SEM – speciální přístupy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
Advertisements

Strategické otázky výzkumníka 1.Jaký typ výzkumu zvolit? 2.Na jakém vzorku bude výzkum probíhat? 3.Jaké výzkumné metody a techniky uplatnit?
Kapitola 1: Popisná statistika jednoho souboru2  Matematická statistika je věda, která se zabývá studiem dat vykazujících náhodná kolísání.  Je možno.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad obkladů, jejich jednotlivých nářadí, postup.
Zoner Photo Studio – Editor I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Insolvenční řízení v ČR Zmar nebo nová šance?. Uspokojení věřitelů: World Bank65 % (údaj z dotazníkové akce) Reálná data ,4 % Co víme o insolvenčních.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_09_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu v polovodičích.
Maticové počítače. Při operacích s maticí se větší počet prvků matice zpracovává současně a to při stejné operaci. Proto se pro tyto operace hodí nejlépe.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Význam diferenciálních rovnic převzato od Doc. Rapanta.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_18 Informatika - MS Excel – Typy grafů Autor: Pavlína.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
Zápočtové a zkouškové testy v MOODLE v reálném čase 1 Jiří Pazourek ÚChL, Farmaceutická fakulta VFU Brno, Palackého tř. 1946/1, Brno ,
R OVNOMĚRNÉ A NEROVNOMĚRNÉ POHYBY Mgr. Kamil Kučera.
Postup modelování Kateřina Růžičková. Postup modelování Rozhodnutí modelovat Definice problému Existence modelu, pro daný problém Identifikace modelu.
Definice tématu II Robert Zbíral
Testování hypotéz Testování hypotéz o rozdílu průměrů
Tatínkovo nářadí pro předškoláky.
STÁŘÍ A VÝVOJ STÁRNUTÍ POPULACE V ČESKÉ REPUBLICE A JEJÍCH KRAJÍCH
Vkládání obrázků a tabulek Práce s oddíly Najít a nahradit
Historická sociologie, Řízení a supervize
OCEŇOVÁNÍ CENNÝCH PAPÍRŮ Přednáška č. 2
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Úloha bodového systému
Testování hypotéz Testování hypotéz o rozdílu průměrů
Obrázky Ram Rom Nástupci ROM Počítačová pamět Obrázky Paměti Ram rom
ČEHO JE VÍC? ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
Proměny vody Alena Maurová.
1. Čím se liší pohyby těchto těles?
ADDS cviceni Pavlina Kuranova.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
Základy zpracování geologických dat testování statistických hypotéz
FUNKCE. Závislost délky vegetační sezóny na nadmořské výšce
Jednočipové počítače – aplikace I2C sběrnice
Multivariační techniky
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SIMULAČNÍ MODELY.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Funkce Funkce (píšeme f (x) ) je každé zobrazení množiny A do množiny R, kde A je libovolná podmnožina množiny R. Zobrazované množině A říkáme definiční.
Six sigma – zkrácená verze
Základy statistické indukce
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
Program obnovy venkova Jihočeského kraje v letech
Základy zpracování geologických dat testování statistických hypotéz
Parametry polohy Modus Medián
HODINY - poznej stejný čas, velikost
Spojité VELIČINY Vyšetřování normality dat
PSY252 Statistická analýza dat v psychologii II
Název školy: Základní a Mateřská škola Bečváry, okres Kolín Autor: Mgr
Rovnice s absolutními hodnotami
Modelování fyzikálních dějů pomocí metody Monte Carlo
NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_10_M7_Hanak
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Čím vším se řídí reklama pro odborníky
Algebraické výrazy: lomené výrazy
Lineární regrese.
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
Analýza variance (ANOVA).
Modely obnovy stárnoucího zařízení
UŽITÍ DIFERENCIÁLNÍHO POČTU I.
T - testy Párový t - test Existuje podezření, že u daného typu auta se přední pneumatiky nesjíždějí stejně. H0: střední hodnota sjetí vpravo (m1) = střední.
NEJMENŠÍ SPOLEČNÝ NÁSOBEK
Tuhé těleso a moment síly
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
Příklady - opakování Auto se pohybovalo 3 hodiny stálou rychlostí 80 km/h, poté 2 hodiny rychlostí 100 km/h, pak 30 minut stálo a nakonec 2,5 hodiny rychlostí.
Seminář o stavebním spoření
Teorie chyb a vyrovnávací počet 2
Transkript prezentace:

SEM – speciální přístupy P. Soukup

Speciální postupy Analýza latentního růstu – modely pro panelová data analýza více skupin – shoda parametrů a model s průměry a konstantami (measurement invariance)

Speciální postupy: Latent growth models (model pro longitudinální data)

Model latentního růstu Obecný postup pro analýzu longitudinálních dat Alternativa k analýze časových řad, hierarchickým modelům Vhodné pro případ, kdy nemáme závisle proměnnou manifestní, ale je latentní a měříme jí opakovaně Požadavek: Minimálně 3 měření v čase Problém: Určení základní trajektorie (přímka, parabola, hyperbola atd.?)

Model latentního růstu Základní model jen monitoruje trajektorii Složitější model využívá další proměnné, které určují prediktory parametrů trajektorie (např. řešíme, zda kluci či holky mají různou úroveň mat. na počátku a zda mají různě velký přírůstek v čase, tj. řešíme různou hodnotu konstanty a sklonu v případě přímkové trajektorie Příklad viz Byrne

Model latentního růstu - diagraf

Model latentního růstu – 2 záv. pr.

Latentní růst – prediktory

Speciální postupy: více skupin (MEASUREMENT INVARIANCE)

Analýza více skupin Základní otázka: Je možné použít stejný model pro různé skupiny? (např. muže i ženy, staré i mladé) Někdy se ověřuje jen shoda některých parametrů modelu Provádí se simultánní analýza, tj. odhad modelu pro všechny skupiny najednou Vyhodnocení: běžně skrze χ2 testy, rozdíly pro model se stejnými parametry ve skupinách a model s různými parametry

Aktuální aplikace analýzy více skupin Problém measurement invariance (ekvivalence měření) Tři úrovně ekvivalence: Konfigurální Metrická Skalární ekvivalence

Konfigurální ekvivalence: „stejný vzorec obrázku“ Zdroj: Anýžová, P. Srovnatelnost Schwartzovy hodnotové škály v datech z šesté vlny Evropského sociálního výzkumu. Sociologický časopis

Metrická ekvivalence: „shoda směrnic“ Zdroj: Anýžová, P. Srovnatelnost Schwartzovy hodnotové škály v datech z šesté vlny Evropského sociálního výzkumu. Sociologický časopis

Skalární ekvivalence: „shoda směrnic a konstant“ Zdroj: Anýžová, P. Srovnatelnost Schwartzovy hodnotové škály v datech z šesté vlny Evropského sociálního výzkumu. Sociologický časopis

Problém measurement invariance Problém measurement invariance (ekvivalence měření) Ukázka v MPlus Opět vyhodnocení skrze χ2 testy, rozdíly pro model se stejnými parametry ve skupinách a model s různými parametry