Kolonizace Afriky. Kolonizace Afriky Objevování Afriky Kteří Evropané pronikají do Afriky v 19. století? Jaké jsou důvody jejich cest?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztahy mezi velmocemi na přelomu století
Advertisements

SEVERNÍ AMERIKA OSVOJOVÁNÍ
Přednáška č. 7 Horák Jakub
Před válkami  Státy Anglie, Francie, Německo, Belgie, Itálie, Portugalsko a Turecko si mezi sebe rozdělili Afriku. Nezávislost si uchovalo Etiopské království.
Kolonizace v 19. a počátku 20. Století.
Objevování a kolonizace Afriky
Amerika v 18. století.
Evropa za napoleonských válek
STOLETÁ VÁLKA.
Svět ve 2. polovině 19. století kolonialismus
Vývoj politické mapy světa
Počátky a příčiny 1. světové války
Co si představíš pod tímto pojmem?
Zeměpisné objevy v 17. a 18. století
Boj amerických osad za nezávislost
AMERIKA obyvatelstvo.
Kolonialismus.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_32_INOVACE_07 Obyvatelstvo Ameriky - pracovní list
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Búrská válka Petr Machala.
Koncentrační tábory Miloš Bečvář.
Co můžete z této karikatury vyčíst? Co podle vás představuje? Na co upozorňuje? Britská karikatura Cecila Rhodese z r
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 6.
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Jižní Afrika.
Afrika Základní údaje: -Největší země: Súdán -Nejmenší země: Seyschely -Rozloha: km ² -Nejvyšší bod: Kilimandžáro (5895m) -Nejdelší řeka: Nil (6671km)
Americké osady v 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3615_ Americké_osady_v_18_století Autor: Mgr.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_16_Mezinárodní.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Amerika – Obyvatelstvo Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_26_04_Z9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Kolonizace světa Základní škola Libina, příspěvková.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_01_PRVNI_SVETOVA_VALKA Název materiálu:První světová válka Předmět:Člověk a jeho světRočník: 5. Časová dotace:45 minutDatum.
2. Fáze Vytvořili: Tereza Maxová, Jiří Horák, Michaela Slavíková, Jeremiáš Furst.
Jižní Afrika. I. Přírodní podmínky 1.Nejvyšší pohoří na jihu Afriky (5 + 4). 2.Střed kontinentu na jihu Afriky vyplňuje poušť (8). 3.Při pobřeží Atlantiku.
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_DĚJEPIS
Směřujeme k samostatnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_02
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Marcela Kaderová
Zeměpis – objevování a kolonizace Afriky
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Reformace v západoevropských monarchiích
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
ŠABLONA III/2 KONEC KOLONIÁLNÍCH ŘÍŠÍ Mgr. Lucie Opltová – 1
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Vznik USA. Vznik USA Které národy jako první začaly trvale osidlovat severní Ameriku? Holanďané Francouzi Angličané V 18. století vzrostl počet osadníků.
Afrika.
Název školy: ZŠ a MŠ Březno
Francie za Ludvíka IV.. Francie za Ludvíka IV.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
AUTOR: Marcela Kaderová
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Kolonialismus.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Základní škola Čelákovice
Britské impérium.
Kolonialismus.
AMERIKA - obyvatelstvo
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Francie v 1. polovině 17. století
VZTAHY MEZI STŘEDOVĚKÝMI EVROPSKÝMI STÁTY.
Transkript prezentace:

Kolonizace Afriky

Objevování Afriky Kteří Evropané pronikají do Afriky v 19. století? Jaké jsou důvody jejich cest?

Myslíte si, že v Africe jsou i jiné věci, které by mohly Evropany zajímat? Zlato Měď Přírodní kaučuk Stříbro Diamanty

Počátky kolonizace Afriky Kvůli nesmírnému přírodnímu bohatství černého kontinentu začali Evropané usilovat o území v Africe, tzv. KOLONIE Co asi označuje slovo „kolonie“? Postupně se pro evropské mocnosti staly kolonie otázkou prestiže: ČÍM VÍCE KOLONIÍ URČITÝ STÁT MĚL, TÍM BYL BOHATŠÍ A HLAVNĚ SILNĚJŠÍ A VLIVNĚJŠÍ

A co na to domorodci? Většinou byli domorodí obyvatelé využívání na těžkou práci a bylo s nimi zacházeno velmi tvrdě …

„Vyvraždili jsme domorodý kmen, který opustil vesnici a chtěl se před náhončími zachránit útěkem… Na příkaz komisaře v Mangalle jsme zničili další tři vesnice, protože neodevzdali dostatečné množství kaučuku. Ženy a děti byly mučeny…“ poručík Voellar Na příkaz svého velitele jsem vyvraždil všechny obyvatele vesnice, mimo jiné i dvaadvacet žen a dvě děti… Svázal jsem šest žen a nechal je umřít hlady. Sto padesát mužů jsem povraždil a šedesáti usekl ruku, dokonce jsem dal lidi i ukřižovat… poručík Lecroix

Postup kolonizace v 19. století Kolonie v polovině 19. století Kolonie v roce 1914

Kolonizátoři Které státy se nejvíce podílely na kolonizaci Afriky? Velká Británie Francie Belgie

Búrské války Nejagresivněji si počínali při obsazování nových území Britové Neštítili se ani napadnout holandské osadníky - tzv. Búry kteří žili na jihu Afriky již od 17. století Proč Angličany zajímala právě tato část Afriky? A protože se holandští osadníci nechtěli vyhnat ze svých území jen tak, začala válka (tzv. búrské války)

+ - Každá ze soupeřících stran měla svou taktiku: Britové Využití moderní techniky Moderní zbraně Dobrý výcvik + ● pronásledování civilistů, vypalování farem ● zřízení koncentračních táborů pro civilisty aby neškodili Britům - Neznalost terénu Zastaralá taktika boje

+ - Každá ze soupeřících stran měla svou taktiku: Búrové Znalost terénu Bojují za svou věc - Horší výbava Nevycvičení ● Vedení partyzánské války ● Britům škodí i civilisté v zázemí Búrové jsou nakonec v květnu 1902 nuceni kapitulovat a jejich republiky se tak stávají anglickými koloniemi

Kolonizace Afriky - po prvních objevitelích Afriky (Livingstone, Holub) – zjištěno bohatství tohoto kontinentu (zlato, kaučuk, měď apod.) - snaha evropských států o získání území v Africe (tzv. kolonie) - nejvíce: Britové, Francouzi, Belgičané - brzy celá Afrika rozdělena, zústávají svobodné pouze dva státy (Etiopie Libérie) - největší bohatství – na jihu (diamanty) – Britové – vedení válek s holandskými osadníky (tzv. Búry) – BÚRSKÉ VÁLKY Búrské války - Britové nejprve prohrávají, ale pak pronásledují i civilisty + drsná taktika - Búrové kapitulují - v této válce poprvé použity koncentrační tábory pro civilisty (hlad, nemoce, vysoká úmrtnost)

Co si pamatuješ? 1) Proč se v 19. století zvedl zájem o Afriku? 2) Co je to kolonie? 3) Které evropské státy získaly nejvíce území v Africe? 4) Proti komu bojovali Britové v jižní Africe a proč? 5) Kdo v této válce nakonec vyhrál a proč? 6) Které novinky se objevují v tzv. búrských válkách?

Metodika materiálu: - výkladová prezentace se zápisem a ověřením znalostí na konci Zdroje: ANNAN, Thomas. David Livingstone.jpg [online]. [cit. 3.9.2012]. Dostupný na WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d5/David_Livingstone.jpg>. PENARC. Emil Holub.jpg [online]. [cit. 3.9.2012]. Dostupný na WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/36/Emil_Holub.jpg>. NEZNÁMÝ. Victoriako ur-jauzi nagusiak.JPG [online]. [cit. 3.9.2012]. Dostupný na WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9e/Victoriako_ur-jauzi_nagusiak.JPG>. ME. Gold.svg [online]. [cit. 3.9.2012]. Dostupný na WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2b/Gold.svg>. ME. Silver.svg [online]. [cit. 3.9.2012]. Dostupný na WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cb/Silver.svg>. ME. Copper.svg [online]. [cit. 3.9.2012]. Dostupný na WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2b/Copper.svg>. CALICUT, Irvin. Tapped rubber tree.jpg [online]. [cit. 3.9.2012]. Dostupný na WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/17/Tapped_rubber_tree.jpg>. SARTO, Mario. Brillanten.jpg [online]. [cit. 3.9.2012]. Dostupný na WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6f/Brillanten.jpg>. NEZNÁMÝ. The inspection and sale of a slave.jpg [online]. [cit. 3.9.2012]. Dostupný na WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b9/The_inspection_and_sale_of_a_slave.jpg>. NEZNÁMÝ. QF 4.7 inch gun Colenso.jpg [online]. [cit. 3.9.2012]. Dostupný na WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/ff/QF_4.7_inch_gun_Colenso.jpg>.