Project GOAL.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ECVET v Programu celoživotního učení
Advertisements

Kariérové poradenství
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Podpora Romů na trhu práce - CENTROM. Podpora Romů na trhu práce – CENTROM E.č. CZ.1.04/3.3.05/ Zahájení projektu Doba realizace projektu.
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
Den otevřených dveří na Národohospodářské fakultě pro obor Národní hospodářství 5. ledna 2013.
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Pedagogické minimum – lektorské dovednosti
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Podpora jedinců s postižením při vstupu na volný trh práce v Rakousku PhDr. Lucie Procházková.
Projekt je spolufinancován ESF a SR ČR VZDĚLÁVACÍ, PORADENSKÉ A RELAXAČNÍ CENTRUM PRO ZDRAVOTNĚ ZNEVÝHODNĚNÉ OSOBY A JEJICH RODINY V LIBERECKÉM KRAJI OBCHODNÍ.
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Asociace energetického a elektrotechnického vzdělávání.
Stipendijní informační portál - Business Strategie.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Snadný návrat z mateřské do zaměstnání nezaměstnaných žen pečujících o dítě do 15 let v Libereckém kraji 390 nezaměstnaných žen pečujících o.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Produkt : Vzdělávání a metodika práce poradců pro zaměstnanost Rozvojové partnerství 0002 Mikrobus.
PROJEKT HUMAN STEP Výroční konference NTS F,
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
Evropská obchodní akademie1 Projektové řízení fundraising Evropská obchodní akademie Děčín projektové řízení klíčová kompetence školského pracovníka.
21 dobrých důvodů pro dobré knihovny – Příspěvek Goethe-Institutu k odbornému dialogu a k výměně mezi knihovníky ve Střední a Východní Evropě a v Pobaltí.
Expertní panel pro GS JPD Propagace rovnosti šancí mužů a žen prostřednictvím médií - prezentace - Šance pro společnost, občanské sdružení.
Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji II Registrační číslo CZ.1.04./3.2.00/B
Úvodní konference projektu „Průvodce světem Multimédií“ 21. září 2010 LAPTUS s.r.o., rozvojová agentura.
PRACOVNÍ PORADENSTVÍ 1. Zprostředkování X management 2. Kde působíme 3. Cílová skupina 4. Kdo je klient PP 5. Příklady z praxe, diskuse.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Obchodní akademie Neveklov se představuje 2 Obchodní akademie Neveklov.
Regionální individuální projekt „Program aktivizace a podpory uchazečů a zájemců o zaměstnání se zdravotním omezením v Královéhradeckém kraji“
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Prezentace ITP ÚP Ústeckého kraje pro konferenci ITP ve Velkých Karlovicích Úřad práce v Chomutově – metodiky realizace postupových kroků v oblasti poradenství.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Poradenství poskytované úřady práce.  Poradenství pro zaměstnavatele  Výběr uchazečů  Poskytování informací  Další  Poradenství pro nezaměstnané.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Hledání zaměstnání, nezaměstnanost, úřady práce, rekvalifikace N á zev.
Kariérové poradenství a úřad práce Současná situace a perspektivaSoučasná situace a perspektiva.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
KA 05 – Poradenství pro osoby ohrožené recidivou drogové závislosti a osoby blízké Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Lenka Herčíková,
MAP – Místní akční plán ORP RK
Informační seminář Projekt Dejte práci šanci
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Vyšší odborná škola ekonomická, sociální a zdravotnická, Obchodní akademie, Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Most, příspěvková.
KKOV M/01 Maturitní obor 4-letý – denní forma
Setkání kariérových poradců
Vzorový projekt pro ZŠ.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Vzorový projekt pro gymnázia
Sociálně aktivizační služby
Vzorový projekt pro ZŠ.
Transkript prezentace:

Project GOAL

Popis projektu Spolupráce na projektu GOAL probíhala v průběhu dvou let Cílovou skupinou pro kariérové poradenství byli dospělí se ztíženým postavením na trhu práce – zejména pak s nízkou kvalifikací či bez kvalifikace, nezaměstnaní, ohrožení nezaměstnaností Hlavním cílem projektu bylo pracovat s cílovou skupinou na zvyšování jejich kvalifikace, případně návrat na trh práce Pracovali jsme s více jak 50 klienty

Metody práce Hlavním způsobem poskytování kariérového poradenství – individuální práce s klientem (rozhovor, pozorování, analýza silných, slabých stránek klienta, identifikace zájmů klienta) Dále pak byla využita skupinová práce s klienty (rozhovory, diskuse, sdílení zkušeností s problémy při hledání vhodného uplatnění na trhu práce)

Naši partneři Vyšší odborná škola, Obchodní akademie, Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola Most, příspěvková organizace Úřady práce - Most, Žatec, Chomutov a Litvínov Dům romské kultury Most – Chanov Nízkoprahová zařízení na Mostecku Azylové domy v Mostě

Spolupráce s partnery Zázemí školy pro vytvoření vhodného prostoru pro poskytování poradenství Propagace této služby na webu školy Kontakt na cílovou skupinu klientů Spolupráce s Úřady práce byla založena především na osobních kontaktech a dřívější spolupráci Úřady práce byly velice vstřícné ke spolupráci v rámci projektu – naše služby braly jako vhodný doplněk při práci s nezaměstnanými lidmi (podle jejich slov nemají příliš mnoho času na individuální konzultace), zprostředkování schůzek s klienty (nesměli nám poskytnout údaje o klientech) Neziskové organizace – spolupráce s nimi je reálná, neboť mají kontakty a přístup k cílové skupině (spolupráci s klienty nám zprostředkovaly); zaměstnanci neziskových organizací oceňovali spolupráci, neboť návrat do vzdělávacího systému či vstup na trh práce je jedno z hledisek při řešení tíživé životní situace jejich klientů

Příklad praxe Vlaďka – 21 let Neúspěšná studentka Střední zdravotnické školy – oboru Sociální činnost Po neúspěšné maturitě z anglického jazyka (využila i opravných termínů) pracovala a zvažovala, jestli jít opakovat znovu 4. ročník Rozhodování jí komplikoval její zdravotní stav – čekala ji série operací, které vyžadovaly cca 1 rok rekonvalescence Kariérové poradenství spočívalo v rozhovoru týkajícího se jejích představ, priorit, možností… Dala přednost opakování ročníku a řešení zdravotního stavu odložila

„Hledáme způsob jak ano, ne důvod proč ne!!!“ Příklad praxe Po úspěšném ukončení maturitního ročníku se jí bohužel znovu nepovedlo odmaturovat (opět z anglického jazyka z didaktického testu) – ani při první opravné zkoušce Po naší schůzce, kde jsme zvažovaly alternativy – se rozhodla odjet na část roku pracovat do zahraničí a získat tam jazykovou kompetenci Na jaře jí čeká - pro ní asi poslední – pokus získat maturitní vysvědčení Držme jí palce  - pro její houževnatost, trpělivost, výdrž, ne úplně dobré rodinné zázemí a touze vymknout se předsudkům většinové společnosti  „Hledáme způsob jak ano, ne důvod proč ne!!!“

SWOT analýza Silné stránky – výborný nápad, podpora ze strany Národního ústavu pro vzdělávání, podpora ze strany participující školy, motivace pracovníků (naše i partnerů), pozitivní reakce Slabé stránky – udržitelnost, propagace projektu, nízká motivace u klientů, samostatné vyhledávání klientů, neznalost této služby u široké veřejnosti, propojení povědomí o poradenství v souvislosti se součinností s Úřady Práce Příležitosti – výzva a zkušenosti k přijetí lepší legislativy pro ukotvení kariérového poradenství v ČR, vytvoření uceleného systému kariérového poradenství Hrozby – politická situace, měnící se vláda, neznalost služby kariérového poradenství , nezájem ze strany klientů

Děkujeme za pozornost  VOŠ, OA, SPgŠ, SZŠ Most, příspěvková organizace Zd. Fibicha 2778, Most Mgr. Eva Povová - povova@vos-sosmost.cz Mgr. Lenka Rucká - rucka@vos-sosmost.cz Děkujeme za pozornost 