30 dnů pro prevenci a léčbu CMP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Domácí násilí a veřejné zdravotní pojištění Nárok, regresy, data, budoucnost?
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
POHYBOVÉ AKTIVITY FYZIOTERAPIE DiS. Radomíra Koubová.
Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/ Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Zdravotnická záchranná služba je zdravotní službou dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, v jejímž rámci je na základě tísňové výzvy, není-li.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Horská služba ČR NONSTOP SOS
Účast ČR v H2020 a v programu EURATOM v období leden 2014 – červenec 2015 Základní výstupy 1. průběžné zprávy o účasti ČR v H2020 (Frank,Albrecht – plánované.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
Martina Vasková Hana Abbasová.  Cíle projektu  Profil společnosti  Nanotechnologie  Analýza prostředí – JAPONSKO  Strategie vstupu na japonský trh.
Registrační číslo: CZ.1.07/2.4.00/ O PROJEKTU Cílem projektu E-SYNERGIE je vytvořit funkční vědeckovýzkumnou, aplikační, komunikační a vzdělávací.
Pracovní skupina Portál elektronického zdravotnictví NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy, MUDr. Pavel VEPŘEK předseda pracovní skupiny.
Projekt „Systém podpory prevence vybraných nádorových onemocnění v ČR - Screeningové programy“ Financováno z Integračního operačního programu (IOP) ( )
Kompetence praktického lékaře MUDr. Karel Linhart „Povinností praktického lékaře je postarat se o každý problém,který před něj pacient předloží.“ Prof.
MUDr. Milan Kubek Prezident ČLK. Smysl a cíl Hledání pokud možno spravedlivého kompromisu mezi „neomezenými“ možnostmi lékařské vědy a omezenými finančními.
Denisa Štěrbová KHS kraje Vysočina se sídlem v Jihlavě.
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Mise BLOM Návrhy efektivního prosazování v záležitostech nad provinčního zájmu Soudržnost a spolupráce v prosazování Prosazovatelná nařízení Společné stanovování.
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
ProŽeny Třebíčské centrum o.s..
Ing. Kateřina Lichtenberková
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Co jsme dokázali a co nás ještě čeká
Komunikační strategie ČIŽP
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Úřad práce České republiky
Členská schůze MAS Nepomuk,
Bezpečnost pacientů v EU a ČR
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Hlavní město praha a integrace cizinců
Společenská odpovědnost ve školství
DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Kde vzít na platy lékařů?
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
IKI jako prostředek pro komunikaci mezi VS a občany Pavel Parma
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Kongresové centrum Nemocnice Na Homolce
Autor: Sára Mrkvicová Vedoucí: Jana Strouhalová Rok 2017/2018
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
Nežádoucí účinky léčiv
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Ing. Stanislava Správková
Co přinesou nové zákony Vypořádání připomínkového řízení
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Fond pro bilaterální vztahy První otevřená výzva
Poslanecká sněmovna ČR
Online databáze pro ohrožené rodiny a děti v ORP Chrudim SÍŤ POMOCI A PODPORY na Chrudimsku V RÁMCI PROJEKTU EFEKTIVNÍ ŘÍZENÍ SÍTĚ SLUŽEB PRO OHROŽENÉ.
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Praha
Život bez střeva , Praha.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Současné aktivity v oblasti České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj a Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
Transkript prezentace:

30 dnů pro prevenci a léčbu CMP Jiří Neumann, Cerebrovaskulární sekce ČNS Hana Potměšilová, Commedia Neurovaskulární kongres, Olomouc 2010

Optimal Stroke Care? Rehab Health Acute Promotion Stroke Primary Telestoke Health Promotion Primary Prevention Acute Stroke Management Rehab Secondary Community Reintegration National consensus panels have been held with expert groups across the continuum of stroke care. All best practice recommendations and performance measures selected by the panels have been evidence-based or where necessary consensus-based when considered key system drivers. National consensus panels. Stroke Care. Ontario Stroke System, 2007

Přednemocniční péče (ZZS). Optimální síť iktových jednotek/center Dostupná adekvátní a efektivní léčba akutního stádia iktu (včetně rehabilitace) Preventivní opatření Následná péče. Reintegrace. Rodina Organizovaná moderní péče (akutní fáze) významně sníží absolutní riziko smrti Hospitalizace na IJ (o 5.6%). I.v. trombolýza (o 6.3%). Časné podání ASA (o 1.2%)

Edukace Důležitá součást organizace péče o cerebrovaskulární onemocnění Educational programmes to increase awareness of stroke at the population level are recommended (Class II, Level B) Educational programmes to increase stroke awareness among professionals (paramedics, emergency physicians) are recommended (Class II, Level B) 23.01.08 PAR ESO, Guidelines Ischaemic Stroke 2008 4

Celosvětový den - STROKE AWARENESS DAY V České republice se tento „Den“ od roku 2005 rozšířil o projekt - 30 DNÍ PRO PREVENCI A LÉČBU CÉVNÍCH MOZKOVÝCH PŘÍHOD

Motto Cévní mozková příhoda musí být jak zdravotníky, tak veřejností posuzována jako akutní a léčitelný stav vyžadující co nejrychlejší přijetí do odpovídající nemocnice a včasné zahájení léčby.

1. Zvyšování povědomí o CMP - obecně 2 1. Zvyšování povědomí o CMP - obecně 2. Zvyšování informovanosti lidí o CMP 3. Zvyšování znalostí zdravotníků 4. Aktivizace iktových pracovišť, záchranné služby 5. Aktivizace institucí (pojišťovny, státní a veřejná správa)

Přispět k … Snížení výskytu CMP – prevence, životní styl (redukce nadváhy, pohybová aktivita, nekuřáctví) – dlouhodobě Zvýšení počtu adekvátně léčených pacientů – iktová jednotka, trombolýza, intervence, rehabilitace Přispět ke zlepšení organizace péče o pacienty s CMP (spolupráce mezi ZS a IJ)

PACIENT S AKUTNÍ CMP (30-35 000/rok) Záchranná služba IKTOVÁ JEDNOTKA hospitalizovaných (mortalita -5.6%) REHABILITACE TROMBOLÝZA léčených (mortalita -6.3%) SNÍŽENÍ ÚMRTNOSTI a INVALIDITY ZABRÁNIT „ZBYTEČNÝM“ ÚMRTÍM a NÁSLEDKÚM

Počet trombolytických center v ČR (SITS)

Počet IV trombolýz v ČR dle SITS 2005-2009

Počet IV trombolýz v ČR dle SITS 2009 Celkem IVT : 1133 ( 4%) Počet trombolytických center : 55 < 10 IVT 14 10-20 IVT 23 > 20 IVT 18 (32.7%) 722 (63.7%)

? zvýšená informovanost lidí se zvýšením počtu včas přijatých na IJ/IC ? zvýšení počtu trombolytických center ? zvýšená aktivita iktových pracovišť ? zlepšení organizace péče o pacienty s CMP včetně zlepšení spolupráce mezi IJ a ZS

Vyhlašovatel a odborný garant kampaně Cerebrovaskulární sekce České neurologické společnosti ČLS JEP (2010 – 6. ročník) Záštita Česká neurologická společnost ČLS JEP (od r. 2008) Ministerstvo zdravotnictví ČR (2010) Výbor pro zdravotnictví Parlament ČR (2010)

Partneři kampaně Všeobecná zdravotní pojišťovna Boehringer-Ingelheim, a.s. Sanofi-Aventis, spol. s r.o. Pfizer, spol. s r.o. Sdružení ICTUS (pacientská organizace)

Koordinátoři kampaně a kontaktní osoby MUDr Koordinátoři kampaně a kontaktní osoby MUDr. Jiří Neumann, Česká neurologická společnost a Cerebrovaskulární sekce ČNS JEP E-mail: j.neumann@nspcv.cz Hana Potměšilová, COMMEDIA E-mail: hana.potmesilova@commedia.biz

Základní cíle kampaně Zvyšování informovanosti obyvatel o CMP – časté, závažné, život ohrožující, akutní a léčitelné onemocnění Rychlá reakce při podezření na CMP - nutnost co nejrychleji reagovat při podezření na CMP (volat 155), tak aby došlo k co nejčasnějšímu zahájení léčby tohoto závažného onemocnění Příznaky – test na rychlé rozpoznání CMP (tvář – ruce – řeč)

Základní cíle kampaně Zvyšování informovanosti lidí o rizikových faktorech a možnostech prevence včetně úpravy životního stylu a léčby rizikových faktorů jako je vysoký krevní tlak, zvýšená hladina cholesterolu, cukrovka apod. Zvyšování znalostí zdravotníků (včetně praktických lékařů a posádek ZZS) a jejich odborné úrovně v cerebrovaskulární problematice zejména v oblasti přednemocniční péče a preventivních opatření

Základní cíle kampaně Propojování vzájemné informovanosti a kooperace mezi zdravotnickou záchrannou službou a iktovými pracovišti Aktivizace a „zviditelnění“ iktových pracovišť Zvýšení angažovanosti v oblasti CMP ze strany vedení nemocnic, pojištoven, veřejné i státní správy (na regionální i celostátní úrovni)

Informační letáky zaměřené na edukaci laické veřejnosti Tiskové konference (celostátní, regionální) Zapojení médií a jejich prostřednictvím informování veřejnosti o cévních mozkových příhodách Dny otevřených dveří s cílem představit neurologická pracoviště a přiblížit akutní i následnou péči v jednotlivých regionech Odborné semináře pro zdravotníky

Mediální aktivity Inzerce – deníky, časopisy, regionální noviny TK – celostátní (zahájení kampaně), regionální TV a rozhlasové spoty – zpravodajství, lifestyle pořady, publicistika (Dobré ráno, Sama doma, Barvy života, Diagnóza) Rozhovory v rozhlase Tiskové zprávy, články v tisku PR články ke kampani a CMP

DNY OTEVŘENÝCH DVEŘÍ Každá nemocnice, která se kampaně účastní, si náplň svých „dnů“ určuje sama Centrálně oslovení ředitelství a tiskových oddělení jednotlivých nemocnic V roce 2009 se do kampaně zapojilo 37 nemocnic (14 500 účastníků) a v r. 2010 34 nemocnic (cca 14 000 účastníků)

Odborné aktivity Odborné multioborové semináře na krajské úrovni (2009 – Pardubice, České Budějovice, Liberec) – krajské úřady Regionální semináře pro lékaře a laickou veřejnost

Mediální výstupy v rámci kampaně 2009, 2010 1. Tisková konference - 2x celoplošná (1+1, NNH, ÚNV, pokaždé > než 20 novinářů převážně z celostátního tisku) 55x v regionálních nemocnicích (19+26) 2. TV celoplošné Zpravodajství – 11x (8+3), Lifestyle pořady – 15x (6+9), Publicistika – 6x (4+2) 3. TV regionální Zpravodajství – 85x (28+57) 4. Deníky – celoplošné + regionální + časopisy 177 článků s informací o kampani a CMP (74+103) 5. Rozhlas (ČRo, další celoplošné, regionální) 99 relací (např. rozhovor se zástupcem nemocnice) z monitorovatelných rozhlasových stanic (42+57) zpravodajské informace (pozvánka v rámci zpravodajství) – nebylo monitorováno