Výpočty z chemických rovnic

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic
Advertisements

Chemické reakce I. díl Rozdělení reakcí podle druhu přeměny
Látkové množství - procvičování
Látkové množství VY_32_INOVACE_G1 - 05
Molární množství, molární hmotnost a molární koncentrace
Název šablony: Inovace v chemii 52/CH22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: ZÁKLADNÍ CHEMICKÉ VÝPOČTY.
Typy chemických reakcí
Výpočty z rovnic I. Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-4 Chemické.
STECHIOMETRICKÉ VÝPOČTY PŘÍKLADY Chemie 8. ročník
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických výpočtech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák přečte chemické.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
STECHIOMETRICKÉ VÝPOČTY Chemie 8. ročník
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic
VÝPOČTY Z CHEMICKÝCH ROVNIC
Složení roztoků Chemické výpočty
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
Chemický děj Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
Chemické značky a vzorce II
Jak vznikají soli.
Látkové množství, molární hmotnost
Látkové množství, molární hmotnost
Látkové množství a molární hmotnost
CHEMICKÉ VÝPOČTY. Značí se A r Určí se z periodické tabulky. Jednotkou je 1/12 hmotnosti atomu uhlíku. A r (H) = 1 A r (O) = 16.
ŠablonaIII/2číslo materiálu397 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
VÝPOČTY Z CHEMICKÝCH ROVNIC
KYSELINY 1) BEZKYSLÍKATÉ KYSELINY: (koncovka -vodíková) Kyselina
Pracovní list č. 3 Rovnice s kovy
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu významu látkového množství,
Zjednodušené sestavování a dopočítávání chemických rovnic.
Molekuly a chemické sloučeniny
CHEMICKÁ REAKCE-PŘÍKLADY Chemie 8. ročník
Výpočty v chemii RZ
Chemické výpočty II.
Molární hmotnost - důležitá charakteristika prvků a sloučenin (nalezneme ji v chemických tabulkách) (Vyjadřuje vlastně, kolik gramů váží 1 mol určité.
Vyčíslování chemických rovnic
Roztoky a jejich složení
Molární hmotnost, molární objem
ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI VYČÍSLOVÁNÍ ROVNIC
Chemické výpočty RZ
Běžně používané fyzikální veličiny pro vyjádření množství látky:
Výpočtové úlohy v chemii
Látkové množství Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0109.
Výpočty z chemických rovnic
Výpočet procentového složení sloučenin Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Pětiminutovky z anorganické chemie
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Výpočet hmotnosti chemických látek z chemických rovnic Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_III/2_INOVACE_04-02 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice.
Ověřování základních znalostí z chemie
Molekuly a chemické sloučeniny. Vznik molekul H + H → H 2 + → Molekula je částice chemické látky, složená ze dvou nebo více sloučených atomů.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Látkové množství Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/6 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Výpočty z chemických rovnic I Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky se základními postupy při řešení výpočtů z chemických.
ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 CHEMIE Základní veličina v chemii, 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
Atom a jeho složení.
11 prvky, sloučeniny- souhrnné opakování
Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_06_27_FIKA
VY_32_INOVACE_16_20_Látkové množství,molární hmotnost
Výpočty z chemických rovnic
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Chemická sloučenina, molekula, chemická vazba
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_20_Výpočty z rovnic.
Agrochemie – 7. cvičení.
Základní chemické veličiny
Výpočty z chemických rovnic
Látkové množství, molární hmotnost
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Transkript prezentace:

Výpočty z chemických rovnic

Důležité veličiny látkové množství Látkové množství značka: n jednotka: mol Jeden mol látky je asi 6,022 . 1023 částic (atomů, molekul, iontů) 602 200 000 000 000 000 000 000 Látkové množství nelze zjišťovat odpočítáváním tzn. počet částic v látce o dané hmotnosti def.: počet částic v 0,012 kg nuklidu uhlíku 12C

Důležité veličiny molární hmotnost Molární hmotnost značka: M jednotka: g/ mol Hmotnost 1 molu látky Je to charakteristika chem. prvků i sloučenin a najdeme ji v tabulkách.

Zjisti molární hmotnost látek: a) M(KOH)= b) M(NaNO3)= c) M(Ca(OH)2)= d) M(AgF)= e) M(SnI4)= f) M(Al(OH)3)= g) M(Zn(NO3)2)= h) M(CuSO4 . 5H2O)=

„Čtení“ chemických rovnic Př. č. 1 S + Zn → ZnS 1 S + 1 Zn → 1 ZnS 1 atom síry reaguje s 1 atomem zinku a vzniká 1 molekula sulfidu zinečnatého. 100 atomů síry reaguje se 100 atomy zinku a vzniká 100 molekul sulfidu zinečnatého. 1 mol atomů síry reaguje s 1 molem atomů zinku a vzniká 1 mol molekul sulfidu zinečnatého. 1• 32,1g atomů síry reaguje s 1• 65,4g atomů zinku a vzniká 1•97,4g molekul sulfidu zinečnatého.

Př. č. 2 Na + Cl2 → NaCl (nutno vyčíslit) 2 atomy sodíku 1 molekula chloru → 2 molekuly NaCl (chlorid sodný) 2 moly atomů sodíku 1 mol molekul chlóru → 2 moly molekul chloridu sodného. 2•23g atomů sodíku 1•2•35,5g molekul chlóru → 2•58,4g molekul chloridu sodného.

VÝPOČTY Z CHEMICKÝCH ROVNIC příklady je možné řešit pomocí vzorce nebo trojčlenkou vzorec: m(B) = b/a . M(B)/M(A) . m(A) A… látka, jejíž hmotnost znám B… látka, jejíž hmotnost počítám a… koeficient látky A (číslo před vzorcem) b… koeficient látky B (číslo před vzorcem) m… hmotnost M… molární hmotnost

Postup při řešení Napiš a správně vyčísli chemickou rovnici popisující daný děj. Podtrhni v rovnici vzorce 2 látek: jejíž hmotnost je dána a jejíž hmotnost počítáš. Urči molární hmotnosti podtržených látek. a) Dosaď do vzorce. nebo b) Sestav a vyřeš trojčlenku.

Kolik gramů hydroxidu sodného je třeba na neutralizaci 15 g koncentrované kyseliny sírové? Pro zjednodušení předpokládej, že koncentrace kyseliny je 100%. NaOH + H2SO4 → H2O + Na2SO4 M(NaOH)= M(H2SO4) = (Vynechej ještě cca 5 řádků)

Důležité upozornění: Dvouatomové molekuly tvoří tyto nekovy: vodík, kyslík, dusík, halogeny(fluór, chlór, bróm, jód)