Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele Hynek Strnad, viceprezident PK ČR
Dovozy mléka a mléčných výrobků V naší spotřebě jsme v loňském roce zkonzumovali z dovozu: 3,8 % konzumních mlék 13,1 % smetan 16,4 % jogurtů 41,9 % ostatních zakysaných výrobků 50,0 % sýrů a tvarohů 55,6 % másla
Zahraniční potravinové kauzy technická sůl v potravinách (Polsko) falšování vaječných směsí (Polsko) kvašené zelí s nepovolenou kyselinou mravenčí (Polsko) dioxiny v drůbežím a vepřovém mase (Německo) salmonela v drůbežím mase a vejcích (Polsko, Brazílie) fipronil ve vejcích (Belgie, Nizozemsko) pesticidy u různých odrůd jablek (Polsko) – opakovaný výskyt
Dvojí kvalita potravin v EU Potravinářská komora ČR na tento problém upozorňuje dlouhodobě, prováděla i srovnávací testy Dvojí kvalita se týká VÝHRADNĚ zahraničních výrobců, nikoliv domácích Legislativní řešení – nová nekalá praktika v rámci evropské Směrnice o nekalých obchodních praktikách Uvádění země původu a konkrétního výrobce na jednotlivých výrobcích Některé řetězce již přislíbily odbourání této praktiky u vlastních výrobků
Nekalé obchodní praktiky Směrnice Evropského parlamentu a Rady o nekalých obchodních praktikách mezi podniky v potravinovém řetězci Zakázané obchodní praktiky: Opožděné platby za potraviny podléhající rychlé zkáze, Rušení objednávek na poslední chvíli, Jednostranné nebo retroaktivní změny smluvních podmínek, Nucení dodavatelů, aby platili za znehodnocené produkty. Možné zpřísnění na národní úrovni Problém celé EU, nikoliv jen ČR
Dotační titul 13
Podpora potravinářského průmyslu z PRV 1. kolo 2015 Inovace - 34 projektů za 1.155.151.214 Kč Zpracování a uvádění na trh - 219 projektů za 822.277.110 Kč, 3. kolo 2017 Inovace - 27 projektů v objemu 2.004.033.349 Kč z nich doporučeno 19 projektů ve výši 854.388.030 Kč Modernizace - podáno 494 projektů v objemu 2.534.633.494 Kč 5. kolo 2017 – podáno 34 projektů v objemu 3.200.000.000 Kč požadovaná dotace 1.600.000.000 Kč alokována téměř 1 miliarda korun
Česká cechovní norma Projekt PK ČR a ČTPP od roku 2015 Odpověď výrobců potravin a nápojů na dlouhodobé připomínky odborné i spotřebitelské veřejnosti k neexistenci standardů kvality. Systém českých cechovních norem nabízí řešení, které pozvedne kvalitu českých potravin a vrátí jim u spotřebitelů jejich historické renomé. ČCN nastavují kvalitativní parametry přísnější, než je stávající legislativa. ČCN stanovují povinné, přípustné a nepřípustné složky a nadstandardní parametry. K 27. únoru 2018 je k dispozici 225 norem a 441 potravin splňujících podmínky českých cechovních norem. Od konce roku 2017 systém ČCN zařazen na seznam dobrovolných národních značek kvality, přesněji dobrovolný systém certifikace zemědělských produktů v souladu s požadavky Sdělení Komise
Děkuji za pozornost