Radioaktivita.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Radioaktivita Obecný úvod.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Jaderná energie Radioaktivita.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
Jaderná energie.
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMuVY_32_INOVACE_ PředmětCHEMIE.
Úvod do chemie Anorganická chemie Stavba atomu. Anorganická chemie – Názvosloví Značky prvků Názvosloví binárních sloučenin Názvosloví kyselin a zásad.
Jaderná energie. Jestliže je jaderná energetika tak výhodná, proč se jich staví relativně málo ? ? ? ? ?
Atomové elektrárny Obor: Lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. LudvíkKašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
Složení a struktura atomu. vývoj představ o složení hmoty –pojem atom poprvé použil Demokritos (5.st.př.n.l.) veškerá hmota je složena z malých neviditelných.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Jaderná energie (9. ročník) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
R ADIOAKTIVITA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_20_ Využití jaderného záření Číslo projektu:
Jaderná fyzika - radioaktivita
Elektromagnetické spektrum
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Struktura látek a stavba hmoty
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_18_F9_Hanak TÉMA: Jaderná energie
Radiologická fyzika a radiobiologie
Jaderné reakce a jaderná energetika
Uhlík C Carboneum Chemický prvek, který je základním stavebním kamenem
Optický kabel (fiber optic cable)
Elektromagnetická slučitelnost
Vedení elektrického proudu v látkách
PaedDr. Jozef Beňuška
Vlnové vlastnosti částic
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
„Svět se skládá z atomů“
Elektřina VY_32_INOVACE_05-29 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Radioaktivita.
ATOM.
Poměr v základním tvaru.
Autor: Stejskalová Hana
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Elektromagnetická slučitelnost
Saturn Sluneční soustava Název školy
Stavba atomového jádra
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název: VY_32_INOVACE_F_9A_20H
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
VY_32_INOVACE_05-05 Radioaktivita – 2.část
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Seminář z jaderné chemie 5.
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření podzim 2008, osmá přednáška.
Radioaktivita.
Stavba atomu Atomové jádro Elektronový obal.
Atmosféra Země.
Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové
Kvantová fyzika: Vlny a částice Atomy Pevné látky Jaderná fyzika.
Fyzika elektronového obalu
Vzájemné silové působení těles
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Poměr v základním tvaru.
VY_32_INOVACE_05-05 Radioaktivita – 1.část
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Mgr. Jana Schmidtmayerová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_19 Fyzika,
Struktura látek a stavba hmoty
Model atomu Atom Obal Jádro obal jádro Proton - kladný
JADERNÉ ŠTĚPEnÍ JADERNÁ BOMBA
Co už vím o fyzice mikrosvěta
Hledej odpověď a zdůvodni:
Transkript prezentace:

Radioaktivita

Již na přelomu 20.stol.bylo pozorováno,, že některé prvky mají schopnost vysílat záření, které proniká papírem a kovovými fóliemi. vlastnost = radioaktivita záření = jaderné/radioaktivní (vznik při přeměně jádra) Samovolný rozpad (přeměna) jader - radioaktivní rozpad = samovolná přeměna atomových jader na jádra stálejší - vlastnost jader bez vlivu vnějšího prostředí (tlak, teplota, forma vázání ve sloučenině) Přeměny β β- vyzáření rychlého elektronu - u nuklidů s přebytkem neutronů dojde v jádře k rozpadu na proton a elektron - elektron se vyzáří jako tzv. β- částice, proton zůstane v jádře - protonové číslo se zvýší o jednotku β+ vyzáření rychlého pozitronu - u uměle připravených nuklidů s nadbytkem protonů dojde k přeměně protonu na neutron - vzniklý pozitron se vyzáří jako β+ částice - protonové číslo poklesne o jednotku

2. Přeměna α - vyzáření rychlého jádra helia 4He2+ - u nejtěžších nuklidů (relativní přebytek protonů v jádře) dochází především k samovolnému vyzařování velice stabilních α – částic, tvořených 2 protony a 2 neutrony, tedy jader helia 4He2+ - rozpadem vzniká nuklid s nukleonovým číslem A o 4 jednotky nižším a protonovým číslem Z o 2 jednotky nižší než rozpadající se nuklid 238U 234Th + 4He 3. Záchyt elektronu do jádra - relativní nadbytek protonů v jádře může být upraven tak, že proton pohltí elektron z jiné hladiny elektronového obalu jádra. Místo po zachyceném elektronu se rychle doplní elektronem z vyššího elektronového orbitalu, přičemž dojde k vyzáření elektromagnetického záření. Záchyt elektronu je svým účinkem srovnatelný s emisí pozitronu, jelikož oba vedou ke stejné jaderné přeměně. 4. Záření γ (gama) - jádra, která se tvoří některým ze čtyř uvedených radioaktivních rozpadů, nemusí vznikat v základním, energeticky nejvýhodnějším stavu. Tohoto stavu mohou dosáhnout po vyzáření přebytečné energie ve formě fotonů velice energetického záření - nemění složení jádra a nezpůsobí tedy jeho přeměnu v jádro kvalitativně jiné 2 2 92 90 2

U radioaktivních látek je zapotřebí znát rychlost přeměny radioaktivních atomů. Obsahuje-li vzorek radioaktivní látky N dosud nerozpadlých jader, je rychlost rozpadu -dN/dt úměrná okamžitému počtu částic N ve vzorku: -dN/dt = kN - konstanta úměrnosti se nazývá rozpadová konstanta Rozpadová konstanta - pravděpodobnost rozpadu daného jádra za jednotku času Poločas rozpadu T1/2 - veličina k popisu rychlosti rozpadu radioaktivních jader - čas potřebný k poklesu počtu radioaktivních jader (tj. aktivity vzorku) na polovinu Rozpadová konstanta a poločas rozpadu jsou veličiny, charakteristické pro každou radioaktivní látku! Jednotka radioaktivity = 1 Curie (1 Ci), definovaný jako aktivita 1 g čistého radia – vzorek o aktivitě 1 Curie představuje 3,7.1010 rozpadů za sekundu. Novější jednotkou = 1 Beckquerel, rovna jednomu rozpadu za sekundu 1 Ci = 3,7.1010 Becquerel

Radioaktivní záření představuje proud vysokoenergetických částic nebo záření v případě γ - radiace! Rychlost částic: α dosahuje nejvýše 1/15 rychlosti světla a je pro daný zdroj celkem jednotná - procházejí podle své rychlosti jen tenkými kovovými fóliemi a zabrzdí se již vrstvou vzduchu o tloušťce několika centimetrů, příp. listem papíru - částice α mají velmi značnou ionizační schopnost β dosahuje 40 až 90% rychlosti světla, není však pro daný zdroj jednotná a rychlosti tvoří zpravidla souvislé pásmo - schopnost částic β pronikat vrstvami látek je poměrně značná a závisí na jejich rychlosti - projdou např. snadno vrstvou hliníku 1 mm silnou a dají se odfiltrovat od paprsků α, které se zcela zabrzdí – ionizační schopnost částic β je nižší než α γ šíří se rychlostí světla a je nejpronikavější vlivem relativně krátké vlnové délky (kratší než u Rentgenových paprsků) - ionizační energie je nejnižší

Vliv radioaktivního záření na živé organismy při zásahu makromolekuly může ionizace způsobit poškození či destrukci buňky α vlivem ionizačních účinků a prostupností hmotou nebezpečné v bezprostředním kontaktu (potrava, inhalace) - kumulace v kostech (krvetvorba), mutace β ionizační schopnost nižší, ale záření pronikavější, ohrožuje povrchové tkáně (kůže, oči) γ nejnebezpečnější, ionizační účinky nejnižší, vysoká prostupnost hmotou - pro ochranu možno použít pouze silné olověné desky či betonové bloky (desítky cm) - kumulace poškození - pozitivní přínos při léčbě (úzký paprsek) Na základě známých hodnot poločasů rozpadu radioaktivních látek byla vypracována řada metod pro určování stáří objektů živ. i neživ. původu – např. uhlíková metoda využívající radioaktivního nuklidu 14C

lavinová reakce (výbuch) X stacionární reakce v atomových reaktorech Jaderné reakce přeměna atomového jádra vyvolaná zasažením jádra částicí buď z přirozeného zdroje (radioaktivního zářiče) nebo zdroje umělého (urychlovače částic) Přeměny prosté - tzv. transmutace, bombardované jádro uvolňuje jednu nebo několik lehkých částic (protonů, neutronů, elektronů) a vzniká nové jádro s protonovým a nukleonovým číslem jen málo odlišným od původního jádra - první umělou přeměnu jádra Rutherford (1919) - umělá radioaktivita – při studiu transmutací se ukázalo, že v mnohých případech je transmutací vzniklý nuklid nestálý a samovolně se rozpadá, tento jev byl nazván umělou radioaktivitou – objev manželů Joliot-Curieovi Štěpné reakce - Hahn (1939) – objev rozštěpení jádra při ostřelování uranu neutrony (izotop uranu na baryum a krypton) lavinová reakce (výbuch) X stacionární reakce v atomových reaktorech Zásoby štěpitelných paliv (uranu a thoria) jsou odhadovány na několik milionů let při spotřebě energie 10krát větší než činí spotřeba dnešní.