Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Bc. Andrea Havlíková Název materiálu: Reflexní masáže – účinky Označení materiálu: VY_32_INOVACE_MP.M2.1103 Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Masáže cvičení Ročník: Druhý – maturitní obor Název školy: Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zrakově postižené, Brno, Kamenomlýnská 2

2 Anotace Účinky reflexní masáže na lidský organizmus.
Indikace a kontraindikace reflexní masáže.

3 Metodické pokyny K využití materiálu je nutný počítač s  programem MS PowerPoint a projektor. Anatomická mapa nervového systému člověka. Flexibilní model lidské páteře.

4 Zdroje – literatura ŽALOUDEK, Karel. Masáže. vyd. 2. Praha. Avicenum, 1975, 248 s. Studium na Střední zdravotnické škole v Brně, obor rehabilitační pracovník, přednášející Marián Ledko. Studium na Univerzitě Palackého Olomouc, katedra fyzioterapie fakulty tělesné kultury, přednášející MUDr. Radmil Dvořák.

5 Zdroje – obrázky Foto autor obr. č. 1 Dermografismus rubra

6 účinky, indikace a kontraindikace
Reflexní masáže účinky, indikace a kontraindikace

7 Účinky reflexní masáže
Podle metodiky zavedené v České republice od šedesátých let dvacátého století se vyučuje, a v praxi používá reflexní masáž, kterou vypracovali a sestavili dva významní němečtí terapeuté – Gläser a Dalicho. Z německé verze pro výuku a potřebu českých fyzioterapeutů a masérů tuto metodiku, přeložil, upravil a vyučoval MUDr. Karel Žaloudek.

8 Účinky reflexní masáže
Technika reflexní masáže je sestavena a prováděna tak, aby pokud možno současně odstraňovala všechny reflexně vzniklé změny ve tkáních, na které je možno působit z povrchu těla, tedy přes kůži. Cílovým místem masáže není tedy nemocný kloub, sval nebo orgán, ale reflexní změna vzniklá na podkladě tohoto onemocnění.

9 Účinky reflexní masáže
Účinek reflexní cestou – kutiviscerální nebo vicserokutánní reflex Účinek humorální – vyplavování chemických látek typu histamin, dopamin, acetylchlin, serotonin Účinek hormonální – vyplavování hormonů – adrenalin Účinek mechanický – tlak, tření, chvění

10 Účinky reflexní masáže
Vzhledem k tomu, že se při reflexní masáži zasahuje do vegetativního nervstva, vyskytují se u řady pacientů a klientů tzv. vegetativní projevy. Na tyto nečekané pocity, je nutné vždy pacienty a klienty upozornit. Ženy reagují na reflexní masáže bouřlivěji a také vegetativní projevy jsou u nich mnohem výraznější.

11 Účinky reflexní masáže
Vegetativní projevy Výrazný dermografismus Nepřiměřené pocení Nausea Zvracení Sucho v ústech Palpitace Zastavení menstruačního krvácení Vyvolání menstruačního krvácení mimo cyklus

12 Účinky reflexní masáže
Vegetativní projevy Bolesti hlavy Závratě Pocit nepřiměřené únavy U většiny pacientů a klientů se vyskytne jen jeden nebo dva z výše jmenovaných vegetativních projevů. Může však nastat situace, kdy se problémy nakumulují a je třeba terapii změnit.

13 Účinky reflexní masáže
Vegetativní projevy Dermografismus je nejčastěji se vyskytující vegetativní projev, který je patrný pouhým pohledem na kůži. Dermografismus rubra – živě červené zbarvení kůže Dermografosmus alba – bílé nebo lividní zbarvení kůže Dermografismus elevata – zpuchýřování kůže Zpuchýřující dermografismus je důvodem pro okamžité ukončení masáže. Je to alergický projev, o kterém musí být nemocný informován, a poučen, že tuto reakci musí vždy hlásit u lékaře.

14 Dermografismus rubra obr. č. 1

15 Indikace reflexní masáže
Přestože se technika reflexní masáže praktikuje v určité formě již přes sto let a za posledních padesát let neprošla žádnou změnou, změnily se indikační skupiny. V současnosti jsou dostupné mnohem efektivnější způsoby léčby řady onemocnění než jsou masáže, které však dříve byly neznámé. Z indikací tedy vypadla interní onemocnění, ale byla nahrazena řadou onemocnění pohybového aparátu a to hlavně degenerativními onemocněními páteře a pohybového aparátu.

16 Indikace reflexní masáže
Tenzní bolesti hlavy Migréna Cervikokraniální syndrom Cervikobrachiální syndrom Lumboischiadický syndrom Chronický únavový syndrom Bechtěrevovoa nemoc Revmatická onemocnění v klidové fázi Spondylartróza Bolestivá onemocnění pohybového aparátu různé etiologie

17 Kontraindikace reflexní masáže
Zpuchýřující dermografismus Horečnatá akutní onemocnění Infekční onemocnění Všechny stavy ohrožující život pacienta Akutní onemocnění pohybového aparátu Dekompenzovaná srdeční onemocnění Těhotenství Šestineděli Pacienti a klienti pod vlivem návykových látek Pacienti a klienti s bouřlivými vegetativními projevy

18 Kontraindikace reflexní masáže
Některé uvedené kontraindikace jsou pouze relativní, a je vždy na uvážení lékaře, zda reflexní masáž bude u konkrétního pacienta či klienta ordinovat.

19 Opakování Vyjmenuj čtyři indikace vhodné pro aplikaci reflexní masáž.
CCsy., CBsy., LISsy, Bechtěrevova nemoc Vyjmenuj čtyři kontraindikace pro aplikaci reflexní masáže. Těhotenství, šestinedělí, infekční onemocnění, horečka Vyjmenuj čtyři vegetativní projevy. Dermografismus, nausea, pocení, závratě Která část nervové soustavy patří k centrální nervové soustavě? Mozek, mícha


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola"

Podobné prezentace


Reklamy Google