Ražba důlních děl pomocí trhací práce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Konstrukce akumulátoru Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Advertisements

ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
VY_52_INOVACE_05_13_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Přehled a zvláštní typy zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Indukční cívka zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Netradiční zdroje elektrické energie
Elektromagnetická slučitelnost
Regulátory v automatizaci
Senzory pro EZS.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Elektronické zesilovače
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Ochrana před dotykem neživých částí
Proudové chrániče.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
Elektrické měřící přístroje
Domovní elektrická instalace
Výstupní zařízení počítače - tiskárny
Elektrické měřící přístroje
Elektrické měřící přístroje
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Elektronické součástky a obvody
VY_32_INOVACE_Rypkova_ Oscilátory
VY_32_INOVACE_ Snímače hladiny
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Vzduch VY_32_INOVACE_1A_15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_Rypkova_ Reproduktorové výhybky I. a II. řádu
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
Elektronické součástky a obvody
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování
VY_32_INOVACE_ Regulace
Fázorové diagramy v obvodech střídavého proudu
Důlní elektrické přístroje
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Elektrické měřící přístroje
Elektromagnetická slučitelnost
Regulátory spojité VY_32_INOVACE_37_755
Elektronické součástky a obvody
Fázorové diagramy v obvodech střídavého proudu
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Elektrické měřící přístroje
Důlní elektrické přístroje
Důlní požáry a chemismus výbušniny
AUTONOMNÍ HASÍCÍ SYSTÉMY PROTENG a SAPHIR
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
VY_32_INOVACE_Racek_ Průmyslové trhaviny
Digitální učební materiál
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Organizace práce na prodejně
Závislost elektrického odporu
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

Ražba důlních děl pomocí trhací práce VY_32_INOVACE_Racek_ 01-3-10-Návrh roznětu a výpočet větrání Autor: Mgr. Ing. Ladislav Ráček Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

Anotace V tomto materiálu jsme e pokusili navrhnout elektrický roznět pro navrhovanou ražbu děl v kameni a v uhlí s přibírkou kamene. Materiál je dále opatřen výpočtem vývoje nebezpečného CO, jako produktu provedení trhací práce.

Volba prostředků elektrického roznětu Kondenzátorová roznětnice DBR-12 je určena k roznětu elektrických rozněcovadel druhu SO - citlivost „S“ (16mJ/Ω) a „SICCA“ (60mJ/Ω) zapojených do série a také v sériově paralelním zapojení při všech trhacích pracích v prostředí s nebezpečím výbuchu prachů a plynů. Přívodní vedení se připojuje pomocí šroubových svorek z nerezového materiálu, což zaručuje dokonalý kontakt vodičů se svorkami. Roznětnice je vybavena ochranou, která zabraňuje roznětu okruhu při nabití na napětí menší než 1200 V. Součástí ochrany je signalizace nabití kondenzátoru přerušovaným světlem indikátoru (LED ø 10 mm).

Roznět lze provést pouze při funkci této signalizace. V době signalizace se napětí na kondenzátoru dalším nabíjením nezvyšuje - energie roznětnice je na stálé nominální hodnotě. Časovací obvod omezuje dobu trvání roznětného proudu pod 4 ms při libovolném odporu připojené zátěže roznětnice. Tento obvod vybije roznětnici i při odpojeném roznětném vedení. Nabitou roznětnici lze vybít provedením roznětu naprázdno bez zkratování výstupních svorek.

Návrh rozbušek a vedení - přívodní vedení 2x1 mm Cu délky 200 m s ohmickým odporem0,022 Ω/m celkový odpor - zapojení rozněcovadel – sériově - rozbušky: čtvrtsekundová / DED interval zpoždění (ms) 250 materiál dutinky Cu ve stupních 1+12 pro ražbu v kameni, pro ražbu v uhlí a plynujícím prostředí pak rozbušky typu DEM se zvýšenou bezpečností DEM-zb-S dutinky Cu ve stupních 1+16 s časovým intervalem 23 ms Přívodní vodiče délka 2x3 m S 1107 Fe

Iniciační mohutnost elektrických rozbušek (720 mg PETN nebo RDX) je výrazně vyšší než iniciační schopnost standardní rozbušky č. 8, zajišťují tedy vysoký stupeň spolehlivosti při iniciaci všech typů průmyslových trhavin citlivých k iniciaci standardní rozbuškou. Iniciační mohutnost rozbušky ZB (600 mg PETN) odpovídá standardní rozbušce č. 8. Tuhá konstrukce dutinky spolu s trojnásobným zalemováním těsnící zátky minimalizuje možnost jakýchkoli mechanických poškození při manipulaci a zajišťuje vysokou odolnost vůči působení hydrostatického tlaku.

Vysoká míra ochrany proti působení elektrostatické elektřiny je zajištěna originálním konstrukčním řešením zajišťujícím, že případný jiskrový výboj je sveden do záměrně vytvořeného a izolovaného jiskřiště. Kvalitní provedení elektrické pilule zajišťující její bezchybnou funkci a spolehlivost. Vysoká odolnost vůči mechanickým podnětům je zajištěna umístěním pyrotechnické zpožďovací slože a primární náplně třaskaviny do ochranného kovového pouzdra. Přesnost jednotlivých časových stupňů zpoždění zaručuje výbornou výslednou kvalitu časovaného odstřelu, zejména z hlediska fragmentace, a snížení nežádoucích seismických účinků.

Spolehlivost při použití v rámci širokého teplotního rozmezí. Přehledné označení pomocí identifikačních štítků připevněných na přívodní vodiče, případně na čelo cívky. Vysoká kvalita obalů a jejich označení provedené v přísné shodě s mezinárodními úmluvami. Snadná a rychlá manipulace při skladování a používání při vysokém stupni manipulační bezpečnosti

Výpočet počáteční koncentrace CO při ražbě v kameni v %: budeme volit přibližně délku 10 m, na kterých se bude objem povýbuchových zplodin rozptylovat:

Výpočet počáteční koncentrace CO v % u ražby s uhlím: budeme volit přibližně délku 10 m, na kterých se bude objem povýbuchových zplodin rozptylovat:

POUŽITÁ LITERATURA HORKÝ, Jiří a Robert KOŘÍNEK. Návody ke cvičením z předmětu trhací práce a rozpojování hornin. Vyd. 2. Ostrava: Ostrava: ES VŠB, 1981. Katalog Ex trhaviny: Indd-trhaviny.pdf. Explosia a.s. [online]. 2008 [cit. 2013-07-02]. Dostupné z: http://www.explosia.cz/trhaviny/download/trhaviny.pdf Rozbušky. Austin Detonator s.r.o. [online]. 2008 [cit. 2013-07-03]. Dostupné z: http://www.austin.cz/?path=cz%2Fprodukty%2Fmain