Improvizovaná ochrana dýchacích cest a povrchu těla

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁSADY PRVNÍ POMOCI PŘI ZLOMENINÁCH
Advertisements

Základní oblečení hasiče k zásahu
pplk. Ing. Rudolf Konečný HZS Moravskoslezského kraje
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Lyžařský kurz ► místo : Soláň – Bzové, hotel Lúka ► ► odjezd : neděle v 13:30 hod, ► sraz v 13:00 hod ► návrat : pátek do.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: MGR. JINDRA BENEŠOVÁ, 2011 – 10 – 31 NÁZEV: VY_12_INOVACE_27_ LIDSKÉ TĚLO TÉMA:
Ochrana jednotlivce při úniku nebezpečné látky
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.12 Anotace: Prezentace je zaměřena na obohacování slovní zásoby slovy jednoznačnými, mnohoznačnými a citově zabarvenými. V závěru.
KONECSTART. A. 150, 122, 158, 155B. 150, 911, 158, 155 C. 150, 112, 158, 155D. 150, 222, 158, 155.
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA Pomůcky potřebné k praktickým blokům Projekt je financován z prostředků Evropské unie a spolufinancován z prostředků.
Integrovaná střední škola,Slaný
Obleky a oblečení u jednotek požární ochrany
Lyžařský kurz ► místo : Soláň – Bzové, hotel Lúka ► ► odjezd : neděle v 13:30 hod, ► sraz v 13:00 hod ► návrat : pátek do.
19.1 Ochrana člověka za mimořádných událostí
Obecné zásady bezpečnosti práce v chemické laboratoři
Opakování - člověk VY_3/2_INOVACE_115_Opakování – člověk1
ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA
Stejnokrojový předpis
Klasická a sportovní masáž II
LYŽAŘSKÝ VÝCVIKOVÝ KURZ
Lyžařský výcvikový kurz
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Průmyslové havárie Aneta Cvachová Jana Svozilová Lucie Spourová.
Bezobratlí živočichové Kmen členovci Třída pavoukovci.
Chování v případě nebezpečí
VY_52_INOVACE_ZBO2_5364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Použití a údržba textilií
PRAVIDLA O BEZPEČNOSTI, OCHRANĚ ZDRAVÍ A OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŘI PRÁCI S VYBRANÝMI NEBEZPEČNÝMI CHEMICKÝMI LÁTKAMI A PŘÍPRAVKY § 44 a) odst. 10.
Bělení Bělením se zesvětlují plochy a skvrny.
Únik nebezpečné látky - organizace v místě zásahu
VY_52_INOVACE_PRV.3.35 _Lidské tělo_pracovní list
Sedací úvazek Použité zdroje: Použité zdroje: - Metodika HO Šakal -
Lidská kostra Martina Habrdlová Martina Habrdlová Martina Habrdlová.
POSTAVA ( z boku).
Ročník:1. a 2. Vzdělávací obor:Strojírenská technologie, DIC Tematický okruh:Obrábění - soustružení Téma:Bezpečnostní předpisy pro OS na kov Jméno autora:FÜRST.
Hasící přístroje Kateřina Jedličková
Popáleniny Šárka Urbánková.
Lyžařský kurz ► místo : Soláň – Bzové, hotel Lúka ► ► odjezd : neděle v 13:30 hod, ► sraz v 13:00 hod ► návrat : pátek do.
Hydroxidy a jejich chemické vlastnosti
Opatření ochrany obyvatelstva Ochrana obyvatelstva Varování / vyrozumění Signály Ukrytí Evakuace Nouzové přežití PVČ.
1 Individuální ochrana Mgr. Bohumír MARTÍNEK,Ph.D.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ DĚJEPIS VY_32_INOVACE_13_ středověká kultura oblékání Jméno autora:Mgr. Lenka Habartová.
HAVARIJNÍ PLÁNY A OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 1. BOZP-pro obor umělecký rytec kovů Název sady: Rytecké techniky pro zdobení.
Znáš se? Hráč nebo skupina si vyberou oblast a odpoví na otázku. Za správnou odpověď si body připočítají, pokud odpoví špatně, mají šanci další. Vyhrává.
Kožní soustava VY_32_INOVACE_06-08 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Člověk a jeho zdraví.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Kosmetická masáž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Improvizovaná ochrana dýchacích cest a povrchu těla
Technické prostředky v požární ochraně
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
BOZP při manipulaci s izolačními materiály
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Gastronomická zařízení – BOZP, osobní hygiena, pracovní oděv
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ V.
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_5.ročník_ 01_Soustava opěrná a pohybová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Kanalizace ve výškových budovách
Hlavní části těla: hlava krk trup horní končetiny dolní končetiny
Lidské tělo - kůže.
Tvar a pohyb těla Lebka a kosti.
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_18_lidské tělo
VY_32_INOVACE_657_OCHRANA MATERIÁLU NÁTĚREM Název školy
Technické prostředky v požární ochraně
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_160_ KYSELINY
Transkript prezentace:

Improvizovaná ochrana dýchacích cest a povrchu těla Ing. Rudolf Konečný HZS Moravskoslezského kraje

Obsah Úvod Základní princip improvizované ochrany Ochrana hlavy Ochrana obličeje a očí Ochrana trupu Ochrana rukou a nohou Vymezení použití improvizované ochrany

Úvod K bezprostřední ochraně před toxickými účinky nebezpečných látek se lze chránit improvizovanými prostředky pro ochranu dýchacích cest a povrchu těla

Základní princip improvizované ochrany Základním principem improvizované ochrany je využití vhodných oděvních součástí, které jsou k dispozici v každé domácnosti a pomocí kterých je možné chránit jak dýchací cesty, tak celý povrch těla. Při použití této ochrany je třeba dbát následujících zásad: Celý povrch musí být zakryt, žádné místo nesmí zůstat nepokryté; Všechny ochranné prostředky je nutno co nejlépe utěsnit; K dosažení vyšších ochranných účinků kombinovat více ochranných prostředků nebo použít oděvu v několika vrstvách.

Ochrana hlavy K ochraně hlavy se doporučuje použít čepice, šátky a šály, přes které je vhodné převléci kapuci případně nasadit ochranné přilby (motocyklové, pracovní ochranné přilby, cyklistické, lyžařské apod.), které takto chrání i před padajícími předměty.

Ochrana obličeje a očí Ochraně obličeje a očí je nutno věnovat největší pozornost. Jedná se o kombinaci ochrany povrchu těla a ochranou dýchacích cest Zvláštní pozornost je proto nutno věnovat ochraně úst a nosu, které jsou vstupní branou dýchacích cest Nejvhodnějším způsobem je překrytí úst a nosu složeným kusem flanelové látky či froté ručníkem, mírně navlhčeným ve vodě či ve vodném roztoku sody, nebo kyseliny citrónové a upevněným v zátylku převázaným šátkem či šálou

Ochrana očí K improvizované ochraně očí jsou nejvhodnějším prostředkem brýle uzavřeného typu (potápěčské, plavecké, lyžařské a motocyklové, u kterých je nutné přelepit větrací průduchy lepící páskou). V případě, že nejsou takové brýle k dispozici, lze oči jednoduchým způsobem chránit přetažením průhledného igelitového sáčku přes hlavu a jeho stažením tkanicí či gumou v úrovni lícních kostí

Ochrana trupu Obecně platí zásada, že každý druh oděvu poskytuje určitou míru ochrany, přičemž větší počet vrstev zvyšuje koeficient ochrany. K ochraně trupu jsou nejvhodnější následující druhy oděvů: Dlouhé zimní kabáty Bundy Kombinézy Šusťákové sportovní soupravy Ke všem ochranným oděvům je vhodné použít pláštěnku nebo plášť do deště V případě, že nemáme pláštěnku k dispozici, můžeme ji nahradit přikrývkou, dekou, či plachtou, kterou přehodíme přes hlavu a zabalíme se do ní.

Ochrana rukou Velmi dobrým ochranným prostředkem rukou jsou pryžové rukavice Ochranný účinek je tím větší, čím je materiál silnější Vhodnější jsou rukavice delší, neboť chrání zápěstí a částečně i předloktí Rukávy přesahující přes okraj rukavic, pokud nejsou ukončeny nápletem nebo pryží, převážeme u okrajů provázkem. Mezi rukavicí a rukávem nesmí vzniknout nechráněné místo Nemáme-li k dispozici žádné rukavice, ovineme si ruce látkou, šátkem a pod., aby byly alespoň krátkodobě chráněny a nepřišli do přímého styku se škodlivými látkami

Ochrana nohou Pro ochranu nohou jsou nejvhodnější pryžové a kožené holínky, kozačky, kožené vysoké boty K ochraně nohou je nutno zabezpečit, aby mezi nohavicí a botou nezůstalo nechráněné místo Nohavici přesahující přes botu u dolního okraje převážeme provázkem nebo řemínkem Nepřesahuje-li nohavice přes boty ovineme nechráněné místo kusem látky, šátkem apod. Při použití nízkých bot je vhodné zhotovit návleky z igelitových sáčků či tašek.

Vymezení použití improvizované ochrany Improvizovaná ochrana dýchacích cest a povrchu těla je určena k: Přesunu osob do stálých úkrytů Úniku ze zamořeného území Překonání zamořeného prostoru Ochraně v ochranném prostoru jednoduchého typu Evakuaci obyvatelstva