Cévní soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_04_Srdce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Advertisements

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_14_Oběhová soustava Autor Mgr.
CÉVY (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_27 II Oběhová soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
Test – práce s textem Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_15_Práce_s_textem Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s.
Měření Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_44_Měření Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ J08 TEMA: Oběhový systém, srdce ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Anglický jazyk - gramatika Autor: Mgr. Vlasta Skořepová VY_32_INOVACE_56_Neurčitý člen - test Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast.
Cizokrajné jednoděložné rostliny Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_57_Co se p ě stuje v jiných zemích Vytvo ř eno v rámci projektu „EU peníze školám“.
Webkamery Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_33_Webkamery Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Fyzikální veličiny Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_11_Tlak Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor: Mgr. Ivana.
Poznávačka vlajky Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_55_Poznávačka_vlajky Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Úvod do ICT Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_08_Úvod_do_ICT Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Cévní soustava Název sady:Přírodopis – lidské tělo Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Srdce Šablona III/2 Mgr. Věnceslava Svobodová
Přírodopis – 8. ročník, Srdce
KREVNÍ OBĚH Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
Přírodopis - 8. ročník, Krevní oběh
OBĚHOVÁ SOUSTAVA (srdce)
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_14_Krevní oběh
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_PŘÍRODOPIS
Autor: Mgr. Věra Martincová VY_32_INOVACE_24_V lese
Autor: Mgr . Iveta Váňová
Mgr. Kateřina Gajdošová
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_46_Český kras
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_45_Subtropická biota
Lidoopi Autor: Mgr. Iva Hirschová
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Krácení zlomků.
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_11_Zemětřesení
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_02_Majetek
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Autor: Mgr. Ludmila Pecháčková VY_32_INOVACE_49_Meritka_map_a_planu_1
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_25_Chemické rovnice II
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Shodnost věty o shodnosti trojúhelníků
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Mgr. Kateřina Gajdošová
Vzduch Autor: Mgr . Iveta Váňová VY_32_ INOVACE_45_Vzduch
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_51_Převody rychlost
Násobení a dělení desetinným číslem
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_05_oběhový systém
VY_52_INOVACE_14_01_stavba srdce
Autor: Mgr. Věra Martincová
Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_ INOVACE_50_ Opakování měření
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_43_Alois Jirásek
Bakterie VY_32_INOVACE_44_Co jsou bakterie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Pavoukovci Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_26_Přehled členovců
Pohybová soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_02_Svaly
Autor: Mgr. Iveta Váňová
VY_32_INOVACE_42_Spořič_obrazovky
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Prezentace – výklad učiva
SRDCE (cor, cordis).
Anglický jazyk - gramatika Autor: Mgr. Vlasta Skořepová
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Člověk-zuby Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_15_Člověk-zuby
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Člověk Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_17_Člověk-strava
Anglický jazyk - gramatika Autor: Mgr. Vlasta Skořepová
OBĚHOVÁ SOUSTAVA (cévy)
Korýši Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_28_Korýši-opakování
Transkript prezentace:

Cévní soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_04_Srdce Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.

Srdce je dutý sval,kuželovitého tvaru-velký jako pěst. Jeho hrot směřuje do levé poloviny těla. Skládá se ze čtyř částí: 2 síně/2 komory. Mezi síněmi a komorami jsou chlopně,které zabraňují zpětnému toku krve. Mezi levou komorou a levou síní je dvojcípá chlopeň a vpravo trojcípá. Výživu samotného svalu zajišťují věnčité tepny. Srdce není orgán,který pracuje nonstop! Pracuje pouze ve stahu-systole nebo-li smrštění a ,,odpočívá‘‘ v ochabnutí-diastole.

Srdce má vlastní převodní systém srdeční-samo si vytváří vzruchy,které jsou přenášeny svalovinou. To se projevuje na venek ve formě pulzů a lze toto zachytit pomocí přístroje EKG. EKG-elektro kardiograf,znárorňuje pomocí křivek činnost srdce,kterou lékař vyhodnotí.

Krevní oběhy Velký krevní oběh vychází z levé části srdce,tepnou-aorta(srdečnice) a žene okysličenou krev do celého těla..(Proto je levá polovina srd. svalu mohutnější).Odkysličená krev se navrací do pravé poloviny srdce. Malý krevní oběh vychází z pravé části srdce,tepnou-plicnice je odkysličená krev vháněna do plic-zde dojde k okysličení a čtyřmi plicními žilami se okysličená krev opět vrací do levé části srdce.

Odchylky Plicnice-tepna vede krev odkysličenou! Plicní žíly-vedou krev okysličenou!

Nejčastější srdeční onemocnění Pokud opomeneme vrozené vývojové vady,jedná se nejčastěji o INFARKT. Proč stále vzrůstá počet nemocných lidí? Nedostatečná fyzická aktivita,stres,výživa,kouření.

Odkazy Http://answers.wikia.com/wiki/File:Heart.jpg [online]. 2011-12-08 [cit. 2011-12-08]. Http://Http://answers.wikia.com/wiki/File:Heart.jpg [online]. 2011-12-08 [cit. 2011-12-08].

Vytvořeno jako DUM do předmětu přírodopis na ZŠ a MŠ 17 Vytvořeno jako DUM do předmětu přírodopis na ZŠ a MŠ 17.listopadu 1325, Mladá Boleslav pro 8.ročník základní školy. Materiál slouží k doplnění učiva o lidském těle. Materiál je vhodné prezentovat pomocí interaktivní tabule. Materiál byl vytvořen a pilotován v II. pololetí školního roku 2011/2012.