Vývojové trendy v produkci potravin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. „Finanční a servisní organizace pro český venkov“
Ekosystém – pole Polní plodiny název: VY_32_INOVACE_02_Ekosystem_poleI škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Konec ochrany zemědělské půdy před zástavbou? Legislativní ochrana půdy před záborem 24. května 2016.
Aglykon. „Renwickova hypotéza“….1972 Epidemiologická souvislost mezi konzumací plesnivých brambor (špatná úroda) a výskytem závažných neurologických defektů.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vliv lidské činnosti na kvalitu půdy – globální hledisko Zdeněk Máčka.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB JIHLAVA Mgr. Naděžda Vrbatová, PhD.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Zamyšlení nad současnou zemědělskou produkcí a potřebou Václav Vaněk,
Konec plýtvání - osvěta veřejnosti Mgr. Jiří Jakl předseda Zvonečník, z.s.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_565_ Výkup mléka 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Alternativní výživové směry
Elektromagnetická slučitelnost
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Senzory pro EZS.
Zdravé město J I L E M N I C E Fórum, 11. dubna 2013.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Voda Základ života.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
VŠB - Technická univerzita Ostrava
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Téma: Světlo Vypracoval: Bohumil Baroch
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Funkční styl odborný Oblast odborných publikací, časopisů, učebnic.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základy zpracování geologických dat testování statistických hypotéz
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Mezinárodní migrace AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Ekologie a ochrana přírody
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Radka Škulaviková
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Elektromagnetická slučitelnost
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Věda a výzkum v rámci sedmého rámcového programu
Název vzdělávacího materiálu Vzduch
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Jak postupovat při měření?
Trvale udržitelné integrované produkční systémy, agrolesnictví - porovnání se systémem certifikovaného ekologického lesnictví FSC. Veronika Wichová.
. Seminář ČESTR Chov SKotu 2017.
Čím vším se řídí reklama pro odborníky
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Využití regionálních surovin jako zdroje antioxidantů pro zvýšení zdravotní prospěšnosti potravin (projekt NAZV, Qj ) Farmářská burza –
Žák ví,jak přispět k ochraně přírody
Centrální limitní věta
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Vývojové trendy v produkci potravin „novel foods“, „organic foods"„ foods for particular nutritional purposes“, „functional foods“, macronutrient substitutes“, „health foods“, food supplements“ potraviny vyvinuté v nekonvenčních produkčních systémech (např ekologické pěstování a chov; GMO potraviny) potraviny s přímým zdravotně preventivním účinkem („nutriceuticals“) (např různé výživové doplňky; funkční potraviny) potravinové náhražky (např nové druhy tuků a sladidel v nízkokalorických potravinách)

Co víme o kvalitě ekologických potravin? většina konzumentů kupuje ekologické potraviny na základě přesvědčení, že jsou lepší pro zdraví pouze kontrola produkce (IFOAM; EU-direktiva 2092/91): žádné pesticidy nebo umělá hnojiva; omezení vet léčiv, vhodné ustájení objektivní vědecké srovnání (kontrola) vlastností ekologických a konvenčních potravin z obchodní sítě téměř neexistující

„Marketing ekologických produktů „ neobsahují přísady a jiné škodlivé chemické látky (kontaminanty) mají lepší nutriční vlastnosti (vitaminy, mineralie) chrání před poruchami plodnosti (hosp zvířata, člověk) produkční postupy jsou vhodnější z hlediska ochrany přírody a užitkových zvířat přispívají k zavádění udržitelné zemědělské výroby (ochrana půdy, úspora energie)

Vědecky obhajitelné srovnávací studie škodlivin v potravinách z různých produkčních systémů vyžadují: přísně kontrolované podmínky pěstování/odchovu stejné odrůdy/rasy; srovnatelná lokalita! relevantní odběr vzorků doložená identita vzorků; definovaná kriteria výběru zajištění kvality analytických metod validace metod pro jednotlivé! komodity objektivní vyhodnocení výsledků podle všeobecně akceptovaných vědeckých principů: např statistické zpracování výsledků; objektivní! diskuze; časopisy se systémem odborných oponentů – referees

nižší výnosy, vyšší obsah sušiny POROVNÁVÁNÍ AGRONOMICKÝCH, NUTRIČNÍCH, TOXIKOLOGICKÝCH, TECHNOLOGICKÝCH A ORGANOLEPTICKÝCH VLASTNOSTÍ EKOLOGICKÝCH A KONVENČNÍCH POTRAVIN (Slanina et al „Our Food“, Swedish Food Admin. 1995; Woese et al 1997; Hajšlová et al 2005) nižší výnosy, vyšší obsah sušiny neprokazatelná rezidua pesticidů, zvýšený obsah vit C a snížení dusičňanů ve většině ekologických potravin v některých plodinách (např cibule) rozdílné hladiny stopových prvků, u ostatních (např brambory) neprokazatelný rozdíl (vitaminy+esenciální prvky)

žádné soustavné rozdíly v hladinách toxických prvků např Cd (brambory, obilniny) velká variabilita přírodních toxinů (solanin) a sekundárních metabolitů (fenolické sloučeniny) senzorická kvalita rozdílná v jednotlivý složkách, ale celkově kvalita nerozlišitelná mykotoxiny, DDT bez rozdílu

ZÁVĚR Meziroční rozdíly (klimatické podmínky), odrůda a lokalita (mikroklíma) významné, nebo významnější než produkční systém Další dlouhodobé, kontrolované studie širokého spektra parametrů nezbytné…..

NĚKTERÉ Z NEOJBVYKLEJŠÍCH NEDOROZUMĚNÍ TÝKAJÍCÍCH SE HODNOCENÍ RIZIKA A UŽITEČNOSTI EKOLOGICKÝCH PRODUKTŮ pozitivní účinek ekologických potravin na plodnost – neprokázán vysoký práh bezpečnosti – „safety margin“ ( 102 – 106 ) stanovených TDI (kontaminantů) MRL – vychází z celkové expozice ze všech zdrojů (dieta+život prostředí) synergie při multiexpozici škodlivinám nejistá (někdy kompetice=ochrana?)

ZÁVĚR Pozitivní zdravotní ůčinky ekologických potravin - dosud vědecky nepodložené Pro určité skupiny konzumentů - psychologicky významné, např nepřítomnost pesticidů Přínos ekologických potravin pravděpodobně hlavně ekologický/etický (ochrana zvířat) a pro udržitelné zemědělství