MUDr.Taťána Mahdíková Ordinace JACH-TA, s.r.o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zvládání zátěží v krizových situacích
Advertisements

VŠEM, KTEŘÍ SI DALI DO ERBU HESLO JANA LUCEMBURSKÉHO
Výuková podpora pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
PSYCHICKÉ JEVY.
Klinická propedeutika
AUTOŘI: BARBORA MIKULOVÁ LUCIE KMENTOVÁ 4.A
NEMOC jako fenomén sociální práce
MUDr. Radkin Honzák, CSc. Psychiatrická katedra IPVZ
Stres Vypracovala:Terezie Stránská
Interrupce jako trauma
Projekt Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně „Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe“ reg.č. CZ.1.07/1.1.00/
Náročné životní situace
VY_32_INOVACE_PSYPS15260ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
BURN-OUT syndrom vyhoření.
Zvládnu i náročné životní situace I.
Patologie mluvní komunikace v sociální interakci
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
Psychologie II Sociální psychologie
S TRES Milana Reichlová. O BSAH 1) Obsah pojmů stres a stresor 2) Obecná příčina stresu 3) Působení stresoru 3) Druhy stresu 4) Projevy emočního stresu.
Střední dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
Deprese Diagnostika a léčba
duševní zdraví, hygiena,…
Psychologie zdraví Syndrom vyhoření.
Charitní dům- azylové ubytování pro matky s dětmi a ženy v tísni
Deprese Táborská, Kubátová V7A.
Duševní hygiena Mgr. Tereza Louková, Ph.D.
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Seminář Trauma.
Psychologie zdraví Stres.
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
SYNDROM VYHOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Duševní hygiena. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
BURNOUT SYNDROM ANEB BEZ POHLAZENÍ NELZE ŽÍT PhDr.Mgr.et Mgr.Bohumil Ptáček UNIVERZITA OBRANY BRNO 2014 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_06.
Vznik a průběh těžkého duševního onemocnění Tereza Slavíčková o.s. Baobab.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Traumapsychologie … PTSD … PTED PhDr. Pavel Beňo,
 Rané stáří – presenium (cca let)  Pravé stáří (od 75 let výše)
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Asertivita ve sportu doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
Stres = stav organismu vznikající jako reakce na nepřiměřenou zátěž.  Mírný stres může zvýšit výkon, pomoci mobilizovat síly.  Velký stres naopak výkon.
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
PSYCHOLOGIE ZÁTĚŽE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Vyrovnávání se stresem
MOTIVACE.
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
Psychologie v obezitologii
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.13
Jakub Hlavica, Zdeněk Bonk, Martin Cerhán
Stres a jeho zvládání.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Temperament, charakter, motivace
Náročné životní situace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Eva Smejkalová Klinická psychologie II.
Syndrom vyhoření a vzdělávání v sociální práci v pregraduálním studiu
Jak zvládat zlost a agresivitu
Předsudky a stereotypy
Rekreace a věk Miroslav Kyselý.
Interkulturní adaptace
Transkript prezentace:

MUDr.Taťána Mahdíková Ordinace JACH-TA, s.r.o. Burnout syndrom MUDr.Taťána Mahdíková Ordinace JACH-TA, s.r.o.

Definice: - vyčerpání energetikých zdrojů INTENZIVNĚ pracujícího člověka (H.J.Freudenberger 1974) -soubor příznaků, kt. vznikají (nejčastěji u pomáhajících profesí) v důsledku nezvládnutého pracovního stresu a vedou k vyčerpání (fyz. i psych.) a ztrátě zájmu o práci a zhoršení pracovních postupů (současná d.)

Klasifikace: Příznaky jsou u různých lidí různé- různá odolnost daná genetickou dispozicí a vnějšími f.(traumata) B.sy je závažný neurotizující f., kt. vyvolává celou řadu psych.on.( MKN -10 F40-48) nejčastěji hodnocena jako neurotická, stres. a somatická porucha, r. na těžký stres a poruchy přizpůsobení Může vést k rozvoji závislosti a z.na psychoakt.l.

Symptomy: Tělesné: únava až vyčerpání, pocit chladu(akra), poruchy spánku, pocit dech.tísně a divné pocity na kůži,“různé bolesti“(často dol.záda), GIT obtíže. Psychické a emoční:podrážděnost(neutrální podnět), plačtivost, záchvaty zlosti a hněvu, smutek(objektivní), podrážděný tón hlasu, vyhýbání se prac. povinnostem, letargie, nuda, rezignace iritabilita..,upovídanostxmlčenlivost,cynismus, negativismus, změny váhy, podezíravost, tendence riskovat, vše obtěžuje…

Stresor(podnět) a stres(proces) Fáze stresu 1.Poplachová f.-fight/flight----neúspěch--- 2.f.Rezistence --- 3.f.Vyčerpání -Coping---------------(neúčelný)---ad 3.f. -Coping--------------(účelný)----STOP Stresová reakce je vývojově stará reakce pro záchranu života. Stresor dnes je psychosociální(ne život ohrožující), systémy se vyčerpávají, jako kdyby šlo o život.

Co nás přivádí do stresu? Nereálné požadavky na práci, vztahy mezi lidmi, černobílé myšlení, personalizace problémů, okamžitá řešení, přehánění, kladení důrazu na nepodstatné věci? Společný jmenovatel všech: nepřesné SEBEHODNOCENÍ a nadměrné OČEKÁVÁNÍ.

Prevence a léčba Kritická SEBEREFLEXE a reálné POŽADAVKY na sebe i ostatní Poděkovat Psycholog na pracovišti? Rozumné vedení Koncept COPING(80.léta Lazarus)- postupy vedoucí k úlevě psychosoc.tlaku a jeho následkům. Neúčelné- samoléčení, Účelné –vyčištění situace, kladný postoj k sobě i k druhým, naplnění SKUTEČNÝCH potřeb farmakologie

„Desatero“ Buďte k sobě vlídní, šetřete svoji ENERGII 3P:Pochválit(se)+poděkovat+ přijímat chválu Pomáhat, ne násilně měnit Pocity bezmoci jsou někdy oprávněné Naříkání s úlevou X ničící Neupadnout do stereotypu Domů POZITIVNĚ Mimo práci nemluvte o práci Říkat NE a odpočívat efektivně Radujte se! MUDr.Honzák- upraveno

Take Home Message Kdo se neumí postarat dobře sám o sebe, není zárukou, že se umí postarat o druhé. (H.S.Sullivan) Literatura na vyžádání k dispozici