Zvukové jevy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracoval Mgr. Radomír Rais
Advertisements

Ultrazvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Zvukové jevy-akustika
Akustika.
Ultrazvuk, infrazvuk Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
ZVUK.
Akustika akustika - nauka o zvuku zdroj zvuku – chvějící se těleso
VLASTNOSTI ZVUKU.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Zvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 18. Akustika
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Akustika Jana Prehradná 4.C.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Zvukové jevy Ing. Radek Pavela.
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
ZVUK RYCHLOST ZVUKU Šablona č: III/2 Zkvalitnění výuky pomocí IT
Zvuk.
A K U S T I K A Z V U K O V É J E V Y.
Vznik A složení LIDSKÉHO hlasu
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Fyzika Zvuk.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Rychlost a šíření zvuku
ZVUKOVÉ JEVY Šíření zvukového Zvukový rozruch rozruchu prostředím
Některé nám jsou přítomné například tony hudby.
Anotace Prezentace, která se zabývá zvukem. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají zdroje zvuku, jeho šíření a rychlost, tón,
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Akustika.
Zvukové jevy.
Svět kolem nás je plný zvuků, ať už příjemných či nikoliv.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Zvukové jevy (8. ročník)
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2: přírodní vědy - inovace Vypracoval/a:
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Smyslové vnímání 1.část Filip Bordovský.
Hlasitost zvuku, hluk a ochrana před ním
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 19.
8. ročník Zvukové jevy Vznik a šíření zvuku.
Smyslové vnímání Sluch
Zvukové jevy. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Šíření zvukového rozruchu prostředím (Učebnice strana 169) Prostředí, kterým se šíří zvukový rozruch od chvějícího se tělesa k našemu uchu, je nejčastěji.
Fyzika - akustika Zvukové nosiče. DEFINICE: jedná se o podélné mechanické vlnění, které vnímáme sluchem. Zvukovou soustavu tvoří : zdroj zvuku (tyč, hlasivky,
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Odraz zvuku (Učebnice strana 176 – 177) Setká-li se zvuk, který se šíří vzduchem, s překážkou, z části ho překážka pohltí, z části se od ní odráží a šíří.
Ochrana před nadměrným zvukem (Učebnice strana 178) Z lidských smyslů bývá sluch často podceňován. Slyšíme zvuky, i když výchylky kmitání ušního bubínku.
Nucené chvění, rezonance (Učebnice strana 174 – 175) Když udeříte do těla ladičky, ozve se kovový zvuk, který trvá krátce a není příliš hlasitý. Poté.
SLUCH, ROVNOVÁHA smysly. Anotace Určeno pro žáky 8. ročníku ZŠ Prezentace seznamuje s jedním smyslem z celku smyslová soustava.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.04_Zvuk_šíření_zvuku.
ZVUKOVÉ JEVY Fyzika 9. třída. Zvukový rozruch Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Nepravidelné chvění – HLUK Nepravidelné.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_31_Smysly.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.09_Rychlost_zvuku_odraz_zvuku.
Ondřej Pavlas, Tomáš Karhut
Ústrojí sluchu Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZVUKOVÉ JEVY - AKUSTIKA
Zvuk, šíření zvuku, zdroje zvuku
Zvuk VY_32_INOVACE_2A_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Ústrojí sluchu TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 16.
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
Název školy Základní škola ,Jičín, Husova 170 Číslo projektu
AKUSTIKA.
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
ZVUK.
Fyzika – Zvuk.
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Fyzika
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_433_Zvuk
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Zvukový rozruch Šíření zvukového rozruchu prostředím Ucho jako přijímač zvuku Ultrazvuk Odraz zvuku Ozvěna zvuku Odraz zvuku Ochran a před hlukem autoři.
Zvukové jevy.
Transkript prezentace:

Zvukové jevy

Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Zdrojem zvuku je chvějící se těleso. Nepravidelné chvění – hluk (šustění, praskot…) Pravidelné chvění – tón (jednoduchý zvuk) Výšku tónu určuje jeho frekvence, měří se v Hz. Základní tón – tón nejnižší frekvence, slyšíme ho nejsilněji Harmonické tóny - vyšší tóny, jejich frekvence jsou celočíselnými násobky frekvence základního tónu

Zvuk se šíří látkami pevnými, kapalnými i plynnými Zvuk se šíří látkami pevnými, kapalnými i plynnými. Nemůže se šířit ve vakuu. Rychlost šíření zvuku ve vzduchu je 340m/s.

Ucho 17.5. sluchové nervy polokruhové kanálky kladívko boltec hlemýžď oválné okénko bubínek třmínek zevní zvukovod kovadlinka

Lidské ucho vnímá zvuky od frekvence 16 Hz -dolní hranice slyšitelnosti do frekvence 20 kHz – horní hranice slyšitelnosti. infrazvuk – tóny s kmitočty menšími než 16 Hz ultrazvuk – tóny s kmitočty většími než 20 kHz (ledvinové kameny, snímky dítěte v těle matky, vady v kovových odlitcích, trvalé směsi (emulze) nemísících se kapalin)

Ozvěna Je způsobena odrazem zvuku na pevné překážce. Chceme-li slyšet ozvěnu zvuku (volání, písknutí), musíme být od odrážející stěny aspoň tak daleko, aby se zvuk rozšířil od nás k odrážející stěně a zpět za 0,1s. Za 0,1s zvuk urazí 340•0,1=34m, naše vzdálenost od stěny nesmí být menší než 17 m. Při menších vzdálenostech slyšíme dozvuk – odražený zvuk je prodloužením původního zvuku. Následuje – li rychle za původním zvukem, zlepšuje poslech – koncertní síně.

Setká-li se dozvuk se zvukem následujícím, vnímáme hlas nebo jiné zvuky nezřetelně (nádražní haly). Př. Hloubka moře se určuje tak, že se vyšle zvukový signál ke dnu moře. Jak hluboké je moře, jestliže se zvukový signál vyslaný z lodi vrátil za 4 sekundy? Rychlost zvuku ve vodě je 1 500 metrů za sekundu. Př. Jak lze přibližně určit vzdálenost bouřky?

Ochrana před nadměrným hlukem Ke srovnání hlasitosti zvuku se používá veličina hladina zvuku. Její jednotkou je bel (B), užívá se převážně její desetina – decibel (dB). Delší pobyt v prostředí s hladinou zvuku nad 70dB je zdraví škodlivý (únava, nevolnost). Při hladinách zvuku přes 80dB je ohrožen sluch. Hlučná pracoviště – chrániče uší.