÍ, BEZBOLESTNÝ, EFFEKTIVNÍ REDUKCE LOKÁLNÍHO TUKU A OBVODU BODY CONTOURING BEZ CHIRURGIE BEZ DOBY NA ZOTAVENÍ.
Respirační handling u novorozenců, kojenců a batolat
Následná a akutní rehabilitace po CMP
Radioterapie-využití v medicíně i aktuální protonové urychlovače
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Svalstvo.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Přednáška č. 2 Kinezioterapie v kontextu rehabilitace, dělení kinezioterapie, metody kinezioterapie.
KOSTERNÍ SOUSTAVA.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Název projektu: Rozvoj vzdělanosti
Mimokloubní revmatismus
Ošetřovatelská péče u pacienta s pneumonií
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Miriam Zralá Název materiálu: Onemocnění nervového systému – úvod do problematiky.
Svalstvo = souhrn všech svalů v těle
Čidla receptory.
- definice, charakteristika, průběh
VY_32_INOVACE_TMM24160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_TMM22160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
VY_32_INOVACE_TMM22560BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Postavení FT v oboru Fyzioterapie Kombinovaná terapie
TÉMA Fyzikální vyšetření
SVALOVÝ SYSTÉM I. část.
VY_32_INOVACE_TMM25460BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Akupunktura a akupresura
Fyzikální terapie I Mechanoterapie – 1. část.
Metody zpracování očních pohybů
VY_32_INOVACE_TMM25560BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_TMM24660BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Mgr. Pavla Formanová, cert. MDT 3.LF UK
Úvod do měkkých technik
ÚVOD DO KLASICKÉ MASÁŽE
MUDr.Kateřina Kapounková
Mgr. Eliška Geržová FN Motol. ONEMOCNĚNÍ CHARCOT – MARIE – TOOTH řazeno mezi dědičné neuropatie postižení nervového systému - nejčastěji periferní části.
Doporu č ení Ministerstva zdravotnictví Č R Z důvodu umožnění studia jednotlivých rad je „listování“ manuální.
Somatopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s poruchami hybnosti, dlouhodobě nemocnými a zdravotně oslabenými.
KRYOTERAPIE (celková kryoterapie) , Brno Bc. Dagmar Králová.
Znáš se? Hráč nebo skupina si vyberou oblast a odpoví na otázku. Za správnou odpověď si body připočítají, pokud odpoví špatně, mají šanci další. Vyhrává.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
Možnosti a přínosy rehabilitace u pacientů s roztroušenou sklerózou Prim. MUDr. Martina Kövári Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Teorie reflexní masáže (zaměřená na sestavu zádovou a pro šíji a hlavu) Fyzikální terapie II.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
ZÁKLADNÍ FUNKCE SVALOVÉ SOUSTAVY
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_06_Kostra
Ondřej Niedoba, Danuta Endrychová
Elektrogymnastika a využití feedbacku pro terapii
Postavení FT v oboru Fyzioterapie Kombinovaná terapie
Bolestivé stavy pohybového aparátu
Jana Chrásková, Ivana Lamková
Vymezení fyzikální terapie
Transkript prezentace:

Fyzikální terapie I Masáže Jan Horáček

Mechanoterapie: Trakce Prostředky manuální medicíny Ruční masáž Aktivní a pasivní pohyby těla/polohování Trakce Prostředky manuální medicíny Ruční masáž Kompresní terapie Vakuová terapie Vakuum-kompresní terapie UZV terapie Terapie rázovou vlnou Poděbradský/Poděbradská Capko

Osnova přednášky Masáže Poloha klienta při masírování Klasická masáž charakteristika, typy, ovlivnění psychiky, technika, kontra/indikace Poloha klienta při masírování Klasická masáž Sportovní masáž Relaxační masáž Ostatní druhy masáží

Klasifikace masáží: Klasické (švédská) sportovní relaxační kosmetická reflexní masáž útrobních orgánů derivační masáž lymfatická masáž a lymfodrenáž přístrojové (baňkování, vakuově-přetlaková) Jiné Tantrická? … https://www.brightstarkids.sg/road-massage-mens-tshirt.html

Reflexní Masáže - HISTORIE Henry Head (1861 Stoke Newington – 1940 Reading) Anglický neurolog, průkopník somatosenzoriky. Student Trinity College, University of Cambridge. V posledním roku studia se vydal na studijní cestu po Německu. Tamními laboratořemi však prý příliš nadšený nebyl, pročež v letech 1884-1886 studoval na Karlo-Ferdinandově univerzitě v Praze). Reflexní Masáže - HISTORIE Nejstarší zprávy z Egypta, Číny... To už nás ale moc nepřekvapí… ;-) První západní publikaci na toto téma publikoval Henry Head v roce 1898. V ní uveřejnil svá zjištění o změně kožní citlivosti při onemocnění v útrobách Dle něj definovány tzv. Headovy zóny Cornelius (německý neurofyziolog) popsal roku 1909 tzv. nervové body, které zvolil za místo masážního zásahu (převážně tření a chvění) Dr. Barczewski (také německý neurofyziolog) publikoval roku 1911 příručku o reflexní masáži. Kolem roku 1913 Dr. William FitzGerald uvedl reflexologii ve Spojených státech (studoval ve Vídni…) 1952 Otto Glaser a W. A. Dalicho (1915-1979) publikovali Segmentovou masáž A z této budeme vycházet! A další a další a další… … … www.wikipedia.org www.jewishencyclopedia.com Die Sensibilitatsstorungen der Haut bei Visceralerkrankungen. (W. Seiffer. 8vo. Berlin, 1898.) http://reflexologyinstitute.com/reflex_fitzgerald.php

Reflexní projevy Viscerokutánnní –zvýšená bolestivost, potivost, omezené ochlupení, zvýšení kožní teploty, zvýšení a prodloužení dermatografismu… (diagnostický) Visceromotorický (diagnostický) Visceroviscerální – zvracení při ledvinových kolikách, pneumoniích… (diagnostický) Kutoviscerální – bolesti močového měchýře při popálení kůže v dermatomu Th12, žaludeční bolesti při furunklech Th7… (terapeutický) Výskyt reflexních změn je vázán na inervačně shodnou segmentovou oblast (s možností zasahovat i do sousedních, ale i vzdálených oblastí) U nepárových orgánů potom platí zásada stejnostrannosti

Reflexní masáž „ Manuální léčebný zásah na povrchu těla aplikovaný v místech druhotných, onemocněním reflexně vyvolaných změn.“ Karel Žaloudek Princip založen na přítomnosti tzv. reflexních bodů, rozmístěných po celém našem těle. Tyto body jsou propojeny s více či méně vzdálenými částmi těla. Cílem tedy je: Ovlivnit nemocný orgán z povrchu těla cestou nervových spojů 3 základní techniky reflexní masáže dle Žaloudka: Technika segmentová (Glaser a Dalicho) citlivé a dávkované propracování změn ve všech vrstvách povrchních tkání V každé sestavě provádění specifických hmatů (diagnostický hmat, přísuvná spirála, dvoupalcový hmat, pilový hmat… … …) Sestava zádová Sestava hrudní Sestava pro šíji a hlavu Sestava pánevní Sestavy je možné spojovat a kombinovat. V každé sestavě je však zapotřebí zachovat sled hmatů (pakliže nezvládneme/zapomeneme, můžeme/musíme se vrátit zpět, nesmíme přeskakovat)

Reflexní masáž „ Manuální léčebný zásah na povrchu těla aplikovaný v místech druhotných, onemocněním reflexně vyvolaných změn.“ Karel Žaloudek Princip založen na přítomnosti tzv. reflexních bodů, rozmístěných po celém našem těle. Tyto body jsou propojeny s více či méně vzdálenými částmi těla. Cílem tedy je: Ovlivnit nemocný orgán z povrchu těla cestou nervových spojů 3 základní techniky reflexní masáže dle Žaloudka: Technika vazivová (Dickeová a Teirichová-Laubeová) Dráždění nervových zakončení ve tkáni kožní, vazivu podkoží a svalových sept. Základem je dráždění tahem Mělká technika vazivová a technika třením Malá sestava Velká sestava Masáž zad Masáž v oblasti axily Masáž na šíji a krku

Reflexní masáž „ Manuální léčebný zásah na povrchu těla aplikovaný v místech druhotných, onemocněním reflexně vyvolaných změn.“ Karel Žaloudek Princip založen na přítomnosti tzv. reflexních bodů, rozmístěných po celém našem těle. Tyto body jsou propojeny s více či méně vzdálenými částmi těla. Cílem tedy je: Ovlivnit nemocný orgán z povrchu těla cestou nervových spojů 3 základní techniky reflexní masáže dle Žaloudka: Technika periostová (Vogler) Bodový, rytmicky prováděný tlak, vykonávaný na periostu vhodných kostních ploch Tlak prováděn proximálním mezičlánkovým kloubem druhého nebo třetího prstu Nebo bříškem druhého a třetího prstu Na specifická místa na kosti holenní, lýtkové, stehenní, loketní…

Účinky RM Odstraněním všech reflexních změn ve tkáních zasáhnout do patologického reflexního oblouku a zlepšit hojivé pochody Účinek nejen reflexní, ale i humorální Mezi další patří dokonce změny respirační (zvýšení vitální kapacity plic!)

I a KI Funkční a chronická organická onemocnění vnitřních orgánů Poruchy prokrvení Funkční, degenerativní a některá chronická revmatická onemocnění páteře a kloubů Poúrazové a pooperační stavy Dysregulace vegetativní a endokrinní Akutní záněty tkání či orgánů Stavy vyžadující klid na lůžku Horečnatá a infekční onemocnění Povrchové tkáně s akutním zánětem Okolí nádoru či reflexní změny v důsledku nádoru, pánevní sestava při těhotenství či menses

Trochu se zamyslíme… Ten vlevo je doktor Henry Head. Ten vpravo je Kwai Chang Caine (rád vám pomůže). Tito dva se spolu nikdy nesetkali… Nikdo neříká, že nejde kombinovat různé techniky (ikdyž v určitých případech je nutné zachovávat přesný postup) ale určitě by takovýmto kombinováním neměly být nahrazovány nedostatečné znalosti/schopnosti v obou přístupech! Vzhledem k „čínskému“ a k „západnímu“ přístupu velmi široké pole působnosti k prolínání. Vždy by to však mohlo být se zachováním zdravého selského rozumu… Výhodou reflexní terapie je skutečnost, že se jedná o cílené působení zaměřené na jednotlivé orgány či jejich části s okamžitým efektem… … Na závěr chceme připomenout, že nelze očekávat zlepšení zdravotního stavu a uzdravení ihned a pouze na základě absolvování jedné reflexní masáže… Samozřejmě že mezi přínosné efekty patří i placebo… v zásadě ale není potřeba se na něj odvolávat. RM není nic magického a její účinky jsou plně vědecky podložit.

Masáž útrobních orgánů Viscerální terapie je jemná neinvazivní manuální technika ovlivňující funkce orgánů v těle a okolních tkání. Primárně je to pasivní technika prováděná fyzioterapeutem Masáž srdce Masáž dělohy Masáž prostaty Masáž oka Masáž trávícího traktu U této terapie nás zajímá především viscerální mobilita (pohyb orgánu vůči okolním strukturám) a viscerální motilita (pohyb samotného orgánu). Všímáme si tahu, teploty, rytmu, škrundavých či bublavých zvuků Viscerální masáž samozřejmě nemá za cíl suplovat lékařskou péči, pakliže je indikována! https://www.paraple.cz/file/1767

Manuální medicína – technika měkkých tkání – mobilizace a manipulace Oficiálně se termín „manuální medicína“ začal používat v roce 1965, kdy byla v Londýně založena společnost La Fédération International de Medicin Manuel. Dnes se užívá spíše termín „myoskeletální medicína“, případně „myofasciální techniky“. Jde o používání manuální (ruční) techniky k léčebným účelům – mobilizace, manipulace, práce s měkkými tkáněmi (fascie – obaly svalů, svaly, šlachy…). Zakladatelem manuální medicíny u nás byl prof. Karel Lewit Prof. Lewit dokázal, že chiropraxe v lékařství má své místo a brzy se sám stal jejím instruktorem. V době kdy se prof. Lewit setkal s norským fyzioterapeutem Kaltenbornem bylo jasné, že pouhá chiropraxe však nestačí, a metodu rozšířili o osteopraktické techniky (práce s měkkými tkáněmi – svaly, šlachami, fasciemi, …, měkké mobilizace páteře a kloubů končetin). Zdroj: https://www.fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/manualni-medicina-technika-mekkych-tkani-mobilizace-a-manipulace

Manuální medicína – technika měkkých tkání – mobilizace a manipulace Další inspirací pro prof. Lewita byla spolupráce s prof. Jandou, se kterým díky jeho zkušenosti s léčbou polyomyelitidy a spolupráci s Američankou Kennyovou začali vést rehabilitaci v myšlence, že porucha orgánu (v tomto smyslu svalu, kloubu…) je důsledkem poruchy rovnováhy mezi jednotlivými svaly. Inspirací se pro něho stala i chiropraktička paní Čápová, která studovala chiropraxi v Americe. Původní chiropraktický přístup změnil přes osteopatický až po neuromuskulární techniku a techniku měkkých tkání. Zdroj: https://www.fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/manualni-medicina-technika-mekkych-tkani-mobilizace-a-manipulace

TECHNIKY MĚKKÝCH TKÁNÍ a MOBILIZACE

Další druhy masáží Derivační masáž Lymfatická masáž Tantrická masáž

Doporučená literatura: Poděbradský, J.: Rehabilitace a fyzikální lékařství. Praha: ČLS JEP, 1995. 50 s. Capko, J.: Základy fyziatrické léčby. Praha: Grada publishing, 1998. 396 s. ISBN 80-7169-341-3 Gúth, A.: Vyšetrovacie a liečebné metodiky pre fyzioterapeutov. Bratislava: Liečreh Gúth, 1998. 2. vyd, 449 s. Sedmík, J. Masáže. Praha: Svoboda, 1999. 3. vyd. 194 s. ISBN 80-205-1002-8. Žaloudek, K.: Masáž. Praha: Avicenum, 1975. 2.vyd., 248 s. http://is.muni.cz/do/1499/el/estud/fsps/ps09/masaz/w eb/pages/sportovni-masaz.html