Část VI: Hypoteční úvěry

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úrok, úroková míra Přednáška č. 3.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: C.
Lekce 5. Práce s úvěry.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Stavební spoření, úvěry, leasing
Ekonomická gramotnost Hypotéky a spotřebitelské úvěry.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Cenné papíry kapitálového trhu.
Vkladové služby.
Dluhové cenné papíry. Dluhopis.
Dluhové cenné papíry Dluhopis
EKONOMIKA OBCHODNÍ BANKY Ing. Renata Slaná
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Úvěrové služby bank říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
ÚROKOVÉ SAZBY V PRAXI Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
 banka byla založena v lednu roku 1990  tehdy se jednalo o státní peněžní ústav, který byl 5. března 1992 transformován na akciovou společnost  v červenci.
Problematika úvěrů v praxi – Československá obchodní banka, a. s.
Hypoteční úvěr Stavební spoření
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
HYPOTEČNÍ ÚVĚR. STAVEBNÍ SPOŘENÍ.
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Úročení Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Nominální a reálná úroková sazba
Bankovní systém, centrální banka
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
1 Bankovní úvěrové analýzy Banky, úvěrové produkty Průběžný test 1 OtázkyJméno:……………………………………….Skupina:……………………………………. Datum:
Zdroje financování stavební zakázky Přednáška byla zpracována za podpory grantového projektu financovaného z Fondu rozvoje vysokých škol (FRVŠ) č. 2005/2009.
Finanční gramotnost: Půjčky a úvěry. PROČ CHTÍT VĚDĚT VÍC … 03 Půjčky a úvěry 2 „Odměna za to, že se člověk vyzná je obrovská. A tresty za neznalost finanční.
Kapitálový trh Ekonomika podniku 2. ročník Kapitálový trh - zaměřuje se na umístění kapitálu ve finanční podobě - má dlouhodobou povahu, tzn. investice.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 15 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací.
Název: Finanční trh a některé jeho produkty Autor: Ing. Luboš Janovský Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Finanční produkty Ročník:3.
Úrokový swap 12. října Co je úrokový swap Druh finančního derivátu. Slouží k zajištění pohyblivé úrokové sazby úvěrů. Dochází ke změně pohyblivé.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_20 Název materiáluHypotéka.
HYPOTEČNÍ ÚVĚR. STAVEBNÍ SPOŘENÍ.. HYPOTEČNÍ ÚVĚR Dlouhodobý úvěr, jehož splácení je zajištěno zástavním právem k nemovitosti. - zastavování nemovitostí.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_16 Název materiáluStavební.
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
Akademie STING, téma 3 z 61 Bankovnictví Téma 3: Aktivní bankovní obchody 1.Typologie aktivních obchodů 2.Proces úvěrování 3.Finančně úvěrové obchody.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_13 Název materiáluSpořicí.
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
OPAKOVÁNÍ MAJETKOVÝCH CENNÝCH PAPÍRŮ ÚVĚROVÉ CENNÉ PAPÍRY OBLIGACE/DLUHOPISY.
Finanční matematika 2. část
Kam s penězi, aby nezahálely
HYPOTEČNÍ ÚVĚR. STAVEBNÍ SPOŘENÍ.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Aktivní bankovní operace – úvěry
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Dluhopisy Prezentace – podklad pro přednášku v předmětu Obchodní právo III J. Kotásek :37.
DUM - Digitální Učební Materiál
VKLADY Dárek k nové smlouvě o stavebním spoření pro děti do 15 let prodloužení akce do Výhody: zhodnocení vkladů až 3,4 % ročně, a to díky státní.
akce platí od do Jaké jsou podmínky pro získání odhadu zdarma?
Garantovaná úroková sazba 1,99 % p.a. na 5 i 8 let!
HYPOTÉKY ODHAD SNÍŽENÍ ZDARMA SAZEB
Akční nabídka snížení sazeb a odhad nemovitosti ZDARMA!
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
Část VI: Hypoteční úvěry
Transkript prezentace:

Část VI: Hypoteční úvěry Financování bydlení Část VI: Hypoteční úvěry Petr Kielar http://petr.kielar.cz

Co je hypoteční úvěr Zákon o dluhopisech: úvěr zajištěný zástavním právem k nemovitosti, když pohledávka nepřevyšuje dvojnásobek zástavní hodnoty. Nemovitost se musí nacházet na území EU. Nepřesné ale obecně chápané pojetí: úvěr zajištěný zástavním právem k nemovitosti, poskytnutý jinou bankou, než stavební spořitelnou.

Historie hypoték v ČR

Historie První hypoteční banky v Anglii koncem 17. století Ve střední Evropě v 18. století 1865 Hypoteční banka Království českého II. světová válka – zastavení hypotéčního trhu 1945 – znárodnění akciových bank 1945-1989 – komunistické bankovnictví

Historie hypoték v Čechách Zdroj: Vznik a vývoj Hypoteční banky království českého, Dr. Bedřich Ženíšek, 1915

Vývoj po roce 1989 1990 zákon o dluhopisech 1995 první licence emitovat HZL (ČMHB, HB) Pomalý rozjezd – vysoké sazby, chybějící kapitálový trh

Jak vypadá hypotéka?

Typické vlastnosti hypotéky Zajištění zástavním právem Vysoký objem ≈ 300 000 Kč a více (vysoké fixní náklady - pro malé objemy se nevyplatí) Relativně nízká úroková sazba (je nižší riziko pro banku) Úroková sazba fixovaná na sjednanou dobu (obvykle 1-5 let) Dlouhá doba splatnosti (aby byla výše splátky přijatelná pro dlužníka)

Kde bere banka peníze? Banka může hypoteční úvěry poskytovat z výnosu z hypotečních zástavních listů (HZL) Nebo z jiných pasiv (depozita – spořicí účty, běžné účty, termínované vklady) riziko – často kratší doba splatnosti zisk – často málo úročené Nebo přímo na trhu (PRIBOR) – hypotéky s variabilní sazbou

Hypoteční zástavní listy

Schema při financování HZL DLUŽNÍK INVESTOR BANKA

Hypoteční zástavní listy Zákon o dluhopisech, § 28 HZL musí být kryty pohledávkami z hypotečních úvěrů Tyto pohledávky nesmí překročit 70 % hodnoty zastavených nemovitostí Na zastavené nemovitosti nesmí váznout zástavní právo třetí osoby ve stejném nebo přednostním pořadí, s výjimkou zástavního práva stavební spořitelny, úvěrů na družstevní bytovou výstavbu SFRB nebo podle zvláštního předpisu.

Hypoteční zástavní listy Pokud na nemovitosti vázne zástavní právo třetí osoby (Zákon o dluhopisech, § 30) Tato třetí osoba musí souhlasit se zastavením. Ke krytí HZL lze použít nejvýše rozdíl mezi 70 % hodnoty nemovitosti a pohledávkou třetí osoby. Při refinancování se k zástavnímu právu předchozího věřitele nepřihlíží.

Náhradní krytí Nejvýše 10 % jmenovité hodnoty HZL, a to (§ 31): hotovost vklady u centrální banky členského státu nebo ECB státními dluhopisy nebo dluhopisy vydanými ČNB cennými papíry vydanými členskými státy, jejich centrálními bankami a Evropskou centrální bankou dluhopisy vydanými finančními institucemi založenými mezinárodní smlouvou, jejíž smluvní stranou je ČR, nebo finančními institucemi, s nimiž ČR uzavřela mezinárodní smlouvu.

(pro případ poklesu ceny nemovitostí) Vysvětlení obrázkem 30 % rezerva (pro případ poklesu ceny nemovitostí) 100 % = hodnota HZL Náhradní krytí max 10 % Max. 70 % z hodnoty zastavených nemovitostí Min. 90 % pohledávky z hypotečních úvěrů

Úrokové sazby hypoték

Úrokové sazby Proměnná úroková sazba (vázaná na objektivní ukazatel – PRIBOR) Úroková sazba pevná po určitou dobu (typicky 1 – 5 let) – doba fixace Úroková sazba může být pevná po celou dobu splatnosti (obvykle vysoká cena) Proměnná úroková sazba s omezením (cap) – málo používané

Používané fixace úrokových sazeb

Fixace úrokové sazby Sjednaný úvěr Zdroje (např. HZL) Zdroje, které je nutno nově alokovat => úrokové riziko Sjednaný úvěr Zdroje (např. HZL) Při předčasném splacení vzniká bance úrokové riziko i další náklady (administrace účtu)

Fixace úrokové sazby Ve smlouvě o úvěru je sjednána výše úrokové sazby na stanovenou dobu (např. 5 let) 3 měsíce před uplynutím lhůty banka oznámí úrokovou sazbu pro další období Klient může novou sazbu akceptovat, nebo odmítnout a úvěr splatit (např. jiným úvěrem).

Refinancování × Retence Banka maximalizuje zisk, snaží se sjednat co nejvyšší sazbu Klient minimalizuje náklady – hledá výhodnější nabídku, pokud ji najde, splatí stávající dluh jinou (levnější) hypotékou = refinancování Banka maximalizuje zisk - brání se refinancování snížením sazby, jinými výhodami, přesvědčováním, obstrukcemi = retence

Jakou zvolit fixaci Dlouhá fixace Krátká fixace Očekávaný růst sazeb Očekávaný pokles sazeb Potřeba stabilních podmínek Plánovaná mimořádná splátka Výše uvedené argumenty neplatí absolutně: Očekávané změny sazeb jsou často zahrnuty do úrokové sazby (tj. za normální výnosové křivky bývá dlouhá fixace dražší než krátká) Mimořádné splátky jsou díky zákonu o spotřebitelském úvěru možné ve velké míře i mimo změnu fixace

Variabilní úroková sazba Úroková sazba se může měnit denně, týdně, měsíčně Sazba je navázána na definovaný index nebo sazbu – např. 1M PRIBOR + 2 p. b. Výsledná sazba je volatilní (sleduje index) Úvěr lze kdykoli splatit

Na čem závisí úroková sazba Výsledná úroková sazba Zisk Další náklady Riziko Cena zdrojů

Úroková sazba z pohledu klienta Výše úvěru Doba splatnosti Bonita klienta Délka fixace LTV, pojištění a pod. ---------------------------- Úroková sazba