Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název"— Transkript prezentace:

1 Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název VY_52_INOVACE_05_ČJ_Vyjmenovaná slova po L a jejich význam - 2 Téma Číslo projektu Anotace ČJ 3 CZ.1.07/1.4.00/ Vyjmenovaná slova po L názorně – lysý, lýtko, lýko, lyže, pelyněk, plyš. Společná diskuze nad různými významy slov. Mezipředmětové vztahy.

2 lysý, lýtko, lýko, lyže, pelyněk, plyš
Vyjmenovaná slova po L a jejich význam 2. část lysý, lýtko, lýko, lyže, pelyněk, plyš

3 Všechna vyjmenovaná slova po L
slyšet, mlýn, blýskat se, polykat, plynout, plýtvat, vzlykat, lysý, lýtko, lýko, lyže, pelyněk, plyš Dnes si probereme druhou část vyjmenovaných slov po L.

4 Co znamená slovo LYSÝ? holý Víš o něčem, co je lysé, v tvém okolí?
Lysá může být hlava (u dospělých pleš). Lysý může být kopec – například tento Holý vrch u Litoměřic. Znáte i lysé pejsky, takzvané naháče. Víš o něčem, co je lysé, v tvém okolí?

5 Co znamená slovo LÝTKO? Zadní část dolní končetiny
Lýtko je sval. Znáš ještě nějaké jiné svaly na lidském těle?

6 Co znamená slovo LÝKO? Pletivo pod kůrou stromů, provazy z tohoto materiálu Přírodní lýko se používá například k vazbě květin. Vyrábí se i umělé lýko.

7 Co znamená slovo LYŽE? Sportovní náčiní k pohybu po sněhu a hladkých plochách Zimní sporty: Letní sporty: Pojmenuj sporty na obrázcích. Znáš ještě jiné příklady, kde se používají lyže?

8 Co znamená slovo PELYNĚK?
Léčivá bylina Pelyněk pravý – používá se při léčbě žaludku, nechutenství. Pelyněk estragon – používá se jako koření v kuchyni. Víš, jakou chuť má pelyněk?

9 Co znamená slovo PLYŠ? Látka, která má delší vlas (větší než 3mm)
Plyšová mikina Plyšový medvídek Určitě i Ty máš doma nějakého oblíbeného „plyšáka“. Který to je? A proč ho máš tak rád (ráda)?

10 Malé opakování, všechna vyjmenovaná slova po L
slyšet, mlýn, blýskat se, polykat, plynout, plýtvat, vzlykat, lysý, lýtko, lýko, lyže, pelyněk, plyš Teď už víš, co všechna znamenají. Zapiš si je a nauč se je nazpaměť za sebou, hodně Ti to pomůže.

11 Zdroje: Holý vrch u Litoměřic: TOMAS62. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Čínský chocholatý pes – naháč: NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Lýko velké: NEUVEDEN. Aranžování květin.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Lýko přírodní: NEUVEDEN. Aranžování květin.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Pelyněk estragon: NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Pelyněk pravý: KÖHLER, Franz Eugen. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Koření estragon: MATUŠ, Dominik. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Mikina: RYJ. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Plyšový medvěd: NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Ostatní obrázky:


Stáhnout ppt "Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název"

Podobné prezentace


Reklamy Google