Peníze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_18 Název materiáluBankovní.
Advertisements

ZDROJE FINANCOVÁNÍ MAJETKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu
Určeno pro: žáky 2.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Ekonomika Téma: Centrální banka Jméno.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_96 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_19 Název materiáluBankovní.
Vznik a funkce bank. Co to vlastně banka je? Instituce, poskytující finanční služby Základní činnost – shromažďování volných peněžních prostředků Umožňuje.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_CENTRALNI.
MÍSTO, KDE ŽIJI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV: VY_62_INOVACE_01B_18_Instituce finančního trhu_komerční.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad mnohočlenů na součin Rozkladové vzorce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : Prosinec.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti - Úvěry AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup seznámení se základními pojmy úvěrové politiky.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_23 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová.
Prezentace k finanční gramotnosti. Co je to banka. Autor
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Ing. Veronika Doňarová – SOŠ a SOU Čakovice
Finanční gramotnost: Platební karty.
EU_62_A_sada 2_02_M_Finanční produkty_Pol
Měnová soustava, měnová politika
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
SLOVESA SE SLŮNĚTEM PRO DRUHÁČKY
PROCVIČOVACÍ HUDEBNÍ TEST
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
KOZA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Převody – jednotky délky
Druhá odmocnina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
PÉČE O ZDRAVÍ Obrázek dostupný z:
Druhá odmocnina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
RYBA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Druhá odmocnina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Procvičování samohlásek
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Autor: Mgr. Eva Černá, Plzeň
Poznávačka - sudokopytníci a lichokopytníci
Ověř si své znalosti z živočišné říše!
KOČKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
2. ČNB a její role v platebním styku.
Čtverec kružítkem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Rozmach Španělska a boj Nizozemí za nezávislost
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Barvy a tvary A Pracovní list určený pro rozvoj zrakového vnímání a abstraktně vizuálního myšlení Postup práce: Spoj čarou stejné trička – jedno je barevné,
Pravidla pro počítání s mocninami
Orofacionální cvičení I
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-01
Digitální učební materiál
Pořadí obrázků – domeček
Hyperoskulační kružnice elipsy
PROVĚRKY Převody jednotek délky - 2.část
Převody délky MATEMATIKA
Pohybové úlohy 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ŽIVOT V LESE Mgr. Petra Stanjurová
ŽIVOT U LIDSKÝCH OBYDLÍ Mgr. Petra Stanjurová
PENĚŽNÍ ÚSTAVY -BANKY Občanská výchova, 9.roč. Mgr. Renata Šimková.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Vzájemná poloha dvou kružnic
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
ŽIVOT U VODY Mgr. Petra Stanjurová
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Převody – jednotky délky
Pořadí obrázků – auto Postup práce:
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
36 FINANČNÍ MATEMATIKA.
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Peníze

Znáš nějaký slangový výraz pro peníze? ČENTA LOVE CHECHTÁKY KEŠ (CASH)

Podle obrázku poznej přísloví. 1. 2. Znáš další?

Připomeň si, jaké osobnosti jsou vyobrazeny na našich bankovkách.

50 Žila jsem ve 13. století. Žil jsem ve 14. století. 100 Byla jsem dcerou Přemysla Otakara I. V roce 1989 jsem byla prohlášena za svatou. 100 Žil jsem ve 14. století. Byl jsem českým králem a římským Císařem. Měl jsem 4 manželky. Založil jsem např. univerzitu. 500 Žila jsem v 19. století. Byla jsem spisovatelkou. Mezi mé nejznámnější knihy patří Babička.

Vetšinu života jsem prožil 1000 v 19. století. Byl jsem historikem a jsem považován za zakladatele českého dějepisectví. 1000 2000 Žila jsem na konci 19. a na začátku 20. století. Byla jsem slavnou operní pěvkyní. Narodil jsem se roku 1850. Za světové války jsem se zasloužil o samostatnost Československa, později jsem se stal 4x za sebou jeho prezidentem. 5000

Představ si, že bys mohl/a mít mít vlastní peníze. Namaluj návrh. Můžeš využít významné rodáky či památná místa tvého domova!

Jak získat peníze? Mzda / plat / zisk (podíl na zisku) Dar Výhra Dědictví Úrok v bance, renta, důchod...

V čele ČNB stojí guvernér, kterého jmenuje prezident ČR. ČNB je ústřední banka ČR. Dohlíží na ostatní peněžní instituce (banky, pojišťovny...) Pečuje o cenovou stabilitu. Reguluje činnost obchodních bank... ČNB Obchodní (komerční) banky Spořitelny Pojišťovny...

Slovo banka pochází z latinského BANCO, což znamená lavice, na které se půjčovali peníze. Obchodní banky poskytují finanční služby. AKTIVNÍ PASIVNÍ ZPROSTŘEDKOVATELSKÉ Poskytování úvěrů Přijem vkladů Vydávání platebních karet Vedení účtů Směnárenské služby Vydávání cenných papírů Bezpečnostní schránky

Vypočítej, kolik bude dělat úrok. Půjčíš si v bance 100 000 Kč. Vypočítej, kolik bude dělat úrok. Porovnej, jestli je výhodnější si půjčit na kratší, nebo delší dobu. Splatnost (měsíce) Úroková sazba (roční) Částka měsíčně Zaplatím celkem Úrok 12 19,90 % 10 021,- 36 17,90 % 3 689,- 60 15,90 % 2 454,- 84 14,90 % 1 938,- 120 252,- 20 252,- 132 804,- 32 804,- 147 240,- 47 240,- 162 792,- 62 792,- Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Uložíš si do banky 100 000 Kč na 1 rok. Vypočítej výši úroku, který ti banka přičte na různých typech účtů. TYP ÚČTU ÚROKOVÁ SAZBA (roční) ÚROK Běžný účet 0,11 % Terminovaný vklad 1,4 % Spořicí účet 2,5 % 110 Kč 1 400 Kč 2 500 Kč