Fúze a akvizice na kapitálovém trhu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novinky MiFIDu The CNB disclaims responsibility for any private publication or statement of any CNB employee. The views in this presentation are the views.
Advertisements

BURZY A BURZOVNÍ OBCHODY
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
Finalizace akvizičního procesu
Evropská soukromá společnost s r. o
Důvody, které vedly k úpravě evropské společnosti
Listopad 2013 Příprava a proces vstupu zahraničního investora.
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Daň z příjmů právnických osob
Pravidla pro poskytování nepeněžitých vkladů Zjistitelnost a hospodářská využitelnost ve vztahu k předmětu podnikání Musí být splaceny před zápisem výše.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1 Dopad rozhodovací praxe ESD Důchodové pojištění.
Akciová společnost Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Strana 1 RM-SYSTÉM tradice, jistota a spolehlivost Investiční příležitosti pro drobné investory Jan Sochor Předseda představenstva RM-SYSTÉM,
Základní zásady Fúze sloučením: jmění zanikající společnosti přechází na existující obchodní společnost, původní společnost zaniká, zániku předchází zrušení.
Směry, které novelizace sleduje Totožné postavení všech akcionářů – změna ust. § 156b Posílení práv akcionářů : -právo na vysvětlení: vysvětlení formou.
Snížení základního kapitálu akciové společnosti – základní zásady
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
Procesní subjekty.
IFA Česká republika 1 Novela zákona o kolektivním investování / Dopady do daní z příjmů Kateřina Hycnarová 11. října 2011.
= společenství NEUZAVŘENÉHO počtu osob, založené za účelem podnikání nebo i za jiným účelem (vzájemné podpory svých členů nebo třetích osob) - např. družstvo.
Daň z příjmů právnických osob DPPO je samostatně upravena v ZDP § 17 – 21, Poplatníky DPPO jsou obecně osoby, které nejsou fyzickými osobami, organizační.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
Základní pojmy a instituty:
FÚ 3 - Cvičení 1. Úvodní informace ke studiu předmětu FÚ 3.
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
Právo společností EU PREZENTACE 2015.
Veřejná nabídka cenných papírů Michal Radvan. Financování aktivit emisí CP 1. Kótování CP na regulovaném trhu s invest. nástroji (na burze) 2. Nabízení.
Zvýšení základního kapitálu
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Vztahují se pravidla o střetu zájmu podle ZOK také na společníka / akcionáře kapitálové obchodní korporace; a v jakém rozsahu? 14. dubna 2015 Jiří Remeš.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Společnost s ručením omezeným Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP.
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Zákon o kolektivním investování 189/2004 Sb.. Základní ustanovení Kolektivní investování = podnikání, jehož předmětem je shromažďování peněžních prostředků.
Obchodní korporace: jednotlivé formy obchodních korporací. Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Právo společností EU PREZENTACE 2017.
Východiska evropské úpravy
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Přemístění sídla.
Fúze a akvizice na kapitálovém trhu
Cenný papír Je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem,
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Akciová společnost JUDr. Josef Šilhán, Ph.D. katedra obchodního práva
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Právní postavení společníků
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Veřejná nabídka cenných papírů
Evropská družstevní společnost
Daň z příjmů právnických osob
Obchodní právo I. Akciová společnost
Přeshraniční fúze obchodních společností
Působnost valné hromady
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Postup při zřizování obchodní společnosti
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Fúze a akvizice na kapitálovém trhu
Transkript prezentace:

Fúze a akvizice na kapitálovém trhu Petr Vybíral, advokát 24. dubna 2018

Agenda Fúze a akvizice (M&A) kótovaných společností – přeměny společností a nabídky převzetí M&A – poskytování informací a ochrana vnitřních informací při akvizicích kótovaných společností

Fúze a akvizice (M&A) kótovaných společností – přeměny společností a nabídky převzetí

Kótovaná (listovaná) společnost Investiční nástroj přijatý k obchodování na evropském regulovaném trhu Regulovaný trh, evropský regulovaný trh, zahraniční regulovaný trh – pojmy vymezeny v § 55 ZPKT Akcie = investiční nástroj, resp. investiční cenný papír (§ 3 odst. 2 písm. a) ZPKT) Kótovaná (listovaná) společnost = společnost, jejíž akcie (příp. jiné investiční cenné papíry) byly přijaty k obchodování na evropském regulovaném trhu

Kótovaná společnost Celá řada speciálních pravidel Oznamovací povinnosti podle ZPKT Informační povinnosti emitenta Oznamovací povinnosti akcionářů a dalších osob Ochrana před zneužitím trhu Úprava nabídek převzetí Pravidla ČNB Pravidla organizátorů regulovaných trhů a vypořádacích systémů

Přeměny (kótovaných) společností Zvláštní zákon Zákon o přeměnách obchodních společností a družstev Přeměny Fúze Rozdělení Převod jmění na společníka Změna právní formy Přeshraniční přemístění sídla Přeshraniční přeměny

Přeměny (kótovaných) společností Fúze Sloučení Splynutí Povinný odkup při fúzi kótované společnosti § 145 zákona o přeměnách „v důsledku fúze se změní právní postavení akcionářů některé ze zúčastněných společností tak, že dojde … k výměně akcií přijatých k obchodování na evropském regulovaném trhu za akcie, které nejsou přijaty k obchodování na evropském regulovaném trhu…“ Závazek nástupnické společnosti k odkupu akcií v projektu fúze

Nabídky převzetí Zvláštní zákon Nabídka převzetí Zákon o nabídkách převzetí Nabídka převzetí Veřejný návrh smlouvy na koupi a směnu účastnických cenných papírů, kterým navrhovatel projevuje vůli nabýt účastnické cenné papíry v rozsahu, který umožňuje ovládnutí cílové společnosti, nebo kterým se plní povinnost podle zákona o nabídkách převzetí Vztahuje se pouze na kótované společnosti

Nabídky převzetí Předpoklady nabídek převzetí Jakým právem se bude nabídka řídit – volba orgánu dohledu cílovou společností Průběh nabídky převzetí společnosti

Předpoklady nabídek převzetí Roztříštěnost akcionářské struktury Společnosti s roztříštěnou akcionářskou strukturou = častější cíl nabídek převzetí snazší cesta k ovládnutí akcionářům je nabídnuta vyšší cena za akcii, než je tržní kurz Vliv klesajících kurzů akcií Podhodnocené kurzy umocňují atraktivitu převzetí společností, přičemž vyšší cena za akcii při nabídce odráží skutečnou hodnotu společnosti

Společnosti obchodované na trhu PRIME Sídlo mimo ČR: BOREALIS CETV ERSTE FORTUNA VGP VIG PEGAS NONWOVENS TMR Sídlo v ČR: ČEZ KB KOFOLA MONETA Money Bank UNIPETROL O2 C.R.

Společnosti na trhu PRIME a rozhodné právo Akcie a ostatní účastnické cenné papíry některých společností na trhu PRIME jsou obchodované na více trzích v jiných členských státech EHP Jakým právem se bude řídit nabídka převzetí?

Kdy použít české a kdy zahraniční právo? Společnost se sídlem v ČR Kótace v ČR Kótace mimo ČR český zákon zásady vnitřní poměry společnosti Kótace v ČR i mimo ČR

Kdy použít české a kdy zahraniční právo? Společnost se sídlem mimo ČR Kótace mimo ČR Kótace v ČR i mimo ČR Kótace v ČR Nejprve kótace v ČR Současná kótace v ČR i mimo ČR český zákon se nepoužije - zásady - obsah nabídky a postup navrhovatele Volba společnosti

Volba orgánu dohledu cílovou společností V případě duální a vícenásobné kótace: Možnost cílové společnosti zvolit si orgán dohledu → částečná volba rozhodného práva pro nabídku převzetí Cílová společnost určí orgán dohledu a zašle oznámení všem dotčeným orgánům dohledu a organizátorům regulovaných trhů v příslušných státech. Dohoda orgánů dohledu stále nezbytná? Jak postupovat, když není orgán dohledu cílovou společností určen?

Důležité otázky Otázky, které si před nabídkou položí navrhovatelé: Kdo má nad nabídkou převzetí pravomoc dohledu? Jaké právo se na nabídku převzetí použije a na jakou její část? Otázky, které si po oznámení nabídky položí management a ostatní akcionáři společnosti: Podle jakého práva postupovat v reakci na nabídku převzetí? Jaké právo určuje rámec obranných opatření proti nabídce převzetí? Otázky, které si položí ostatní akcionáři společnosti: Přijmout nabídku převzetí a jak? Jak postupovat při konkurenční nabídce převzetí?

Jak to může vypadat v praxi Příklad společnosti Sídlo v Nizozemí Akcie obchodovány pouze v Praze Vnitřní poměry společnosti upravuje holandské právo Obchodování s akciemi se řídí českým právem

Orgán dohledu Právní úprava: § 5 zákona o nabídkách převzetí Příslušné holandské předpisy ČNB má pravomoc k dohledu nad nabídkou převzetí společnosti, protože: Účastnické cenné papíry (akcie) jsou přijaty k obchodování na regulovaném trhu pouze v České republice; a Orgány dohledu dospěly k dohodě o pravomoci k dohledu

Právní režim nabídky rozštěpen Holandské právo: Povinnosti managementu cílové společnosti Princip neutrality Pravidlo průlomu Rozhodný podíl Nabídková povinnost České právo: Oznámení záměru a nabídky Nabídkový dokument Postup při nabídce Zásady nabídky

Nabídka očima navrhovatele Oznámení záměru nabídky Nabídkový dokument a uveřejnění Omezení nabývat účastnické cenné papíry za jiných podmínek Omezení zcizovat účastnické cenné papíry Podmíněnost nabídky – nesmí záviset na úvaze navrhovatele Prodloužení a jiné změny nabídky Konkurenční nabídky Odvolání nabídky

Nabídka očima cílové společnosti Reakce na nabídku Povinnost managementu jednat v zájmu cílové společnosti, nikoliv v zájmu akcionářů Informování zaměstnanců Stanovisko managementu cílové společnosti Princip neutrality Post-bid obranná opatření

Nabídka očima akcionářů společnosti Přijetí, či odmítnutí nabídky Konkurenční nabídka Obranná opatření

2. M&A – poskytování informací a ochrana vnitřních 2. M&A – poskytování informací a ochrana vnitřních informací při akvizicích kótovaných společností

Poskytování informací při akvizicích Kupující chce mít dostatek informací o společnosti, kterou kupuje (jejíž akcie, příp. jiné účastnické cenné papíry se chystá nabýt) Emitent kótovaných akcií/cenných papírů má zákonem stanovené průběžné a další informační povinnosti Due diligence Běžné při akvizicích společností, které nejsou kótované Lze i u kótovaných společností? Kupující by měl mít dostatek informací na základě informací uveřejňovaných emitentem, resp. kótovanou společností

Korporátní úprava ZOK (+ rovněž NOZ a ZPKT) stanoví povinnost rovného zacházení s akcionáři společnosti – zákaz diskriminace Kupujícím, resp. zájemcům o nabytí akcií/cenných papírů společnosti by neměly být poskytovány zvýhodňující informace Pokud nedojde ke zvýhodnění určitého akcionáře, resp. skupiny akcionářů, mělo by být možné provést due diligence Ke zvýhodnění zpravidla nedojde, pokud existují průhledná a jasně stanovená pravidla poskytování informací a provádění due diligence (např. ve stanovách společnosti) ZOK dále zakazuje zneužití většiny či menšiny hlasovacích práv ve společnosti

Korporátní úprava O provedení due diligence může rozhodnout Představenstvo; nebo Valná hromada Představenstvo Zváží, zda je provedení due diligence v nejlepším zájmu společnosti Může povolit due diligence na žádost akcionáře, pokud: je tento postup upraven ve stanovách společnosti; a nezasahuje tím do obchodního vedení společnosti, které náleží výlučně představenstvu

Ochrana vnitřních informací Povinnosti stanovené pro emitenta kótovaných cenných papírů, tj. i akcií Úprava: nařízení MAR (účinnost od 1. července 2016) prováděcí předpisy (RTS atp.) na úrovni práva EU Vyhláška ČNB č. 234/2009 Sb. + úřední sdělení ČNB Vnitřní informace „Insider“ Odklad uveřejnění vnitřní informace Seznam osob

Kontakt Petr Vybíral Seniorní advokát Allen & Overy Praha Tel.: +420 222 107 173 petr.vybiral@allenovery.com

Dotazy? Toto je pouze prezentační materiál. Informace v této prezentaci nepředstavují vyčerpávající právní poradenství a nemohou být používány jako základ pro poskytnutí vyčerpávajícího právního poradenství bez ověření primárních zdrojů. Veškeré odkazy na „Allen & Overy“ znamenají firmu Allen & Overy LLP a/nebo její přidružené kanceláře. Jakýkoli odkaz na partnera v souvislosti s Allen & Overy LLP znamená společníka, konzultanta či zaměstnance Allen & Overy LLP s příslušným postavením a kvalifikací nebo osobu s odpovídajícím statusem v některé z přidružených kanceláří Allen & Overy LLP.