VY_32_Inovace_4.1.9 Vyjmenovaná slova po L

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.9 Práce a volný čas Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.3 K. J. Erben Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Vyjmenovaná slova pro 3. ročník KONEC Chci být Zvířata se nesmí bít. býtbýt bítbít.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.7 Mnohovýznamová slova Název sady: Český jazyk a literatura 3.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Markéta Žižková Datum/období: Leden Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Metodický list: Vyjmenovaná slova po „B, L, M“ - shrnutí Jazykové vzdělávání Jazyk: český Věk: 3. ročník ZŠ Anotace: Tato prezentace slouží k procvičování.
Procvičování podstatných jmen. Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Vyjmenovaná slova po l mlynář neslyšící plyšová lýtkový polykání.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Základní skladební dvojice Název sady: Český jazyk a literatura.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.6 Báseň Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Eva Sixtová VY_32_INOVACE_05_Český jazyk pro 8. ročník_Pravopis koncovek přídavných jmen Téma: Pravopis koncovek přídavných.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.4 Synonyma Název sady: Český jazyk a literatura 3. ročník Číslo.
VY_32_INOVACE_Šev_II_17 SLABIKÁŘ 17 – Ř, Š Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.5 Opozita Název sady: Český jazyk a literatura 3. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Vyjmenovaná slova – B, F, L, M Název sady: Český jazyk 4. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovesa Název sady: Český jazyk a literatura 3. ročník Číslo.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_5_Procvičování pravopisu vlastních jmen.
SLYŠET vnímat sluchem slyšitelný, slyšení, uslyšet, vyslyšet, slýchat, slýchávat MLÝN zařízení na rozemílání obilí - stolní hra mlýnek, mlynář, mlynářka,
Autor: Mgr. Jana Kuhnová Datum : Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
VY_32_Inovace_ Části rostlin Člověk a jeho svět 3. ročník
Mgr. Jitka Vlková VY_32_INOVACE_07_12_vyjmenovaná slova
Digitální učební materiál
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_8.ročník 16_Pád podstatných jmen
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
VY_32_Inovace_ Základní skladební dvojice
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Téma: Vyjmenovaná slova po L
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Vyjmenovaná slova (VS) Název materiálu
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V.,
Přesmyčky s VS po L Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Vyjmenovaná slova po M - homonyma
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_03 _Vyjmenovaná slova po b, l
Čtení s porozuměním - básničky Vybírání vhodné ilustrace k textu.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
VY_32_INOVACE_01_SLOVNÍ DRUHY_PODSTATNÁ JMÉNA 1
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Příbor, Dukelská 1346,příspěvková org.
I-Čj-3 Vyjmenovaná slova po
VY_32_Inovace_ Vyjmenovaná slova po B, L
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
VY_32_Inovace_4.2.9 Práce a volný čas Člověk a jeho svět 3. ročník
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Věta se skládá ze slov Název školy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_05
Škola Základní škola Tehov, okres Praha-východ, Tehov 78, Autor
VY_32_Inovace_ Písemné sčítání v oboru do 100
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Autor: Mgr. Monika Hřavová
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_35_ČJ4
Člověk a jeho svět 3. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Autor: Mgr. Marie Švehlová
Mgr. Jitka Vlková VY_32_INOVACE_17_12_vyjmenovaná slova
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Vyjmenovaná slova po L.
Autor: Mgr. Karolina Pátková
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí n.M., Kollárova 1045
VY_32_Inovace_4.2.3 Cesta do školy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VYJMENOVANÁ SLOVA - KŘÍŽOVKY
VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí
Transkript prezentace:

VY_32_Inovace_4.1.9 Vyjmenovaná slova po L Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.9 Vyjmenovaná slova po L Název sady: Český jazyk a literatura 3. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Materiál je určen k seznámení s vyjmenovanými slovy po L a slovy příbuznými. Prezentace byla vytvořena pro práci s interaktivní tabulí nebo dataprojektorem a obsahuje animaci.

VYJMENOVANÁ SLOVA Be, fe, le, me, pes se veze do slovíček i,y si vleze. Někdy měkké, někdy tvrdé, jak to poznat mám? Já jsem ještě malý žáček, v tom se nevyznám! Budu se učit zas a znova tahle vyjmenovaná slova. Be, fe, le, me, pes se veze, ta čeština nemá meze! Y I

VYJMENOVANÁ SLOVA jsou slova, ve kterých píšeme tvrdé y,ý. Vyjmenovaná slova mají hodně kamarádů. Říkáme jim slova PŘÍBUZNÁ. Také v těchto slovech píšeme tvrdé y,ý.

VYJMENOVANÁ SLOVA po L SLYŠET – MLÝN – BLÝSKAT SE POLYKAT – PLYNOUT – PLÝTVAT - VZLYKAT LYSÝ – LÝTKO – LÝKO - LYŽE PELYNĚK - PLYŠ

SLYŠET – MLÝN – BLÝSKAT SE neslyší, nedoslýchavý, neslyšně, slyšení mlynář, mlýnice, mlýnské, mlýnek zablýsklo, blýskavý, zablýsknutí

POLYKAT – PLYNOUT – PLÝTVAT –VZLYKAT polykání, spolykal, zalykat plyn, plynárna, plynoměr, svítiplyn, rozplývat se, splývat, oplývat, plynule, uplynulý plýtvání, neplýtvej vzlykání, vzlykot, vzlyk, rozvzlykal se KYSLÍK

LYSÝ – LÝTKO – LÝKO - LYŽE lysina, lyska (pták) lýtkový lýkový, lýkovec, lýčené, lýkožrout, lýčí lyžaři, lyžníci, lyžařské, lyžování

PELYNĚK – PLYŠ pelyňkový plyšový pelyněk

Jména dětí, města Libor, Liduška, Libuška, Olina, Alice, Linda, Eliška, Oliver, Dalibor, Vilík, Pavlína Volyně, Lysá nad Labem, Zlín, Litoměřice,

POZOR NA SLOVA!!! mlýn x mlít (drtit, používat mlýnek) blýská se x blízká (nedaleká) – blizoučká vyplývá – z mého vyprávění vyplívá – zahradu, plít, plívy splývá (na hladině) – splíny (chmury) lyska (pták) x líska (keř) lysá (holá) x lísá (tulí)

POZOR NA SLOVA!!! vlys (ozdobný pruh na stěně) lis ( lisování ovoce) lýko – pod kůrou stromu lýčený (z lýka) x (líčí, co zažil) lýčí (lýko) x líčí (pasti), líčí se (maluje se) lyže x líže

Doplň správné slovo do věty. Lyžař má nové . líže Maruška lízátko. lyže

Doplň správné slovo do věty. Při bouřce se často . Ta paní je moje známá. blízká blýská

Doplň správné slovo do věty. Moje kočička se ráda . Dědečkova hlava je úplně . lysá lísá

POZOR NA SLOVA S I, Í lišej, lišejník, klid, klih, obličej, slina, plína, šplíchat, prohlídka, líh, sklínka, nakažlivý, sklípek, plíšek, slib, líný, zplihnout, plíseň, lítost, límec, ulice, zmrzlina, liška, lišaj, maličký, malina, maličkost, kulička, list, sklíčko, olízl se, líbezná, tenoulinká, pomaličku, klidně, přiblížit, zahlídla, poslíček, balík,

Lišaj smrtihlav Lysá hora

Písnička od Dády Patrasové Na plný plyn auto jede, kilometry polyká. Lyžař nesmí časem plýtvat o lyže má velký zájem. Ke střeše je lýkem svázal, v autě plyš by pořezal. Starý táta s lysou hlavou za to by mu nařezal. A když lyžař dorazil do Špindlerova mlýna, slyší hromy, vidí blýskat, na horách je čína. Jako by jed pelyněk hořko je mu z toho. Vzlyká, já se nedivím, těšil se tak mnoho.

Najdi v pohádce vyjmenovaná slova ZAČAROVANÝ MLÝN Kdysi dávno stával za naší vesnicí mlýn. Babička nám říkávala, že tam strašilo. Žádného mlynáře tam totiž nikdy nikdo neviděl, přesto klapot mlýna bylo slyšet široko daleko.

Jednou se prý k mlýnu zatoulal mladý pocestný. Chtěl v mlýně přenocovat. Zaťukal na dveře. V tu chvíli začalo hustě pršet. Hřmělo a blýskalo se tak silně, že celý mlýn vypadal, jako by ho někdo celý rozsvítil. Dveře se s velkým skřípotem otevřely a chasník pomalu vešel dovnitř. Strachy nemohl ani polykat. Opatrně se rozhlížel po světnici.

Nikde nikoho neviděl. Najednou uslyšel tiché vzlykání Nikde nikoho neviděl. Najednou uslyšel tiché vzlykání. Otočil hlavu po zvuku, který vycházel odněkud shora. Někdo je na půdě! V rohu místnosti uviděl žebřík. Opatrně lezl vzhůru. Na půdě byl velký nepořádek. Byl zde na hromadě naházený různý nábytek, staré hadry, zaprášené sáně a lyže, roztrhané lýčené střevíce a kožená brašna. Vše bylo zaprášené a plné pavučin.

Úplně vzadu, v koutě, ležel malý plyšový medvídek a lítostivě vzlykal Úplně vzadu, v koutě, ležel malý plyšový medvídek a lítostivě vzlykal. Mladík se potichu zeptal: ,,Kdo jsi a proč pláčeš?“ ,,Jsem mlynář tohoto mlýna“. O svůj mlýn jsem se ale nestaral. Nevážil jsem si čisté vody a plýtval jsem s ní. Bylo mi jedno, jak a kam teče, nečistil jsem koryto řeky. Z krásné a čisté řeky se stala stoka.

Vodník mě proto začaroval do podoby medvídka Vodník mě proto začaroval do podoby medvídka. Omotal mi kolem lýtek provaz a hodil mě sem na půdu. Vysvobodit mne může jen ten, kdo dá mlýn zase do původního stavu. Ale nikdo se sem zatím neodvážil kvůli tomu neustálému klepotu. ,,Co já jsem se naplakal“! Co slz, hořkých jak pelyněk, jsem vyplakal“. Ale nakonec jsem se dočkal. ,,Pomůžeš mi?“ Chasník mu pomoc přislíbil.

Uklidil celý mlýn a jeho okolí, vyčistil řeku a břehy kolem ní Uklidil celý mlýn a jeho okolí, vyčistil řeku a břehy kolem ní. Když bylo vše hotové, lýčený provaz, kterým byl medvídek svázaný, se sám přetrhl. Ve chvíli se z medvídka stal mlynář. Jakubovi, tak se ten mladík jmenoval, pěkně poděkoval za vysvobození a pomoc. Nabídl mu, zda by s ním nechtěl zůstal ve mlýně. Uplynul nějaký čas a mezi lidmi se rozkřiklo, že v mlýně již už nestraší. Vesničané začali do mlýna svážet pytle obilí a v mlýně se mlelo a mlelo.

Zdůvodni psaní i, y. L iška, mlýnice, plýtvání, kol ibřík, lyžař, hol ič, polykání, vzlyk, plyšový, kl idně, lysinka, sl ina, nedoslýchavý, lýkovec, mlýnek, kl íče, kl ika, l išák, pokl ička, nepl ivej, pol ibek, L ibor, l ípa, L idka, někol ik, l íbezný, l íbilo, uplynulý, hl ína, plynoměr, mal iny, l ívanec, l ímec, sl imák, pobl íž, pelyňkový, bl íží se, slyšení, polykání, knofl ík, l idé, kl ikatá, obl ičej, plyne, mal íř, sl iboval, hl ídač, slyšení, mal ičký, l ítat, l ibové

Doplňuj i, y. Věty napiš do sešitu. Naše země opl_ vá přírodními krásami. Každá věc má svůj rub a l_ c. Nepl_ vejte na zem! Po cestě do ml_ na jedou vozy s obi_l m. Zabal_la se do spl_vavého pláště. Strýc nás vl_ dně přivítal. Po ramenou ji spl_ valy deštěm spl_ hlé vlasy. Pl_ tké řeči jsou zbytečné. L_ šajové neradi sedají na stromy pokryté l_ šejníky. L_ bor dostal pl_šového medvídka. Čas pl_ne jako voda. Prosl_ chalo se, že na l_sém vrcholu hory se objevili kamzíci. Zabl_ sklo se a bouře se brzy přehnala. Ol_na pomáhala ml_ t mák na koláč. Koupil jsem si l_ s na ovoce. Popelka našla l_ skové oříšky. Herečka byla krásně nal_čená.

Doplňuj i, y. KONTROLA Naše země oplývá přírodními krásami. Každá věc má svůj rub a líc. Neplivejte na zem! Po cestě do mlýna jedou vozy s obilím. Zabalila se do splývavého pláště. Strýc nás vlídně přivítal. Po ramenou ji splývaly deštěm splihlé vlasy. Plytké řeči jsou zbytečné. Lišajové neradi sedají na stromy pokryté lišejníky. Libor dostal plyšového medvídka. Čas plyne jako voda. Proslýchalo se, že na lysém vrcholu hory se objevili kamzíci. Zablýsklo se a bouře se brzy přehnala. Olina pomáhala mlít mák na koláč. Koupil jsem si lis na ovoce. Popelka našla lískové oříšky. Herečka byla krásně nalíčená.

Tak jak se vám podařilo zvládnout vyjmenovaná slova po L Tak jak se vám podařilo zvládnout vyjmenovaná slova po L? Zvládli jste je určitě výborně. GRATULUJI!!!

Použité zdroje a materiály: Obrázky z galerie Klipart MACHÁŇ, Jaromír. Pravopis i a y hravě. Praha: Pansofia, 1996, ISBN 80-85804-81-6. Vlastní archiv autora http://www.luta.cz/assets/photos/fullsize/_lyko_0.jpg http://pavelka.ledec-nad-sazavou.cz/files/lycene-strevice/foto_04.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1f/Artemisia_absinthium_-_K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-164.jpg/270px-Artemisia_absinthium_-_K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-164.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/28/Illustration_Daphne_mezereum0.jpg/78px-Illustration_Daphne_mezereum0.jpg http://www.severnicechy.info/galerie/obrazky/image.php?img=90162&x=800&y=601