Patofyziologie ledvin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stanovení kinetiky vylučování inulinu ledvinami
Advertisements

Stanovení kinetiky vylučování inulinu ledvinami
Patofyziologie ledvin
Glomerulární filtrace, regulace, měření
Patofyziologie ledvin. Stavba a funkce ledviny Nefron –Glomerulus –Tubuly Filtrace, sekrece, resorpce.
Přednáška z patologické fyziologie pro bakaláře
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
Kalkulace S tudent. Osnova výkladu 1.Kalkulace nákladů a způsoby jejího rozlišení 2.Kalkulační vzorec nákladů 3.Stanovení nákladů na kalkulační jednici.
Vnitřní prostředí a acidobazická rovnováha
 Podíl objemu a termodynamické teploty plynu je při stálém tlaku konstantní. ? Jaké je znění Gay – Lussacova zákona ?  Objem určitého množství plynu.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Vylučovací soustava – ledviny. Možnost využití: interaktivní tabule.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Petr Kielar Seminář o stavebním spoření Část VI: Podmínka rovnováhy a SKLV.
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Tvorba a vylučování moči Obr. č.1 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města.
Základní škola T ř emošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj T ř emošnice, Internátní 217; I Č : , tel: , emaiI:
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Přírodopis – 8. ročník, Vylučovací soustava
Přednáška z patologické fyziologie pro bakaláře
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Leden 2012
DIFERENCIÁLNÍ DIAGNOSTIKA HEMATURIE MUDr. Ladislav Krajči, CSc.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Funkční zkoušky ledvin
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
Lineární funkce - příklady
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vlastnosti plynů.
OSMOTICKÁ FRAGILITA ERYTROCYTŮ.
FYZIKÁLNÍ CHEMIE.
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_01_Vylučovací
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
„Svět se skládá z atomů“
CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Úměrnosti Nepřímá úměrnost. Zavedení pojmu nepřímá úměrnost.
Močové ústrojí Šablona III/2 Mgr. Věnceslava Svobodová
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
KINETIKA CHEMICKÝCH REAKCÍ
Akutní selhání ledvin Prerenální syndrom je dán schopností ledvin udržet v organismu sůl a vodu tváří v tvář zaznamenané hypoperfúzi ledvin. Při obnovení.
Prezentace – výklad učiva
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Rovnice a graf přímé úměrnosti.
Digitální učební materiál
(a s Coriolisovou silou)
Finanční gramotnost Inflace ZŠ Hejnice Mgr. Jan Kašpar.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
Mikrobiologický ústav LF MU a FN u sv. Anny v Brně
Soustava močová Funkce: Tvoří a vylučuje z těla moč.
Renální selhávání Mgr. Martina Dohnalová.
Číslicové měřící přístroje
Základy měření délek, hmotnosti, určování objemu a vlhkosti
Renální selhání Z. Rozkydal.
Vlastnosti plynů.
Základy chemických technologií
A B C c d b a e g h i f 1.1 Různé typy buněk
bílkoviny nukleové kyseliny dusíkaté báze aminokyseliny amoniak
F1190 Úvod do biofyziky Masarykova Univerzita Podzimní semestr 2016
Lineární funkce a její vlastnosti
F1190 Úvod do biofyziky Masarykova Univerzita Podzimní semestr 2017
Příklady - opakování Auto se pohybovalo 3 hodiny stálou rychlostí 80 km/h, poté 2 hodiny rychlostí 100 km/h, pak 30 minut stálo a nakonec 2,5 hodiny rychlostí.
Grafy kvadratických funkcí
Slovní úlohy o společné práci − 3
Vyšetření funkce ledvin Moč: pH, protein, krev, leukocyty sediment (válce, leukocyty, erytrocyty tubulární epitelie) dU-elektrolyty, U-osmol dU-protein.
Tečné a normálové zrychlení
Vylučovací soustava funkce: vylučuje odpadní látky: oxid uhličitý voda
Transkript prezentace:

Patofyziologie ledvin 2017

Stavba a funkce ledviny Nefron Glomerulus Tubuly Udržování vodní, elektrolytové a AB rovnováhy, vylučování odpadních látek Filtrace, sekrece, resorpce Regulace krevního tlaku Regulace produkce erytrocytů

Stavba a funkce glomerulu Klubko kapilár, ve kterém dochází k filtraci Fenestrovaný endotel, bazální membrána, podocyty. Filtrace primární moče do Bowmanova pouzdra

Systém tubulů Proximální tubulus Henleova klička Distální tubulus a sběrací kanálky

RAAS Renin Angiotensin Aldosteron

Nemoci ledvin Glomerulonefritidy Imunitní mechanismy poškozují filtrační membránu v glomerulu Ag-ab Ag Ab

Nemoci ledvin Klinické projevy Oligurie, anurie Nefrotický sy (proteinurie, hypertenze, hyperlipidemie, edémy) Nefritický sy (hematurie, slabá proteinurie,oligurie)

Tubulointersticiální nemoci Pyelonefritidy Ascendentní Descendentní (hematogenní) Intersticiální nefritis Toxiny Léky (nesteroidní antiflogistika, analgetika)

Renovaskulární nemoci Nefroskleróza – forma arteriolosklerózy vyvolaná hypertenzí v glomerulech

Nefrolithiáza Koncentrace složek konkrementů v moči Krystalizační jádro Krystalizace – změna koncentrace, změna pH

Selhání ledvin -příčiny Prerenální Intrarenální Postrenální

Akutní selhání ledvin Toxické nefropatie, pyelonefritidy, ischemie Oligurie Polyurie

Chronické selhání ledvin Postupný úbytek ledvinného parenchymu – nefronů Velká funkční rezerva ledvin

Dialýza, transplantace

Stanovení GFR Endogenní látky s konstantní koncentrací v plazmě. Plazmatická koncentrace Clearance Exogenně podané látky, jejich koncentrace v plazmě postupně během vyšetření klesá.

Ledvinná clearance látky x Objem plazmy úplně očištěný za jednotku času od látky x. Rozměr: objem/čas [ml/s] Příklady: GFR ≈ clearance pouze filtrované látky Perfúze ≈ clearance filtrované a zároveň secernované látky (PAHA)

Odhad GFR na základě plazmatické koncentrace látek Závislost mezi plazmatickou koncentrací a GFR je hyperbolická „Okrajové“ části křivky jsou málo informativní Lépe použít vyšetření clearance, které je přesnější a má větší vypovídací hodnotu

Kreatinin vzniká ve svalech neenzymovou dehydratací kreatinu při průchodu ledvinou je z 90% filtrován, z 10% secernován do moči tubuly koncentrace kreatininu v séru je přímo úměrná svalové hmotě organizmu ( a tedy nepřímo závislá na věku a pohlaví) intraindividuální kolísání nepřesahuje 10-15%, hladiny se zvyšují až při omezení GFR pod 50% ↑ hladiny - po fyzické námaze, při příjmu exogenního kreatininu (maso, masné výrobky)

Hodnocení Ckr Ohled na správné a přesné stanovení S – kreatininu (Jaffého reakce - Jaffé pozit. chromogeny - i glu, aceton) podíl kreatininu vylučovaného tubuly (zvyšuje se při poklesu počtu fungujících nefronů - tzn. čím menší GFR, tím méně přesné stanovení pomocí Ckr) problém s kvantitativním sběrem moči ( nedostatečná spolupráce - děti, refluxy, staří nemocní..) velikost tělesného povrchu (korekce na stand. 1.73m2- nemusí odstranit diskrepanci 25-letý atlet x 60-letý obézní muž

Cystatin C protein z cystatinové superrodiny (120 AK) vylučován většinou buněk jako inhibitor cysteinových proteáz filtrován do primární moči a poté resorbován proximálním tubulem, kde je degradován. z koncentrace v séru je přímo odhadována GFR

Clearance

Clearance Platí - rychlost toku (produkce) moči je tolikrát menší proti rychlosti toku (tvorbě) glom. filtrátu, kolikrát je látka ve výsledné moči koncentrovanější proti filtrátu

Stanovení GFR clearance látky, která se jen filtruje a není v tubulech resobrována nebo naopak secernována inulin (analog : polyfruktosan S -Inutest) 99mTc-DTPA (diethylentriaminopentaoctová kyselina) 131I-Iothalamát kreatinin (též tubulární sekrece - 10%)

pro muže 20-80 let (u žen x 0.85)

Měření glomerulární filtrace bez nutnosti sběru moči i.v. aplikace látky vylučované jen glomerul. filtrací a měření plazmatické koncentrace v odpovídajících časových intervalech koncentrace v plazmě klesají podle exponenciální závislosti naneseme-li hodnoty na semilogaritmický papír, dostaneme přímku, ze které můžeme odečíst hodnotu tzv. biologického poločasu (t1/2) t1/2 udává, za jakou dobu klesne koncentrace v plazmě na polovinu výchozí hodnoty (P0)

Inulinová clearance Klasické vyšetření na podkladě plazmatické clearance (není-li možný přesný sběr moči) hodnota, kterou lze vyšetřit pouze na podkladě kinetiky sledované látky v extracelulární tekutině jestliže je látka z organizmu vylučována pouze glomerulání filtrací, pak rychlost poklesu jejích plazmatických koncentrací (po předchozí i.v. aplikaci) je určována touto renální funkcí

Hodnotu GFR vypočteme D množství aplikované látky (g) P0 zjišťujeme jako extrapolovanou hodnotu koncentrace v čase, kdy látka byla injikována t1/2 vypočteme