NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav AUTOR: Jana Valášková NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_CHEMIE TEMA: Kyseliny – kyselina dusičná ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/21.0979
Anotace : Úvod nebo shrnutí učiva o kyselinách Anotace : Úvod nebo shrnutí učiva o kyselinách. Jazyk : čeština Očekávaný výstup : Vlastnosti kyselin. Koncentrovaná kyselina. Roztok. Vlastnosti a využití kyseliny dusičné. Amoniak. 1.pomoc při poleptání kyselinou. Druh materiálu : prezentace Stupeň a typ vzdělávání : ZŠ praktická 2.st. Věková skupina : 9. roč. /14-15let/
Kyseliny Kyselá chuť Buď slabé /kyselina mravenčí, citrónová, octová/ nebo naopak silné – žíraviny /kyselina sírová, dusičná,…/
Koncentrovaná kyselina a roztok Koncentrovaná znamená „zhuštěná“. Koncentrovaný roztok = dané látky je tam mnoho Koncentrovaný roztok + voda = zředěný roztok
Kyselina dusičná Bezbarvá kapalina, silná žíravina Je nestálá působením světla se rozkládá, proto musí být uchovávána v tmavých nádobách Při poleptání jsou na kůži žluté skvrny
Využití : Vyrábí se z amoniaku /čpavku / hnojiva léky barvy plasty výbušniny
1. pomoc při poleptání kyselinou : Zasažené místo omýt čistou vodou Opláchnout mýdlovou vodou nebo roztokem jedlé sody Znovu opláchnout vodou Při silném poleptání přiložit čistý /sterilní/ obvaz Nutné pracovat s ochranným oblečením, rukavicemi i brýlemi !!!
Citace : www.office.microsoft.com