Hudba - notace Tematická oblast

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
Advertisements

HV-1 Hudební výchova DUM č. 6 Prima – kvarta osmiletého studia
HV-1 Hudební výchova DUM č. 3 Prima – kvarta osmiletého studia
Vlastnosti zvuku Iva Garčicová,
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Hudební kouzlení.
Název Notopis 1 Předmět, ročník Hudební výchova, 1. ročník
Posuvky Posuvky posouvají tón o něco výš nebo ho naopak snižují .
Raný středověk Mgr. Jakub Tomala.
PROCVIČOVÁNÍ NOTOVÉHO PÍSMA
Jak je možné zachytit hudbu
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
ICT HV POSUVKY Anotace: Materiál slouží k seznámení s posuvkami. Prezentace obsahuje úkoly k procvičení pojmů, je prezentována interaktivně na.
HV-1 Hudební výchova DUM č. 7 Prima – kvarta osmiletého studia Mgr. Milena Naglmüllerová; Gymnázium, Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu.
Název Klaviatura a enharmonické tóny Předmět, ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv42/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Hudební nauka na 1. stupni ZŠ Autor:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Osvícenství - Francie Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník:
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv41/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Hudební nauka na 1. stupni ZŠ Autor:
Název Hudební značky, notace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 3. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor / předmět: Hudební výchova Tematický okruh:
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
Technika pro člověka Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a.
Hudba - úvod Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Membranofony Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Život v rodině Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a přírodními.
Technika - stavitelství Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými.
Hudba - intervaly Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Posunovací pravidla Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4. ročník.
Elektrofony Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Zvuk a jeho vlastnosti Tematická oblast
Obvod trojúhelníku Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPlanimetrie Datum vytvoření Ročník2. ročník.
Rozdělení hudební vědy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy.
Středověk Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Koláž podle H. Bosche Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastESV - Komunikace vizuálního umění se znakovými systémy.
Vynálezy přírody Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a přírodními.
Vesmír Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a přírodními jevy.
Užití Pythagorovy věty Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPlanimetrie Datum vytvoření Ročník2.
Malba podle Clauda Moneta Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastESV - Komunikace vizuálního umění se znakovými.
Fyziologie hlasového ústrojí Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými.
KUBISTICKÉ POPRSÍ – OTTO GUTFREUND
Konstrukce lichoběžníku
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ
Test k ověření praktických dovedností z HV
Výtvarné umění I. Tematická oblast
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 4/08
Zpracovala: Mgr. Iva Novotná
Člověk Tematická oblast
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Déjà - vu Tematická oblast
Konstrukce trojúhelníku II
Nervová soustava nižších obratlovců
Užití aritmetického průměru ve slovních úlohách
Člověk tohoto století Tematická oblast
Stupnice Tematická oblast
Bonjour Monsieur Courbet
Význam matematiky v hudbě
Základní systém a dělení barev
AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_71_NOTA
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/04
Konstrukce trojúhelníku I
Název vzdělávacího materiálu
Pomocné vědy historické
Životní zájmy Tematická oblast
Tóniny Tematická oblast
Název vzdělávacího materiálu
Název vzdělávacího materiálu
Středověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
Transkript prezentace:

Hudba - notace Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých a společenských oborů Datum vytvoření 12. května 2014 Ročník 1. ročník čtyřletého gymnázia, 5. ročník osmiletého gymnázia Stručný obsah Notace, zápis výšky a délky not, posuvky Způsob využití postupně procházíme snímky a odpovídáme na otázky Autor Ing. Karel Dvořáček Kód VY_32_INOVACE_36_EDVO12 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

Notace – zápis not zapisujeme základní vlastnosti tónu, výšku, délku, hlasitost, barvu (předepsaný nástroj nebo výraz) původně značky v textu (starověk), cheironomie (středověk), Quido z Arezza (kolem r. 1000) čtyřlinková barevná osnova, pojmenování not (solmizace), zápis gregoriánského chorálu (Ut queant laxis) později pětilinková osnova, kulaté noty, nototisk kolem r. 1500.

Tenorový klíč používá violoncello a fagot, ostatní jsou spíše historické. Půltóny jsou vždy mezi tóny e, f a h, c!

Otázky a úkoly Kolik oktáv je použitelných pro hru hudebních nástrojů? Osm: subkontra, kontra, velká, malá, jedno- až čtyřčárkovaná Spočítejte výšku tónu a v Hertzích v různých oktávách! a1 = 440 Hz, a2 = 880 Hz, a3 = 1 760, a3 = 3 520 Hz, a4 = 7 040 Hz, (a5 = 14 080 Hz  horní hranice slyšení) a = 220 Hz, A = 110 Hz, A1 = 55 Hz, A2 = 22,5 Hz (dolní hranice slyšení)

Používají se i dvojité posuvky, dva křížky zvýší např Používají se i dvojité posuvky, dva křížky zvýší např. tón f na fisis, podobně dvakrát snížené h je heses (označení bes se nepoužívá ). Existují i tzv. mikrointervaly, čtvrtóny a třetinotóny (Alois Hába), používají speciální posuvky.

Otázky a úkoly Pojmenujte tón f snížený o půltón! Fes, enharmonicky e. Co znamená tečka za notou, např. za čtvrťovou? Prodloužení o polovinu její doby, čtvrtka s tečkou tedy trvá 3/8.

Použitá literatura Michels, Ulrich. Encyklopedický atlas hudby. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2000, ISBN 80-7106-238-3.