v Moravskoslezském kraji

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Advertisements

Cílem Programu je snížení znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů do tepelného výkonu 50 kW, tzv. lokálních topenišť využívajících tuhá paliva.
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
NZÚ – BD návrh Programové schéma je navrženo na základě analýz účasti vlastníků BD v ZÚ 2009, rozložení zájmu o jednotlivé oblasti podpory, jejich.
Zelená úsporám Program podpory úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie na vytápění v obytných budovách Lenka Česenková Státní fond životního.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Seminář pro Svaz obcí a měst Ostrava, 9.dubna 2009.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Aktivní přístup kraje z hlediska ochrany ovzduší , Clarion Congress Hotel Ostrava náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.
REKS Stav automatizace knihoven na Opavsku. Něco z historie OPAVA : Počátek automatizace rok 1994: listopad 1995 spuštění výpůjčního protokolu na hlavní.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Aktuální informace k zavádění eGovernmentu Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Dne:
KI ISVS MSK pilot spolupráce
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Financování sociálních služeb Odbor sociálních věcí – oddělení ekonomické
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Informační a komunikační technologie KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Internet ve státní správě a samosprávě.
Zásady kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 a ZDRAVÍ 21 v kraji Vysočina.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Zelená úsporám Novinky od 08/2009 Dotace v praxi SFŽP ČR Odbor GIS Ing.Tomáš Poledník Vedoucí pracovišť Morava.
Informační seminář „Kotlíkové dotace v Pardubickém kraji“ Krajský úřad Pardubického kraje
Kotlíkové dotace. Základní podmínky Dle platné legislativy (zákona č. 201/2012 Sb.) nebude možné po roce 2022 provozovat neekologické kotle 1. a 2. emisní.
OLOMOUCKÝ KRAJ podání žádostí Něco o nás Společnost FleetCom s.r.o. je jedním z největších administrátorů kotlíkových dotací V loňském.
INFOTHERMA 2016 – Ostrava „KOTLÍKOVÉ DOTACE 2015“ OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SFŽP ČR) – 16. výzva I. ETAPA 2016 – 2018 DOTACE – RODINNÉ.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji v rámci OPŽP Hranice Ing. Martin Černocký Oddělení grantových schémat Odbor strategického rozvoje.
Dotační program na výměnu zastaralých zdrojů tepla na pevná paliva KOTLÍKOVÁ DOTACE Informační schůzka pro zástupce obcí Ústeckého kraje.
V ÝMĚNA ZASTARALÝCH ZDROJŮ VYTÁPĚNÍ dotace z OP Životní prostředí 2014 – 2020 prostřednictvím Královéhradeckého kraje („Kotlíkové dotace“)
Realizace „kotlíkových dotací“ z OPŽP Praha, 25. května 2015.
Datum: Zpracoval(a): Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji.
Datum: Zpracoval(a): Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji od roku 2015 Seminář pro pracovníky obcí.
Kotlíkové dotace „VÝMĚNA ZDROJŮ TEPLA NA PEVNÁ PALIVA V RODINNÝCH DOMECH VE STŘEDOČESKÉM KRAJI 2015–2018" Předmětem dotace bude podpora výměny zdrojů.
Datum: Zpracoval(a): Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji od roku 2015.
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Datum: Zpracoval(a): Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji.
STŘEDOČESKÝ KRAJ podání žádostí Něco o nás Společnost FleetCom s.r.o. je jedním z největších administrátorů kotlíkových dotací V loňském.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Datum: Zpracoval(a): Možnost zapojení obce do financování jednotlivých projektů občanů (smluvní ošetření, způsob financování)
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
16.Výzva IROP – Energetické úspory v bytových domech Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Tisková konference - stavby ROP Mgr. Daniel.
Zakládající partneři Významní partneři Partneři Energetická optimalizace bytové domy Výroční konference MMR Ing. Michal Čejka
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
ENERGETICKÉ ÚSPORY V BYTOVÝCH DOMECH II
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
**************************************
Dotační programy zaměřené na podporu EPC
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Ing. Ota Hrabák Krajské pracoviště SFŽP v Hradci Králové
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Nový OPŽP 2014 – 2020 ve vztahu k možnostem financování výměny domovních zdrojů vytápění: „kotlíkové dotace“
Seminář pro starosty obcí Libereckého kraje
Nový zákon o ochraně ovzduší
Operační program životní prostředí
v Moravskoslezském kraji
Kotlíkové dotace v Jihočeském kraji
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji
Informační schůzka pro zástupce obcí Ústeckého kraje
Automatizace venkovských knihoven – nutnost či luxus
Kotlíkové dotace v MSK 3. výzva
Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji 3. výzva
3. výzva „kotlíkových dotací“
3. výzva „kotlíkových dotací“
Transkript prezentace:

v Moravskoslezském kraji Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji 17. 6. 2015

Předmět podpory Výměna zdroje tepla na pevná paliva v rodinném domě za: kotel na pevná paliva emisní třídy 5+, plynový kondenzační kotel, tepelné čerpadlo, instalace solárně-termických soustav pro přitápění nebo přípravu teplé vody Podpora se bude týkat pouze zdrojů vytápění zapsaných v seznamu podporovaných výrobků (veden SFŽP). Výměna zdroje tepla musí být doprovázena „mikro“ energetickými opatřeními Výjimky: u objektů, kde došlo ke snížení energetické náročnosti v minulosti (budova v klasifikační třídě energetické náročnosti „C“ a lepší) je současně podána žádost v programu Nová zelená úsporám Ve všech případech musí dojít k likvidaci původního nevyhovujícího kotle na tuhá paliva.

„Mikro“ energetická opatření Číslo opatření Typ opatření 1 Zateplení střechy nebo půdních prostor 2 Zateplení stropu sklepních prostor nebo podlahy 3 Dílčí zateplení dalších konstrukcí (např. severní fasáda apod.) 4 Oprava fasády, např. prasklin a dalších poruch fasády – eliminace tepelných mostů 5 Oddělení vytápěného prostoru rodinného domu od venkovního (např. zádveří) 6 Dílčí výměna oken 7 Výměna vstupních a balkonových dveří 8 Instalace těsnění oken a dveří, dodatečná montáž prahů vstupních dveří 9 Výměna zasklení starších oken za izolační dvojskla Typ opatření bude žadatel volit v rámci své žádosti, vhodnost vybraného opatření potvrzuje energetický specialista (seznam specialistů vede Ministerstvo průmyslu a obchodu).

Předmětem podpory nebude: Výměna stávajícího starého plynového kotle za nový kondenzační plynový kotel (vždy musí dojít k výměně starého kotle na tuhá paliva s ručním přikládáním) Výměna stávajících kamen Výměna stávajícího kotle s automatickým přikládáním paliva Výměna kotle spalujícího výhradně biomasu za kotel spalující uhlí, ani za kotel spalující uhlí a biomasu Výměna stávajícího kotle, který byl podpořen z programu Zelená úsporám, Nová zelená úsporám a společných programů na výměnu kotlů realizovaných MŽP a krajem

Financování Výše podpory: závisí na typu nového kotle a území, na němž dochází k výměně 70 % způsobilých výdajů v případě kotle spalujícího pouze uhlí 75 % způsobilých výdajů v případě kombinovaného kotle (uhlí + biomasa) nebo plynového kondenzačního kotle 80 % způsobilých výdajů v případě tepelného čerpadla nebo kotle na biomasu (obnovitelné zdroje energie)   Podpora může být o 5 % navýšena v případě, že je výměna kotle realizována v obci, která byla Střednědobou strategií (do roku 2020) zlepšení kvality ovzduší v ČR označena jako prioritní území (seznam obcí viz dále) Podpora bude u každého projektu fyzické osoby navýšena o 5 % z vlastních prostředků Moravskoslezského kraje (v případě schválení v ZK). Podpora může být dále navýšena v případě, že příslušná obec, na jejímž území dojde k výměně zdroje vytápění, schválila navýšení podpory o další procenta nebo pevnou částku. Seznam takovýchto obcí bude součástí vyhlášené výzvy.

Limity a forma plateb Výše podpory se aplikuje na vynaložené způsobilé výdaje. Maximální výše způsobilých výdajů projektu fyzické osoby činí 150.000 Kč. Výdaje na „mikro“ energetická opatření mohou tvořit max. 20.000 Kč (z maximálně možných 150.000 Kč). Podpora bude vyplacena formou ex-post platby, tj. po předložení dokladů o úhradě všech způsobilých výdajů příjemcem podpory v rámci závěrečného vyúčtování dotace.

Způsobilé výdaje stavební práce, dodávky a služby spojené s realizací kotle, tepelného čerpadla, solární termické soustavy, stavební práce, dodávky a služby související s realizací nové otopné soustavy nebo úpravou stávající otopné soustavy, včetně dodávky a instalace akumulační nádoby, pokud je toto doporučeno projektem; vždy v návaznosti na realizaci nového zdroje tepla pro vytápění, náklady na zkoušky nebo testy související s uváděním majetku do stavu způsobilého k užívání a k prokázání splnění technických parametrů, ovšem pouze v období do kolaudace (uvedení do trvalého provozu), náklady na pořízení Průkazu energetické náročnosti budovy (předkládá se pouze v případě nerealizace „mikro“ energetického opatření, výsledkem musí být třída „C“ nebo lepší), stavební práce, dodávky a služby spojené s povinnou realizací „mikro“ energetických opatření (lze provádět i svépomocí – v tomto případě je způsobilým výdajem pouze materiál).

Prioritní podporované území – seznam obcí ORP Název obce Bílovec Bílovec, Jistebník, Studénka, Velké Albrechtice, Albrechtičky, Bílov, Bítov, Bravantice, Kujavy, Pustějov, Tísek, Slatina Bohumín Bohumín, Dolní Lutyně, Rychvald Bruntál Bruntál, Horní Benešov, Vrbno pod Pradědem Český Těšín Český Těšín, Chotěbuz Frenštát pod Radhoštěm Frenštát pod Radhoštěm, Lichnov, Tichá, Trojanovice, Veřovice, Bordovice Frýdek-Místek Baška, Brušperk, Dobrá, Dobratice, Dolní Domaslavice, Fryčovice, Frýdek-Místek, Hukvaldy, Kozlovice, Krmelín, Lučina, Palkovice, Paskov, Raškovice, Řepiště, Sedliště, Staré Město, Staříč, Sviadnov, Třanovice, Bruzovice, Dolní Tošanovice, Horní Domaslavice, Horní Tošanovice, Kaňovice, Lhotka, Nižní Lhoty, Nošovice, Pazderna, Pražmo, Soběšovice, Vojkovice, Vyšní Lhoty, Žabeň, Žermanice, Morávka, Krásná Frýdlant nad Ostravicí Frýdlant nad Ostravicí, Janovice, Kunčice pod Ondřejníkem, Metylovice, Malenovice, Pržno, Pstruží, Čeladná, Ostravice Havířov Albrechtice, Havířov, Horní Bludovice, Horní Suchá, Těrlicko Hlučín Bohuslavice, Darkovice, Dolní Benešov, Hať, Hlučín, Kozmice, Ludgeřovice, Markvartovice, Píšť, Šilheřovice, Vřesina, Bělá, Děhylov, Dobroslavice, Závada Jablunkov Bukovec, Hrádek, Jablunkov, Milíkov, Mosty u Jablunkova, Návsí, Písek, Bocanovice, Písečná, Dolní Lomná Karviná Dětmarovice, Karviná, Petrovice u Karviné, Stonava

ORP Název obce Kopřivnice Kopřivnice, Petřvald, Příbor, Štramberk, Kateřinice, Mošnov, Skotnice, Trnávka, Závišice, Ženklava Kravaře Bolatice, Chuchelná, Kobeřice, Kravaře, Štěpánkovice, Rohov, Strahovice, Sudice, Třebom Krnov Krnov, Osoblaha, Bohušov, Hlinka, Rusín, Slezské Pavlovice Nový Jičín Bartošovice, Hodslavice, Jeseník nad Odrou, Kunín, Libhošť, Mořkov, Nový Jičín, Rybí, Sedlnice, Starý Jičín, Suchdol nad Odrou, Šenov u Nového Jičína, Bernartice nad Odrou, Hladké Životice, Životice u Nového Jičína, Hostašovice Odry Fulnek, Odry, Jakubčovice nad Odrou, Heřmanice u Oder, Heřmánky, Mankovice, Spálov, Vražné, Vrchy Opava Háj ve Slezsku, Holasovice, Hrabyně, Hradec nad Moravicí, Chlebičov, Mokré Lazce, Oldřišov, Opava, Otice, Pustá Polom, Štítina, Velké Hoštice, Hněvošice, Chvalíkovice, Kyjovice, Neplachovice, Nové Sedlice, Raduň, Služovice, Těškovice, Vršovice, Branka u Opavy, Brumovice, Dolní Životice, Slavkov, Stěbořice, Budišovice, Hlubočec, Jezdkovice, Litultovice, Mikolajice, Skřipov, Štáblovice, Uhlířov Orlová Doubrava, Orlová, Petřvald Ostrava Dolní Lhota, Klimkovice, Ostrava, Stará Ves nad Ondřejnicí, Šenov, Václavovice, Velká Polom, Vratimov, Vřesina, Čavisov, Horní Lhota, Olbramice, Zbyslavice Rýmařov Třinec Bystřice, Hnojník, Komorní Lhotka, Nýdek, Ropice, Třinec, Vendryně, Košařiska, Řeka, Smilovice, Střítež, Vělopolí Vítkov Vítkov, Březová, Budišov nad Budišovkou, Radkov, Větřkovice

Alokace a předpokládané termíny Alokace pro MSK: cca 470 mil. Kč Období výzvy: 18. 12. 2015 – 29. 2. 2016 Příjem žádosti: 1. 2. 2016 – 29. 2. 2016 Realizace a vyúčtování: do 15. 9. 2016 Příjem žádostí: poštou nebo osobně na KÚ MSK

Finanční vyjádření příspěvků - maximum Zdroj finančního příspěvku Výše příspěvku v % Výše příspěvku v Kč Dotace EU (tepelné čerpadlo, kotel na biomasu) 80 120 000 Dotace EU (bonus za území) 5 7 500 Příspěvek MSK Příspěvek obce Prostředky fyzické osoby CELKEM 100 150 000 V případě příspěvku obce ve výši 10 % (Ostrava) činí příspěvek domácnosti 0 Kč.

Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji Publicita programu a výzev, poradenství pro občany 17. 6. 2015

Publicita programu Medializace Osvěta a motivace Medializace a publicita programu: webové stránky www.lokalni-topeniste.cz obecních zpravodajů, obecních webů a regionálního tisku (inzerce, bannery, PR články) letáky (připravuje MŽP) rozhlasové stanice TV spoty spolupráce s obcemi

Osvěta a motivace edukativní show „Smokeman zasahuje“, osvěta a informovanost o ekologických způsobech vytápění (účast na Infotherma – mezinárodní výstava o vytápění, úsporách energií a smysluplném využívání obnovitelných zdrojů, statutární města kraje) letáky webová kalkulačka, která umožní informativní výpočet výše dotace dle zadaných údajů a výpočet úspory nákladů na vytápění po výměně zdroje vytápění (bude dostupná na www.lokalni-topeniste.cz)

Webové stránky Krajské stránky s informacemi ke kotlíkovým dotacím: www.lokalni-topeniste.cz Základní informace (forma a způsob financování, uznatelnost nákladů) Požadavky na dokumentaci (důležité pro zpětnou uznatelnost k 15.7.) Důležité odkazy Aktuality Budou doplněny dokumenty ke stažení (doklad o likvidaci, seznam podporovaných prioritních území, seznam spolufinancujících obcí, po vyhlášení také výzva a žádost) www.sfzp.cz Seznam registrovaných výrobků (tj. Seznam podporovaných výrobků a technologií)

Odkaz na seznam energetických specialistů vedený MPO: http://www Odkaz na seznam energetických specialistů vedený MPO: http://www.mpo-enex.cz/experti/ExpertList.aspx (pro potvrzení „mikro energetických opatření“ požadován druh oprávnění: energetický audit a energetická certifikace budov)

Konzultační činnost na ORP byla nabídnuta možnost konzultací pracovníky KÚ MSK v ORP (konzultace pro občany, semináře, poradenství v době vyhlášení výzvy) 18. a 25. 11. 2015 od 10:00 do 17:00 hod magistrát Opava (4 pracovníci) V případě zájmu kontaktujte Mgr. Hochmanová (595 622 994, lucie.hochmanova@msk.cz)

Zapojení měst a obcí Informační kampaň k programu a výzvám (místní noviny, rozhlas, televize, informační tabule, distribuce letáků) Konzultační činnost pro občany (v ORP pracovníky KÚ MSK, při větším zájmu v obcích pracovníky KÚ/pracovníkem v obci) Poradenství před podáním Žádosti (formální a věcná správnost žádosti, kontrola úplnosti a správnosti údajů) V případě zájmu seminář pro kontaktní pracovníky měst a obcí (proškolení pracovníků, pro podávání informací a poradenskou činnost občanům v obci/městě) Spolupráce při sbírání a vyhodnocení dat pro následující výzvy (absorpční kapacita, problémy a jejích řešení pro další kola výzvy, návrhy pro zjednodušení administrativy) Finanční zapojení (spolufinancování)

Obecné kontakty na pracovníky „kotlíkových dotací“ z KÚ MSK: Kontaktní telefon – „kotlíková linka“: 595 622 355 E-mail: kotliky@msk.cz