Změny skupenství Tání a tuhnutí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tání. zPřechod látky z pevného do kapalného skupenství. zU krystalických látek nastává při určité teplotě - teplotě tání, zkterá závisí na vnějším tlaku:
Advertisements

Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_09 Název materiáluTání a tuhnutí.
TUHNUTÍ. TÁNÍ – opakování a) Je přeměna pevné látky na látku kapalnou. b) Probíhá při teplotě tání (u krystalické látky). c) Těleso teplo přijímá. d)
Vlastnosti pevných látek Opakování. 1)Látka složená z elementárních struktur, které se pravidelně opakují v celém objemu se nazývá a) polykrystalb) monokrystal.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_12 Název materiáluSublimace.
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
Často slyšíme věty: Led je lehčí než voda Železo je těžší než peří Má však železná jehla větší hmotnost než peří v peřině?
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Mechanické vlastnosti kapalin - opakování Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
První termodynamický zákon a jeho aplikace na děje s ideálním plynem.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Struktura a vlastnosti plynů.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku.Slouží k naučení nového učiva. Žák na základě dvou pokusů vyjádří závěry týkající se tání látky.Žák se.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika plynů a kapalin.
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_08 Název materiáluTeplotní.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Elektrické vodiče a izolanty
Molekulová fyzika 4. prezentace.
Základy rovnovážné termodynamiky
Vlastnosti plynů.
Tání a tuhnutí Tání je děj, při kterém se pevná látka mění v kapalinu.
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
Adsorpce na fázovém rozhraní
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Tání pevné látky Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
TÁNÍ.
Skupenské teplo tání (tuhnutí)
1. Základy termiky, teplo, teplota, vnitřní energie
TÁNÍ A TUHNUTÍ. TÁNÍ A TUHNUTÍ ? Umíš odpovědět 1.Uveď příklady tání a tuhnutí. 2.Tají a tuhnou pevné látky stejně? 3.Na čem závisí tání látky?
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Teplo.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Tepelná kapacita tělesa
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Výpočet tepla VY_32_INOVACE_20_Výpočet tepla Autor: Pavlína Čermáková
Kalorimetrie měření tepla
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Změny skupenství Výpar, var, kapalnění
Měrná tepelná kapacita látky
KRYSTALICKÉ A AMORFNÍ LÁTKY
zpracovaný v rámci projektu
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Vlastnosti plynů.
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
Vzájemné silové působení těles
VLASTNOSTI KAPALIN
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Povrchová vrstva kapalin
Změny skupenství látek
Molekulová fyzika Sytá pára.
Třída 3.B 15. hodina.
Adsorpce na fázovém rozhraní
Zvukové jevy.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
je obsažena ve vzduchu, není vidět
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Základní pojmy.
Transkript prezentace:

Změny skupenství Tání a tuhnutí Molekulová fyzika Změny skupenství Tání a tuhnutí

Změny skupenství

Tání – pevné na kapalné Liší se podle toho, zda jsou látky krystalické či amorfní Některé látky se neumí přeměnit do kapalného skupenství – dřevo, mramor…

Tání krystalických látek Zahříváme-li krystalické látky, po dosažení teploty tání tt se pevná látka přeměňuje v kapalinu téže teploty, látka taje, teplota se nemění, dokud vše neroztaje tt závisí na tlaku zavádíme normální tt při pn Různé látky mají různé teploty tání Slitiny kovů tají při nižší teplotě, než je průměr teplot, při nichž tají jednotlivé složky slitiny Příměsi ovlivňují teplotu tání (u ledu se příměsemi snižuje – se solí až na -15 °C)

Teploty tání

Tání amorfních látek Měknou, až se přemění v kapalinu Často jsou to mnohosložkové organické látky (vosk, asfalt…) – jednotlivé složky tají při různých teplotách Nemají tt

Skupenské teplo tání 6 Teplo, které přijme pevné těleso již zahřáté na teplotu tání, aby se změnilo na kapalinu téže teploty, se nazývá skupenské teplo tání Lt Měrné skupenské teplo tání lt = Lt/m Pro led 334 000 J/kg to zajišťuje velkou setrvačnost sněhové pokrývky 02/2018 – sever Grónska nad 0 °C, Evropa mrzne Co si o tom myslíte? https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/na-arktide-je-teplo-jako-v-lete-pokousime-rozzlobene-zvire-j/r~6a630d261c5d11e88560ac1f6b220ee8/

Měrná skupenská tepla Teplota tání Měrné skupenské teplo tání Tt(K) lt(kJ . kg-1) helium 1,15* 5,2 vodík 14,0 58,2 dusík 63,32 25,5 etylalkohol 158,65 108 rtuť 234,288 11,8 voda 273,15 333,7 cín 505 15,8 zinek 692,73 102 stříbro 1 235,08 111 zlato 1 337,58 64

181/4 – sestrojte graf Tání krystalické látky Tání amorfní látky

Urči množství tepla Do ešusu nabereš 1,25 kg sněhu o teplotě – 10°C. Kolik tepla (energie) mu musíš dodat, aby se změnil ve vodu o teplotě 60 °C, ze které uděláš zelený čaj k zahřátí?

Při tání Q EP Přijímá-li krystalická látka teplo, roste kin. energie kmitání Při samotném tání se však už jen zvětšuje vzdálenost molekul. Tím i jejich potenciální energie, až částice opustí své rovnovážné polohy. Mřížka se rozpadne Tedy při teplotě tání má kapalina i pevná látka stejnou kinetickou energii, ale rozdílnou potenciální → kapalná má větší vnitřní než pevná

Tuhnutí Teploty tuhnutí tt je pro čisté látky stejná jak pro tání, skupenské (měrné) teplo tuhnutí je rovno teplu tání, značíme Lt (lt) Při poklesu teploty na teplotu tuhnutí začnou v různých místech vznikat krystalizační jádra, na které se nabaluje rostoucí krystal vzniká polykrystal (zrna) Při pomalém řízeném tuhnutí z jednoho zárodku vzniká monokrystal – výroba čistého křemíku https://www.youtube.com/watch?v=2qLI-NYdLy8 https://www.youtube.com/watch?v=jh2z-g7GJxE&t=20s

Přechlazená kapalina Přechlazená (podchlazená) kapalina – kapalina mající nižší teplotu než je teplota tuhnutí Vzniká při pomalém klidném chlazení kapaliny bez příměsí https://www.youtube.com/watch?v=SxSsp39QpBY https://www.youtube.com/watch?v=ixvH9E2Qbi4

Změna objemu těles při tání a tuhnutí Většina látek při tuhnutí svůj objem zmenšuje Některá však jej zvětšují – voda (9%), germanium, bismut… Krystalová mřížka ledu je prostoupena prostornými kanály (způsobeno vodíkovými můstky). Ty se naprosto zbortí až při 4°C. Důsledky - praskání skal ledem, voda zamrzá od hladiny, praskání zdiva, trubek… 

Mrazové sruby v ČR

Mrazové sruby v Monument valley

Závislost teploty tání na vnějším tlaku Látky, u kterých je tání doprovázeno zvýšením objemu Při zvýšení tlaku roste teplota tání Látky, u kterých je tání doprovázeno snížením objemu Při zvýšení tlaku klesá teplota tání u ledu tzv. regelace ledu (znovuzamrzání) pokus s drátem prořezávajícím led bruslení se tím někdy vysvětluje, ale spíše vzniká tenka vrstvička kapaliny v důsledku tření

Příklady Vodě o hmotnosti 15 kg a teplotě 75 °C byla chladícím zařízením odebrána energie 10 380 kJ. Určete výslednou teplotu tělesa a jeho skupenství 89/156, 157, 161 DÚ 90/160 http://reseneulohy.cz/505/voda-v-chladicim-zarizeni