VY_32_ INOVACE_ 01_ PŘÍRODOVĚDA 5

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_27_PRVOUKA.
VY_32_ INOVACE_ 13_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou VÝZNAMNÁ MĚSTA Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
VY_32_ INOVACE_ 04_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou NADMOŘSKÁ VÝŠKA Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Základní škola Kpt. Jasioka, Havířov-Pr. Suchá Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: ČÁSTI ROSTLIN Autor: Mgr. Irena Tomicová Výukový materiál zpracován.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
ANOTACE Didaktická hra, která procvičuje znalosti z prvouky a přírodovědy. Upevňuje znalosti z oboru živé přírody a jejího rozdělení. AUTORTereza Skálová.
POLOLETNÍ PÍSEMNÉ OPAKOVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_09_Přírodověda_ 4.ročník_ 06_Základní poznatky o houbách
Přírodověda – 5. ročník, Půda
Živá příroda – houby Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_08- Netřesk výběžkatý Přírodověda - 5. ročník
VY_32_Inovace_ Části rostlin Člověk a jeho svět 3. ročník
VY_32_INOVACE_20_PŘV_HOUBY NAŠICH LESŮ
Části rostlin podzemní části rostlin - kořeny nadzemní části rostlin
TÉMA: Rostliny-opakování
VY_32_INOVACE_07_PŘÍRODOVĚDA 5
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Kapraďorosty Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 10 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-PŘÍRODOVĚDA.
ROSTLINY, ČÁSTI TĚLA - TEST
Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E – Př4 – potravní vazby
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Houby s plodnicemi. AUTOR: Eliška Jurčicová
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V. , Mnichovická 62
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Člověk a jeho svět 4. ročník
AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_PLODY
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_04_Houby
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Jméno autora výukového materiálu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
VY_32_INOVACE_09_ Přírodověda pro 4. ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Různé podmínky života na Zemi
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
HOUBY (opakování) VY_32_INOVACE_06-47 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
Název školy: Základní škola Městec Králové
Poznávání rostlin a živočichů typických pro les
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Rostliny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Lesní patra.
Vy_32_INOVACE_O4_ŽIVOČICHOVÉ
ZŠ Brána Nová Paka Přírodopis, 6. – 9. tř. Autor: Ing. Michal Koťátko
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
VY_32_INOVACE_02_PŘV_ROSTLINY
VY_32_ INOVACE_ 10_ ČESKÝ JAZYK 3
VY_32_ INOVACE_ 20_ PŘÍRODOVĚDA 5
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF
VY_32_ INOVACE_ 06_ ČESKÝ JAZYK 3
Živá příroda Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
3. Houby Houby – mají buňky bez chlorofylu
1. 1.
MNOHOBUNĚČNÉ ORGANIZMY Řasy, houby, lišejníky.
VY_32_ INOVACE_ 09_ ČESKÝ JAZYK 3
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
VY _52_INOVACE_24_Jaro – rostliny na jaře
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
VY_32_ INOVACE_ 04_ ČESKÝ JAZYK 3
Transkript prezentace:

VY_32_ INOVACE_ 01_ PŘÍRODOVĚDA 5 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou ŽIVÉ ORGANIZMY Autor: Mgr.Renata Viktorinová

Živé organizmy OVĚŘENÍ VE VÝUCE: 8.9.2011 PŘEDMĚT: Přírodověda ROČNÍK: 5. KLÍČOVÁ SLOVA: živý organizmus, bakterie a sinice, houby, rostliny, živočichové, části těla hub a rostlin, třídění hub a rostlin ANOTACE: DUM opakuje třídění živých organizmů podle společných znaků. Opakuje poznatky o houbách a rostlinách.

V přírodě najdeme mnoho živých organizmů. Poznáš je? Vyjmenuj rozdíly mezi nimi.

Do jakých skupin třídíme podle společných znaků živé organizmy? Přiřaď ke správné skupině: BAKTERIE A SINICE HOUBY ROSTLINY ŽIVOČICHOVÉ Neobsahují zelené barvivo. Nemají kořeny, listy, ani květy. Rozmnožují se výtrusy. Dýchají, vyživují se, rostou, pohybují částmi svého těla. Obsahují zelené barvivo. Dýchají, vyživují se, rostou, pohybují se z místa na místo. Živí se jinými živými organizmy. Nejjednodušší živé organizmy. Pouhým okem jsou neviditelné. Můžeme je pozorovat mikroskopem.

a přiřaď názvy části těla. a přiřaď názvy části těla. HOUBY Nakresli muchomůrku a přiřaď názvy části těla. Nakresli hřib a přiřaď názvy části těla. plodnice plodnice klobouk klobouk výtrusy výtrusy třeň třeň podhoubí podhoubí prsten prsten pochva pochva

Doplň správně tato tvrzení: Houby neobsahují _________ __________ . Živiny čerpají z ______________ ___________ ___________ a ____________ . Houby můžeme rozdělit na ___________ , ___________ a ____________ . Mezi houby patří i ___________ . Z některých se vyrábějí i antibiotika. Můžete je spatřit na některých druzích sýrů. zelené nejedlé plísně jedlé těl rostlin jedovaté odumřelých živočichů barvivo

Poznáš tyto houby?

a přiřaď názvy částí těla. a přiřaď názvy částí těla. ROSTLINY Nakresli dřevinu a přiřaď názvy částí těla. Nakresli bylinu a přiřaď názvy částí těla. květ květ list list plod plod kořen kořen stonek stonek koruna koruna kmen kmen

podle způsobu rozmnožování Jak dělíme rostliny? KEŘE DŘEVINY STROMY podle typu stonku S LODYHOU BYLINY SE STVOLEM SE STÉBLEM podle způsobu rozmnožování KVETOUCÍ (SEMENNÉ) NEKVETOUCÍ (VÝTRUSNÉ) JEDNOLETÉ podle délky života DVOULETÉ VYTRVALÉ

Doplň správně tato tvrzení: Rostliny obsahují zelené barvivo zvané _____________. Rostliny jsou zdrojem ___________ na Zemi. Kvetoucí rostliny se rozmnožují __________ , nebo _________________ . Nekvetoucí rostliny se rozmnožují ___________. Patří sem _______ , ________ , ___________ a __________ . plavuně chlorofyl kapradiny kyslíku mechy semeny částmi svého těla výtrusy přesličky

Poznáš tyto rostliny?

ŽIVÉ ORGANIZMY Podle společných znaků je třídíme do těchto skupin: 1) BAKTERIE A SINICE (mikroorganizmy, pouhým okem neviditelné) 2) HOUBY (patří sem i plísně) 3) ROSTLINY (obsahují zelené barvivo, vytvářejí kyslík) 4) ŽIVOČICHOVÉ (umí se pohybovat z místa na místo, živí se jinými organizmy)

Použité zdroje: Fotografie - vlastní: Mgr.Renata Viktorinová