Sexuálně přenosné nemoci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Advertisements

Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
ORGANISMY PROVÁZEJÍCÍ ČLOVĚKA BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ VERONIKA STRAKOVÁ.
Očkování cestovatelů Milan Trojánek 1. infekční klinika 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze Klinika infekčních, parazitárních a tropických.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Klimakterium Menopauza B. Trojanová. Menopauzální syndrom  Menopauza je přirozený proces, nastává mezi 40 – 60 lety ženy  Ztráta funkčnosti ženských.
VY_32_INOVACE_23_BĚŽNÉ DĚTSKÉ NEMOCI_P_HORKÁ. BĚŽNÁ ONEMOCNĚNÍ DĚTSKÉHO VĚKU.
HIV Vypracoval: David Pospíšil Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
POHLAVNÍ CHOROBY výklad a opakování Název: VY_32_INOVACE_Pohlavni_choroby Škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice Autorem materiálu a všech jeho částí,
Laxus o.s. sociální a zdravotní služby pro uživatele drog CENTRUM TERÉNNÍCH PROGRAMŮ PARDUBICKÉHO KRAJE.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PRVNÍ POMOC PŘI ZDRAVOTNÍCH OBTÍŽÍCH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_27 II Oběhová soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
Whiplash injury Jan Havel, Kateřina Kučerová Neurovědy 2011.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
VY_32_INOVACE_16_20_kouření. Spoj název s obrázkem.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_36_01_antikoncepce, choroby.
Pohlavně přenosné choroby. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky příjice klíčová slova : puchýřky, tvrdý vřed autor: Kamila Černá.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_16_Imunita Téma:
 chorobný stav, při kterém dochází k postižení hostitelského makroorganismu prostřednictvím parazit  inaparantní infekce- skrytá infekce bez typických.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
N Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_10_9. ročník_Chřipka – léčba onemocnění a možnosti prevence Autor:
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11_01_pohlavní choroby Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Ochrana zdraví Bc. Balonová Soňa. Co je to zdraví? Co si představuješ pod tímto pojmem? Co pro Tebe znamená být zdráv?
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_01_Bakterie.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Lidská sídla Organismy provázející člověka. Mikroorganismy  Nejmenší organismy(mikroorganismy),které provázejí člověka jsou:  bakterie  viry  kvasinky.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Tohle byste chytit nechtěli
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA.
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Riskuj Přírodopis VI. třída.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
E B O L A.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
Název projektu: Moderní škola
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Virové hepatitidy A RNA virus Picornaviridae /Heparnavirus
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Základní škola, Hradec Králové
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚOPZ LF MU
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Infekce HIV v regionu východních Čech Jaroslav Kapla
Vypracoval : Matyáš Fritscher
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Viry a virová onemocnění
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
JEDNOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Sexuálně přenosné nemoci
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Globální problémy současného světa 4 – HIV, AIDS
Základní škola, Hradec Králové
Když vás potká vyhoření
Inkontinence Michaela Matoušková.
Transkript prezentace:

Sexuálně přenosné nemoci Veronika Pernicová Martina Tomanová

Sexuálně přenosné nemoci Co je to pohlavní nemoc Druhy pohlavních nemocí Kde se šíří Jak probíh

Co jsou to sexuálně přenosné nemoci? Také nazývané venerické jsou nemoci infekční Používá se pro ně také názvu pohlavně (sexuálně) přenosné nemoci, neboli STI Řadíme mezi ně všechny choroby, jejichž šíření je umožněno převážně nebo výhradně pohlavním stykem. Z počátku se neprojevují žádnými příznaky přesto infekce v těle probíhá a působí vážné následky.

Druhy sexuálně přenosných nemocí 1) BAKTERIÁLNÍ pohlavní nemoci např. syfilis, kapavka 2) VIROVÉ pohlavní nemoci např. Herpes HIV, AIDS, Hepatitida 3) PARAZITICKÉ pohlavní nemoci např. Muňka, Svrab 4) PLÍSŇOVÉ pohlavní nemoci např. Kandidóza 5) PROTOZOÁLNÍ pohlavní nemoci např. Amebóza, Giardiáza, Trichomonóza

Kdo se může nakazit? K přenosu dochází výhradně pohlavním stykem dvou nahodilých partnerů. Může dojít k nákaze i se stálým partnerem, který není zcela vyléčen nebo o své nákaze neví.

Základní pohlavně přenosné nemoci Kapavka Příjice (Syfilis) Genitální opar (herpes) Veš pohlavní (muňka) Hepatitida B AIDS

KAPAVKA Akutní, hnisavé, zánětlivé onemocnění Postihuje především močové a pohlavní orgány U mužů se projevuje pálením při močení, na vrcholu penisu kapka žlutozelného hnisu U žen z počátku nemá nápadné klinické projevy, vyskytuje se hnisavý výtok Následky: potraty, předčasné porody, mimoděložní těhotenství, neplodnost původce: gramnegativní bakterie Neisseria gonorrhoeae Přenos z ♂ na ♀ je 4 krát snažší Léčba: je povinná, antibiotika

SYFILIS nbl. příjice Bakteriální onemocnění Vrozená/ získaná Projeví se 3 týdny od nákazy původce: bakterie spirálovitého tvaru – spirocheta Treponema pallidum Léčba: probíhá v nemocnici, podávají se anitbiotika

Probíhá ve 3 stádiích: 1. Stádium: projevuje se jako tvrdý vřed, obvykle jeden, nebolestivý, výskyt kolem zevních pohl.org., řitního otvoru, konečníku, děložním čípku. Vysoce infekční je sekret z povrchu vředu. 2. Stádium: zvýšená teplota, bolesti hlavy, svalů a kloubů. Infekce se šíří krevní a lymfatickou cestou. Na kůži vyrážka, nesvědí. Do roka i bez léčby vymizí. 3. Stádium: třetina neléčených přechází v toto stádium. Infekce může být lokalizovaná v orgánech, na kůži, v kostech.

Genitální opar (herpes) Projevuje se svěděním genitálií, tvorba puchýřů, mohou prasknout-tvorba vřídků. Bolest při močení, teplota. Původce: virus herpes simplex II První fáze pomine za 2 týdny, ale virus zůstává v těle, může se znovu projevit. Léčba: antivirovými–virostatickými přípravky (acyklovir)

Veš pohlavní (muňka) Projevuje se svěděním Původce: krev sající hmyz, který žije v ochlupení Léčba: použití speciálních insekticidů, dodržení hygieny

Hepatitida Nbl. žloutenka, vážné infekční onemocnění 5 druhů : A,B,C,D a E Je JEDINÁ STI, proti níž se můžem očkovat Oproti AIDS je 100x nakažlivější

Hepatitida A Symptomy: po inkubační době (16-50dní) patrné trávicí potíže, chřipkový charakter, teploty, kožní příznaky (žloutenka, vyrážka) Přenos viru: fekálně-orální, praktiky orálně análního sex.styku tzv. rimming Imunita po prodělaném onemocnění je celoživotní

Hepatitida B Symptomy: těžší a delší než A. Postižení jater, typické zežloutnutí kůže, bělma, nehtů, tmavá moč, stolice světlá Přenos: všemi tělními tekutinami (krevní cestou, slinami, sperma, vaginální sekret, pot), nedodržením zásad hygieny. Inkubační doba: 50-180 dní Léčba: je symptomatická

AIDS Onemocnění rozpoznáno r.1981 v Americe, Acquired Immunodeficiency Syndrome, česky soubor příznaků, které vedou ke ztrátě imunity. Původce: HIV - Human Immunodeficiency Virus - virus způsobující ztrátu obranyschopnosti u člověka Napadá v organismu zejména určitou skupinu bílých krvinek, T lymfocytů, v nichž se množí, později je i zabíjí a snižuje tak jejich počet v těle napadeného člověka

Klinické příznaky se nemusí projevit až několik let, tzv Klinické příznaky se nemusí projevit až několik let, tzv. bezpříznakové nosičství viru HIV Inkubační doba: průměrně za 10-11 let po nakažení. Rozvoj onemocnění ovlivňuje celá řada faktorů. Záleží na obranyschopnosti organismu, životním stylu, vyrovnání se stresem, výživové návyky, včas zahájená léčba.

Přenos AIDS Virus HIV se vyskytuje v tělesných tekutinách, zejména v krvi, ve spermatu a v poševním sekretu. Při zaschnutí záhy hyne. K získání nákazy musí do organismu vnímavého člověka proniknout určité množství viru HIV, hovoříme o tzv. infekční dávce. K tomu může v běžném životě dojít pouze několika způsoby:

1. nechráněným pohlavním stykem do pochvy či do konečníku 2. krevní cestou – podáním infikovaných krevních přípravků 3. přenos z těhotné v době těhotenství, porodu i kojení Nepřenáší se: běžným společenským stykem (podání ruky, společný pobyt v místnosti), společným užíváním nádobí, WC, polibkem, objímáním, v sauně, bazénu, hmyzem (virus se v zažívácím ústrojí hmyzu nemnoží).

Průběh AIDS/HIV 4 stádia: Asymptomatická-trvá i několik let (10-15 let), člověk je nakažlivý, rizikové skupiny jsou ♀ i ♂ , homo i heterosexuál, u 10 % nakažených se rozvine 2. stád. LSA-lymfadenopatický syndrom – zvětšení mízních uzlin u 10 %, z těchto 10 % přechází do stádia č. 3., zbytek zůstává v této fázi ARC-AIDS related complex – únava, letargie, hubnutí, suchý kašel, potah v ústech, krku, průjem, noční pocení, atd. Úplný obraz AIDS-kožní onemocnění, smrt na banální onemocnění z důvodu poruchy T4 lymfocytů, často respirační infekce – pneumonie - smrt

Léčba V současné době nelze vyléčit. Vhodnou léčbou lze v mnoha případech postup onemocnění výrazně zpomalit, tzv. antiretrovirovou terapií. Důležitá je léčba oportunních infekcí. Léčbu infekce HIV a onemocnění AIDS vždy navrhuje a předepisuje pouze specializovaný lékař v centru pro léčbu AIDS

PREVENCE SEXUÁLNĚ PŘENOSNÝCH CHOROB Osvěta v rizikových populacích a šíření informací v bezpečném sexu  Omezte počet sexuálních partnerů Vždy používejte kondom Při jakýchkoli obtížích či pochybnostech vyhledejte lékaře Hormonální antikoncepce ochranu proti pohlavním chorobám a AIDS neřeší.

Statistiky Údaje o pohlavních chorobách každoročně zveřejňuje Podle údajů Státního zdravotnického ústavu bylo: AIDS V roce 2008 virem HIV infikováno 147 lidí a u 26 lidí se rozvinul AIDS. To jsou historicky nejvyšší počty od roku 1985, kdy začaly být případy zaznamenávány.

STATISTIKA - SYFILIS V roce 2007 bylo evidováno o 63 % případů syfilidy více než v předchozím roce. Bylo zjištěno 822 nových případů. Od začátku 90. let byla vyšší čísla jen v letech 2000 až 2003.

STATISTIKA KAPAVKY v roce 2007 onemocnělo 1149 lidí a ve srovnání s rokem 2005 došlo k nárůstu o 33 %. Téměř 2/3 případů těchto pohlavních chorob bylo registrováno u svobodných osob.

ZAJÍMAVÉ ODKAZY http://acet.wz.cz http://www.AIDS-HIV.cz https://www.zdravcentra.cz http://www.planovanirodiny.cz http://pohlavni-nemoci-horoby.webovka.eu http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/syfilis-v-cesku-pocet-pripadu-rapidne-vzrostl_78842.html

A proto použijte…..