Jak se efektivně učit 2017.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktivizační programy pro seniory
Advertisements

Jak se UČIT, aby mě to nebolelo
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
SPECIFIKA VÝUKY POČÍTAČOVÝCH KURZŮ UNIVERZITY TŘETÍHO VĚKU Michal Vojkůvka.
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 08 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Rozsah.
VÝUKOVÁ METODA DEFINICE KRITÉRIA VOLBY
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Vybrané techniky a metody sociální práce
Efektivní učení.
UMĚNÍ UČIT SE Mgr. Michal Oblouk. UČENÍ  měli bychom: a)zjistit, jaký způsob učení nám nejvíce vyhovuje a používat ho b)uvědomit si, že je důležité procvičování.
Kognitivní rehabilitace
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Jak psát texty ke kombinované formě studia Projekt Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ. CÍLE:  VÝZNAM PRVNÍHO DOJMU  UMĚT NAVÁZAT KONTAKT.
Využití počítače ve výuce zeměpisu Školení SIPVZ – úroveň S Školitel: Antonín Jalovec.
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
VY_32_INOVACE_In 6.,7.18 PowerPoint - Zásady pro zpracování počítačové prezentace Anotace: Žák se seznámí se zásadami zpracování počítačové prezentace.
VY_32_INOVACE_12 - Závislosti
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 07 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Princip.
EKOSYSTÉM L E S Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
VYUČOVACÍ PROCE S A JEHO FÁZE
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Reedukace SPU s využitím počítačů
Paměť, pozornost, zapomínání
Didaktická část diplomové práce
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
Bidrmanová, Rintelová Učitelství praktického vyučování
Světový den výživy – 16. říjen
Barbora Smetanová Kateřina Šauerová.  uměle připravený  směřující k získání dovedností a vědomostí  vázáný  krátkodobý  školní  společný  vícepředmětový.
Teorie a metod. výchovy ke zdraví 2
OPAKOVÁNÍ. Přetopená místnost Přehledné poznámky Příliš velká večeře Talent na jazyky Spolupráce se spolužáky Zábavné příklady Bolest hlavy Lehké učivo.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Matematika pro stavební obory 6. Autor: RNDr. Zdeněk Bláha.
Učení podmiňováním Učení pokusem a omylem Učení programováním
Jak se UČIT, aby mě to nebolelo Připravil Jan Weiser podle příručky Národního ústavu odborného vzdělávání v Praze Jak se učit na střední škole.
Osobnostní rozvoj Znalost a aplikace principů M.M. Pravidla Komunikace a zdvořilostní formy chování Mravní hodnoty Já rodina okolí Zralá osobnost dítěte.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Učení verbální Učení pojmové Učení senzomotorické
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Člověk a příroda Autor: Mgr. Lenka Radošová.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Paměť DUM_18. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE.
Vnímání, pamět, myšlení. Vnímání jak, čím, co? senzorické stádium, syntetické stadium (třídění a interpretace) co vnímání ovlivňuje postoje, emoce, očekávání,
PÉČE O ZDRAVÍ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VÝUKOVÉ METODY Výuková metoda je koordinovaný systém vyučovacích činností učitele a učebních aktivit žáka, který je zaměřen na dosažení učitelem stanovených.
TYPY VÝUKY výuka produkční výuka regulativní výuka heuristická
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Slova nadřazená a podřazená
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova k
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Bc. Helena Selucká Podpora čtenářství – podzim 2011
VY_32_INOVACE_48_Život ve škole – umění se učit
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
Paměť a soustředění.
Kognitivní rehabilitace
Děti a sport Jazyk a řeč.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
Vývoj motýla Vnímání.
HLEDEJ VÝROBKY K RŮZNÝM PROFESÍM.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Jak se efektivně učit 2017

Úvod Co Vás napadne, když se řekne učení – napište Co pro Vás znamená „učit se“ Jak se učíte Máte své oblíbené místo k učení Vaše zkušenosti s učením

Učení Širší vymezení Užší vymezení Učení je proces, v jehož důsledku člověk mění svůj soubor poznatků o prostředí mění své formy chování a způsoby činnosti, vlastnosti své osobnosti a obraz sebe sama. Mění své vztahy k lidem kolem sebe a ke společnosti, ve které žije. proces získávání a předávání zkušeností, informací a znalostí. (Mareš, 2013)

Jak se učit Stanovit si cíl učení Snažit se látku opravdu pochopit Organizace materiálu - příprava Časový plán

Podmínky učení (Mareš, 2013) Úklid Místo Čas Předměty Nepořádek okolo sebe - nepozornost Místo Dostatek světla, prostoru Pocit bezpečí, klid U stolu – dostatek prostoru na stole – vypnout počítač V křesle – stolek na odložení materiálu – pohodlí V posteli – postel na učení / postel na spánek Čas Pravidelně – každý den ve stejnou dobu 1,5 až 3 hodiny – minimálně 30 min. Přestávky – změnit místo, fyzická aktivita, Předměty Pořadí – Nejprve to, co je složité Specifika předmětu – cizí jazyk (slovíčka), matematika – (počítat příklady), somatologie – (nové pojmy) (Mareš, 2013)

Styly učení Založeny na smyslové orientaci Sluchově mluvní Vizuální Slovně pojmový Motorický Sluchově mluvní styl upřednostňuje formu rozhovoru, diskuzí a otázek. Zrakový/vizuální má raději obrázky, text, vizuální vzorce. Slovně pojmový má dobré abstraktní myšlení, nevadí mu vzorce a pojmy. Pohybová má rád pohyb a prozkoumávání. (Mareš, 2013)

Paměť a trénink (Kolektiv autorů, 2013) Zapomínání bezprostředně po naučení látky nebo po podrobnějším seznámení se s učebním slovním materiálem nejvíce zapomínáme. Opakování Myšlenková organizace vhodnější je opakování rozložené v čase a proložené přestávkami v závislosti na materiálu k zapamatování menší celky, které spolu souvisí, je vhodné opakovat vcelku opakování složitějšího a rozsáhlejšího materiálu je vhodné rozložit do částí Mozkový trénink / jogging Úkoly na paměť nákup bez seznamu Pexeso, názvy států Dbát na správnou stravu, odpočinek (Kolektiv autorů, 2013)

Mnemotechnické pomůcky / Strategie učení Říkanky – BeFeLeMe Pes Se VeZe Kartičková metoda – slovíčka, pojmy Akronymy – DEKA (tuky rozpustné v tucích) Metoda loci (cesta do školy) Metoda zvukové pomůcky (intonace hlasu) Metoda srovnávací tabulky Metoda kategorizace Myšlenková mapa PQRST - (přehled, otázka, čtení, opakování, zkoušení) NEANA - (Nestudovat Ale Nastudovat) – „Hra na učitele“ (Kolektiv autorů, 2013)

Metoda kategorizace Ovoce (nadřazený pojem) Zelenina (nadřazený pojem) Jablko Květák Banán Brambory Hruška Špenát pomeranč Zelí

Metoda srovnávací tabulky Příznaky Žaludeční vřed Duodenální vřed Věk 50 – 60 let 40 – 50 let Pohlaví Muži i ženy Častěji ženy Lokalizace bolesti Pod mečíkem V pravém nadbříšku Závislost bolesti na jídle Ihned po požití Na lačno, pak za 2 hodiny Chuť k jídlu Bývá zachována – vyhýbá se jídlu z důvodu bolesti Bývá zachována – jí, aby se vyhnul bolesti Acidita (stupeň kyselosti) subacidita Hyperacidita (vysoký stupeň kyselosti

Myšlenková mapa https://3gabw67dxh21mxkv33nf9htx-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2016/01/Education6.png

Aplikace na učení AnkiApp – kartičky (slovíčka, pojmy) iMindMap – myšlenková mapa MindMeister – myšlenková mapa MindMup2 – myšlenková mapa Duolingo – slovíčka, gramatika

Psychohygiena Cvičení Fyzická aktivita Relaxace

Děkuji za pozornost