Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

BSP Kick off meeting, June 16 03
PREZENTACE ZNAČEK KLASA A REGIONÁLNÍ POTRAVINA Seminář „Kvalitní a bezpečné potraviny“ , Země živitelka, České.
Původ potravin pro školní stravování – lze jej dohledat? Ing. Pavel Smetana, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta.
Není značka jako značka
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
Označení CE Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Potravinářský sektor pod tlakem sankcí a řetězců Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
Potravinová politika.
Pracovní jednání k problematice mléka Praha Odbor živočišných komodit Ministerstvo zemědělství ČR.
PRAVÉ VALAŠSKÉ Regionální ochranná známka Ing. Kateřina Sobotková MAS Rožnovsko
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
4/6/20151 České potravinářství a reformovaná SZP EU v období Seminář, Pardubice 2012 Ing. Tomáš Kreutzer.
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Ing. Miroslav TOMAN, CSc. Potravinářská komora ČR.
12 April Co ohrožuje kvalitu potravin? Ing. Hynek Strnad Potravinářská komora ČR.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
133. Žofínské fórum České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ing. Jindřich Pokora.
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
4/16/20151 Inovace v potravinářském průmyslu v ČR, v rámci nového programovacího období EU Ing. Tomáš Kreutzer, ředitel pro zahraniční vztahy a SZP EU.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
Chceme konkurenceschopné a stabilní zemědělství a potravinářství? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 Marian Jurečka ministr zemědělství.
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 České Budějovice MUDr. Viera Šedivá.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
ZÁKLADNÍ DIREKTIVY, SMĚRNICE, NORMY V KOŽEDĚLNÉM OBORU PŘED A PO VSTUPU DO EU.
Zemědělství a potravinářství, ekonomická soběstačnost nebo závislost na EU? Strategie Ministerstva zemědělství s výhledem do r Marian Jurečka ministr.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Situace na trhu zemědělcům a potravinářům mnoho příležitostí nenabízí Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
ČSN EN – Výtahy pro dopravu osob a osob a nákladů ČSN EN – Konstrukční zásady, výpočty a zkoušky výtahových komponent.
Politika podpory vědy a výzkumu Politika ochrany spotřebitele Mgr. Oldřich Hájek.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
Má české potravinářství ještě nějakou budoucnost? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Podnikání v agrárním sektoru 1.Porovnání produkce zemědělských komodit v roce 1990 a Společný trh EU v potravinách s dumpingovými cenami 3.Zásadní.
Svítá na lepší časy ? 2. května 2017 palác Žofín
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Zemědělci a potravináři se ode dna musejí odrážet společně
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Žofínské fórum Potraviny, kvalita, soběstačnost
Aktuální problémy potravinářského sektoru – obchodní přirážky a dovozy
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Přehled preferenčních kritérií
NÁRODNÍ ZNAČKA KVALITY KLASA
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Potravinářský průmysl renesanci neprožívá
PESTROST STRAVY.
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Využití regionálních surovin jako zdroje antioxidantů pro zvýšení zdravotní prospěšnosti potravin (projekt NAZV, Qj ) Farmářská burza –
Problematika potravinových odpadů v ČR
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele Hynek Strnad, viceprezident PK ČR

Dovozy mléka a mléčných výrobků V naší spotřebě jsme v loňském roce zkonzumovali z dovozu: 3,8 % konzumních mlék 13,1 % smetan 16,4 % jogurtů 41,9 % ostatních zakysaných výrobků 50,0 % sýrů a tvarohů 55,6 % másla

Zahraniční potravinové kauzy technická sůl v potravinách (Polsko) falšování vaječných směsí (Polsko) kvašené zelí s nepovolenou kyselinou mravenčí (Polsko) dioxiny v drůbežím a vepřovém mase (Německo) salmonela v drůbežím mase a vejcích (Polsko, Brazílie) fipronil ve vejcích (Belgie, Nizozemsko) pesticidy u různých odrůd jablek (Polsko) – opakovaný výskyt

Dvojí kvalita potravin v EU Potravinářská komora ČR na tento problém upozorňuje dlouhodobě, prováděla i srovnávací testy Dvojí kvalita se týká VÝHRADNĚ zahraničních výrobců, nikoliv domácích Legislativní řešení – nová nekalá praktika v rámci evropské Směrnice o nekalých obchodních praktikách Uvádění země původu a konkrétního výrobce na jednotlivých výrobcích Některé řetězce již přislíbily odbourání této praktiky u vlastních výrobků

Nekalé obchodní praktiky Směrnice Evropského parlamentu a Rady o nekalých obchodních praktikách mezi podniky v potravinovém řetězci Zakázané obchodní praktiky: Opožděné platby za potraviny podléhající rychlé zkáze, Rušení objednávek na poslední chvíli, Jednostranné nebo retroaktivní změny smluvních podmínek, Nucení dodavatelů, aby platili za znehodnocené produkty. Možné zpřísnění na národní úrovni Problém celé EU, nikoliv jen ČR

Dotační titul 13

Podpora potravinářského průmyslu z PRV 1. kolo 2015 Inovace - 34 projektů za 1.155.151.214 Kč Zpracování a uvádění na trh - 219 projektů za 822.277.110 Kč, 3. kolo 2017 Inovace - 27 projektů v objemu 2.004.033.349 Kč z nich doporučeno 19 projektů ve výši 854.388.030 Kč Modernizace - podáno 494 projektů v objemu 2.534.633.494 Kč 5. kolo 2017 – podáno 34 projektů v objemu 3.200.000.000 Kč požadovaná dotace 1.600.000.000 Kč alokována téměř 1 miliarda korun

Česká cechovní norma Projekt PK ČR a ČTPP od roku 2015 Odpověď výrobců potravin a nápojů na dlouhodobé připomínky odborné i spotřebitelské veřejnosti k neexistenci standardů kvality. Systém českých cechovních norem nabízí řešení, které pozvedne kvalitu českých potravin a vrátí jim u spotřebitelů jejich historické renomé. ČCN nastavují kvalitativní parametry přísnější, než je stávající legislativa. ČCN stanovují povinné, přípustné a nepřípustné složky a nadstandardní parametry. K 27. únoru 2018 je k dispozici 225 norem a 441 potravin splňujících podmínky českých cechovních norem. Od konce roku 2017 systém ČCN zařazen na seznam dobrovolných národních značek kvality, přesněji dobrovolný systém certifikace zemědělských produktů v souladu s požadavky Sdělení Komise

Děkuji za pozornost