VÝBOJ V PLYNU ZA SNÍŽENÉHO TLAKU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v plynech
Advertisements

Elektrický proud ve vakuu
ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH
Ngo Anh Tuan, 4.C.  Za obvyklých podmínek jsou plyny nevodivé  Obsahují jen malý počet elektricky nabitých částic – iontů.  Množství iontů lze určitými.
KATODOVÉ ZÁŘENÍ.
Ionizační energie.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE ELEKTROLÝZA výroba chloru „elektrolyzér“ rozklad vody.
VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
Elektromagnetické záření. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Světlo je elektromagnetické vlnění různých vlnových délek. Lidské oko vnímá pouze část tohoto spektra. Toto záření nazýváme viditelné. Sousední části.
Snímače teploty Pavel Kovařík Rozdělení snímačů teploty Elektrické Elektrické odporové kovové odporové kovové odporové polovodičové odporové polovodičové.
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Petr Tomek Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Vodivost polovodičů. Polovodiče 4 látky, které vedou proud pouze za určitých podmínek 4 jejich odpor při malém zvýšení teploty významně klesá (např. Ge,
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_11_F9_Hanak AUTOR: Ing. Roman Hanák TÉMA: Elektromagnetické zařízení Základní škola Libina,
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
Nedestruktivní zkoušky Jsou zkoušky bez porušení materiálu DRUHY NEDESTRUKTIVNÍCH ZKOUŠEK 1. POHLEDEM A POKLEPEM - ZVONY, KOLEJNICE 2. RENTGENOVÁ ZKOUŠKA,
VZDUCH PLYN KOLEM NÁS. VZDUCH  směs látek, které tvoří plynný obal Země – atmosféru  složení vzduchu při Zemi: dusík, kyslík, oxid uhličitý, mikroorganismy,
Fotosyntéza. Fotosyntéza je složitý proces probíhající v několika stupních v zelených částech rostlin. Účinkem světla za přítomnosti zeleného barviva.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vedení elektrického proudu v plynech Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
SPALOVACÍ MOTORY. Jsou to stroje (tepelné motory), ve kterých se přeměňuje tepelná energie vzniklá hořením paliva na energii pohybovou. Palivo spalují.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Marek Bílý Fotoelektrický jev. Obecně Jev, při němž jisté vodiče ( i polovodiče) vypouštějí elektrony v závislosti na elektromagnetickém záření Jev rozdělujeme.
ŠÍŘENÍ TEPLA. a) VEDENÍM = dotykem těles (teplo se přenáší přes atomy). Nastává mezi dvěma dotýkajícími se tělesy nebo částmi téhož tělesa, které mají.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 9. Elektrický proud v plynech - ionizace, výboje a jeho druhy Název.
Elektromagnetické spektrum
28. Elektrický proud v polovodičích
FOTONÁSOBIČ Šárka Trochtová.
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Elektrické vodiče a izolanty
Vedení elektrického proudu v látkách
PaedDr. Jozef Beňuška
Rentgenové záření Rentgenové záření je forma elektromagnetického záření o vlnových délkách 10 nanometrů až 1 pikometr. Využívá se při lékařských vyšetřeních.
VY_32_INOVACE_ Snímače tlaku
Vlastnosti plynů.
Téma: Světlo Vypracoval: Bohumil Baroch
Elektrický proud v plynech
Vznik a šíření elektromagnetické vlny
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Barva světla, šíření světla a stín
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
Obvod LC cívka kondenzátor. Obvod LC cívka kondenzátor.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
jako děj a fyzikální veličina
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
ELEKTRICKÝ PROUD.
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření podzim 2008, osmá přednáška.
Atmosféra Země.
TERMOEMISE ELEKTRONŮ.
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
Fyzika elektronového obalu
11. PODNEBNÉ PÁSY.
Vlastnosti plynů.
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Výbojové zdroje světla 2
Fyzika 4.A 17.hodina 06:11:34.
SPEKTROSKOPIE Eva a Terka.
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Elektrolýza Princip elektrolýzy Doplň věty.
Základní pojmy.
Transkript prezentace:

VÝBOJ V PLYNU ZA SNÍŽENÉHO TLAKU

- + Vývoj elektrického výboje při zřeďování vzduchu k vývěvě Výbojová trubice je připojená k vývěvě, aby se tlak mohl spojitě měnit.

Změny doutnavého výboje při snižování tlaku plynu p ~ 103 Pa vznik výboje – z A vychází vlnící se červený pruh na K se objevuje modravé doutnavé světlo oba výboje odděluje Faradayův tmavý prostor p ~ 102 Pa anodové světlo (svítící plyn červené barvy) vyplní celý příčný průřez trubice a vzroste jeho intenzita K je celá pokryta katodovým doutnavým světlem (modré barvy)

Změny doutnavého výboje při snižování tlaku plynu p ≈ 100 Pa anodové světlo se rozvrství katodové světlo odstoupí od katody nad katodou se objeví růžová katodové vrstva A-světlo je od K-světla odděleno Faradayovým t.p. nezi K-světlem a K-vrstvou je slabě svítící vrstva Crookesův tmavý prostor

Změny doutnavého výboje při snižování tlaku plynu Anodové světlo vzniká působením elektronů na atomy plynu barva závisí na použitém plynu sleduje záhyby trubice je-li zakřivená

Změny doutnavého výboje při snižování tlaku plynu P ~ 1 Pa tmavé prostory se rozšiřují → intenzita světla klesá → A-světlo postupně mizí → proti K se objeví zelenavé (nebo modravé) světélkování skla proud plynu zprostředkují elektrony – vyletují z K → účinkem el. pole téměř bez srážek doletí k A → způsobují světélkování skla (jejich Ek se při dopadu na stěny trubice mění v energii záření)

Katodové záření proud elektronů uvolňovaných z katody energie katodového záření (Ek letících elektronů) se při interakci s látkou mění na jiné formy energie - mechanickou, vnitřní energii látky, záření (světelné, UV, RTG, …)

Elektronový paprsek Wehneltův válec - - - - - úzký svazek elektronů

Vlastnosti elektronových paprsků ionizují vzduch a ostatní plyny (získávání iontů pro urychlovače) místo dopadu se zahřívá přeměnou Ek na vnitřní en. (tavení kovů, sváření elektronovým paprskem) způsobují světélkování látek (obrazovky – osciloskop) chemické účinky – působí na fotografickou emulzi vyvolávají RTG záření – dopadem na kovy s velkou relativní atomovou hmotností (lékařství, FPL) vychylují se v elektrickém a magnetickém poli (v obrazovkách - záznam dynamických procesů)