Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: prosinec 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1.
Advertisements

N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_46_Člověk a společnost.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_22_ DNY V TÝDNU TÉMA:DNY V.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_26_Státní rozpočet Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Analytické myšlení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
N Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_10_9. ročník_Chřipka – léčba onemocnění a možnosti prevence Autor:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Hronková Pavlína Název : VY_52_INOVACE_11_Člověk.
Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM 1.květen - Máj Popis Popis, zvyky,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_14_ZIMA TÉMA: ZIMA ČÍSLO PROJEKTU:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Obchod, trh Základy hospodaření.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Druh učebního materiálu
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_79_PRV1
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
V_ _ _ _ _ _ _ _E SVÁTKY JARA
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Polární oblasti.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Domácí zvířata VY_52_INOVACE_28
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_10_Kostra dolní
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.Jana Zelinková Název.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny a živočichové.
Předmět: prvouka Ročník: 2. Tematický celek: Čas 1.část
Velikonoce-prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Název : VY_32_INOVACE_28CJ_2_SLAB.Ě
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření únor 2013 Ročník
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Člověk a čas.
ORIENTACE V ČASE VY_32_INOVACE_1C_08 Číslo projektu: CZ /1. 5
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Název školy : Základní škola Nový Kostel , okres Cheb
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_17_Ekosystém_pole_plodiny.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Život na vesnici Název: VY_32_inovace_08 Vlastivěda-mladší české dějiny.
VY__III/2__INOVACE__161 Režim dne školáka.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Žák ví,jak přispět k ochraně přírody
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Název : VY_32_INOVACE_01_Téma
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.08_Význam_slov Datum:
VY_32_Inovace_4.2.3 Cesta do školy
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Transkript prezentace:

Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s.   Téma  Svátky v roce Název DUM  Únor - Masopust Popis  Co je Masopust, masopustní dny, nejznámější masopustní masky a pranostiky Masopustu. Ročník  7.-10. třída Autor  Bc. Hana Štěpková Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3826 Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_CS 3 Vzdělávací oblast Člověk a společnost

ÚNOR MASOPUST

MASOPUSTNÍ OBDOBÍ ZAČÍNÁ 6 MASOPUSTNÍ OBDOBÍ ZAČÍNÁ 6. LEDNA A KONČÍ V ÚTERÝ PŘED POPELEČNÍ STŘEDOU. KAŽDÝ ROK JE MASOPUST JINAK DLOUHÝ, PROTOŽE POPELEČNÍ STŘEDA, KTERÁ HO UKONČUJE MUSÍ BÝT VŽDY 40 DNŮ PŘED VELIKONOCEMI.

CO JE MASOPUST?

NÁZEV „MASOPUST“ JE SLOŽEN ZE SLOV MASO A PŮST. SLOVO „MASO“ JE NÁM DOBŘE ZNÁMÉ. „PŮST“ JE OMEZIT NA NĚJAKÝ ČAS ZÁBAVU A DOBRÉ JÍDLO A SOUSTŘEDIT SE NA SVÉ CHOVÁNÍ.

MASOPUSTNÍ DNY

TUČNÝ ČTVRTEK TUČNÝ ČTVRTEK JE POSLEDNÍM ČTVRTKEM PŘED MASOPUSTNÍ NEDĚLÍ. TUČNÝ SE MU ŘÍKÁ PROTO, ŽE SE V TENTO DEN HODNĚ JÍ A PIJE. V MINULOSTI SE NA TUČNÝ ČTVRTEK KONALY ZABÍJAČKY.

TANEČNÍ NEDĚLE O TANEČNÍ NEDĚLI SE KONALY TANCOVAČKY JAKO NAPŘÍKLAD „BABSKÝ BÁL.“ LIDÉ MĚLI NA ZÁBAVU ČAS. NEMUSELI JEŠTĚ PRACOVAT NA POLÍCH. O MASOPUSTU TOTIŽ VĚTŠINOU JEŠTĚ LEŽEL VENKU SNÍH A PŮDA BYLA ZMRZLÁ.

MASOPUSTNÍ PONDĚLÍ O MASOPUSTNÍM PONDĚLÍ SE KONALA JEN JEDNA TANEČNÍ ZÁBAVA. BYL TO „MUŽOVSKÝ BÁL.“ NA MUŽOVSKÝ BÁL MOHLI PŘIJÍT POUZE ŽENATÍ MUŽI A VDANÉ ŽENY.

MAŠKARNÍ ÚTERÝ V TENTO DEN SE NA VESNICÍCH OBJEVOVALY RŮZNÉ MASKY, KTERÉ K MASOPUSTU PATŘÍ. MASKY, NEBO TAKÉ MAŠKARY, SE SETKALY NA DOMLUVENÉM MÍSTĚ A ODTUD PROCHÁZELY CELOU VESNICÍ.

POPELEČNÍ STŘEDA POPELEČNÍ STŘEDOU KONČÍ MASOPUST. V MINULOSTI BYLO ZVYKEM CHODIT NA POPELEČNÍ STŘEDU DO KOSTELA. KNĚZ DĚLAL VĚŘÍCÍM NA ČELE KŘÍŽ Z POSVĚCENÉHO POPELA. TENTO POPEL BYL ZE SPÁLENÝCH KOČIČEK. TY KNĚZ NATRHAL NA KVĚTNOU NEDĚLI(O VELIKONOCÍCH) MINULÝ ROK.

NEJZNÁMĚJŠÍ MASOPUSTNÍ MASKY

MEDVĚD HLAVNÍ ČÁSTÍ MASKY MEDVĚDA BYLA MEDVĚDÍ HLAVA, KTERÁ VYPADALA JAKO SKUTEČNÁ. OSTATNÍ OBLEČENÍ SI MASKOVANÝ VYBÍRAL PODLE SEBE. MEDVĚD NECHODIL PO VESNICI SÁM. VODIL HO ČLOVĚK – MEDVĚDÁŘ.

OBA MĚLI ZA ÚKOL ZASTAVIT SE U KAŽDÉ CHALUPY, KDE SI MEDVĚD ZATANCOVAL S PANÍ DOMU.

KOBYLA TUTO MASKU NOSÍ DVA LIDÉ. PRVNÍ VPŘEDU MÁ NASAZENOU KOŇSKOU HLAVU A STOJÍ. DRUHÝ JE SEHNUTÝ ZA NÍM A PŘEDSTAVUJE HŘBET KOBYLY.

CELÉ TĚLO KOBYLY JE SCHOVANÉ POD PLÁTNEM A JSOU VIDĚT JEN NOHY – KOPYTA.

BÁBA MASKA BÁBY MÁ NA ZÁDECH NŮŠI A Z NÍ KOUKÁ VEN DĚDEK. TEN KTERÝ MASKU NOSÍ, JDE BUĎ ZA BÁBU A V NŮŠI MÁ LOUTKU DĚDKA A NEBO ZA DĚDKA A PŘED SEBOU MÁ LOUTKU BÁBY.

NĚKDY MŮŽE BÁBA NOSIT V NŮŠI I DÍTĚ.

SMRT SMRT JE VYSOKÁ POSTAVA. NĚKDY CHODÍ V PLACHTĚ. MĚLA NAHÁNĚT STRACH.

PRANOSTIKY

MASOPUST NA SLUNCI – POMLÁZKA U KAMEN. SVÍTÍ-LI SLUNCE NA BLÁZNIVÉ MASOPUSTNÍ DNI, BUDE PĚKNÁ PŠENICE I ŽITO. JSOU-LI O MASOPUSTĚ DLOUHÉ RAMPOUCHY, JE ÚRODNÝ ROK NA MOUCHY.

ROZTŘIĎ OVOCE A ZELENINU ZELENINA