NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ ZÁMEK PEKLO ZAHRADA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Památky Unesco Česká republika.
Advertisements

Nové Město nad Metují Bylo založeno v roce 1501 Janen Černčickým z Kácova. Historické centrum je městskou památkovou rezervací s rene- zančními měšťanskými.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
C H R Á M C H M E L E A P I V A Regionální operační program NUTS II Severozápad.
JIHOČESKÝ KRAJ MĚSTO TÁBOR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Významné stavby v České a Slovenské republice Vendula Dujková Gymnázium Boskovice 2012.
Konopiště se představuje… … historie dlouhá více než 700 let.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
TEREZA PAROBKOVÁ, 9. A, 2015/2016 ÚKOL Č. 26 NEJSTARŠÍ ZMÍNKY O VESELSKÉM HRADU POSTUPNÁ PŘESTAVBA HRADU NA ZÁMEK, MAJITELÉ, ARCHITEKTURA VYTVÁŘENÍ ZÁMECKÉHO.
KOKOŘÍNSKO JE CHRÁNĚNÁ KRAJINA OBLAST V KRÁSNÉ PŘÍRODĚ, KTERÁ SE ROZKLÁDÁ NA PLOŠE 272 km2 V OBLASTI ČESKÉ KŘÍDOVÉ TABULE A KROMĚ HRADU KOKOŘÍN A.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Opakování, shrnutí Sochařství a architektura v českých zemích v období baroka Materiál je zpracován v rámci.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
Z BEROUNA PŘES STRADONICE DO NIŽBORU BEROUN NIŽBO R STRADONICE.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR. SOŇA KYSELOVÁ Název materiálu: VY_12_INOVACE _ D.9.A.31_kvetnove_povstani_zide_v_protektoratu
Rozhledna Bolfánek a šlépějová kaple Arboretum Americká zahrada Zámek Lázeň s anglickým parkem Kvapilova jezírka Kuchyňka Kaple sv. Anny LESNÍ KOMPLEX.
říčka Balinka Ze Stránecké Zhoře jsme vyšli brzo ráno podél říčky Balinky a nově upraveného rybníčka do malebné vísky Frankův Zhořec. Tady jsme se.
UNESCO UNESCO je Organizace pro výchovu, vědu a kulturu založená při OSN v roce 1946 v roce 1972 přijalo UNESCO Úmluvu o ochraně nejvýznamnějšího světového.
PETR BEZRUČ SELFIE ZPRACOVALY: RENÁTA FIALOVÁ A VERONIKA DAMKOVÁ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: AUTOR: Petra Koutná NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_Gotický sloh TÉMA SADY: Vlastivěda.
Významné hradisko z 8. – 9. stol. Nejrozsáhlejší slovanské archeologické naleziště v ČR Bylo jedním z nejvýznamnějších středisek Velkomoravské říše Pravděpodobně.
Svatý Norbert je zakladatel řádu Premonstrátů. Premonstrátský klášter v Louce byl po šest století jedním z nejvýznačnějších klášterních komplexů. Velkolepou.
Praha a pražské památky Václav Klaus – prezident ČR od roku …
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
Odolena Voda je město v okrese Praha-východ, ve kterém žije přes 5 tisíc obyvatel. Leží při dálnici D8, 16 km severně od centra Prahy, 7 km východně.
Památky UNESCO v České republice České dědictví UNESCO.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_13_Estonsko Téma:
Místní části Veselí nad Moravou - Veselí nad Moravou vlajka znak
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
PRAŽSKÝ HRAD.
PŘÍRODNÍ A KULTURNÍ BOHATSTVÍ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola Městec Králové
KARLŮV MOST A PRAŽSKÝ ORLOJ
Zámecký areál z pol. 18. století
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Vypracoval : Adam Kubela
Památky Kladna. Památky Kladna Zámek Původně tvrz označována jako Hořejší 60.léta 16.stol vystavěná trojkřídlá patrová stavba Západní křídlo- kaple.
Druh učebního materiálu
Ještěd.
Život ve středověku Vlastivěda 4. ročník
Klasicistní architektura v Čechách
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Odprodej pozemků ulice Lipská v Chomutově
Historie obyvatelstva obce Přívozec
Základní škola Čelákovice
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Regionální dějiny Památky Uherského Brodu.
VY_32_INOVACE_14_Praha – hlavní město ČR Vlastivěda pro 4. a 5. ročník
Malá Morávka a Karlov pod Pradědem
Vytvořila : Karolína Mifková a Michala Svobodová Třída : 8.A
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
LEDNICKO-VALTICKÝ AREÁL
OCHRANA PAMÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
JIHOČESKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
HRADČANY třetí pražské město založené kolem Hradčanského náměstí
NOVÉ MĚSTO (PRAHA) základy položil Karel IV. v roce 1348, město
ŠABLONA III/2 Baroko u nás
PROSTĚJOV Statutární město 44 tisíc obyvatel 225 m. nad mořem.
Téma (název prezentace)
Města České republiky 1.část Autor materiálu: Mgr. Martin Holý
Města České republiky 2.část Autor materiálu: Mgr. Martin Holý
Lednicko-valtický areál
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_257_PRAHA
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková
JIZERSKÉ HORY 1.
KAREL IV..
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ ZÁMEK PEKLO ZAHRADA

Nové Město nad Metují Bylo založeno v roce 1501 Janen Černčickým z Kácova. Historické centrum je městskou památkovou rezervací s rene- zančními měšťanskými domy, kostelem Nejsvětější Trojice a zámkem, který byl původně gotickou obrannou tvrzí.. Za Pernštejnů byla tvrz přeměněna na renezanční sídlo. Další majitelé Stubenberkové se postarali o další přístavby v duchu německé renezance. Za Waltera z Leslie dostal podobu barokní, přestavěno bylo nádvoří.. Lesliové v 17.století vybudovali nádhernou kapli a na valech založili zahradu.. Poté zámek získal do držení rod Dietrichsteinů, kteří jej ne- chali chátrat, až postupně zpustl. V roce 1909 koupil celý objekt továrník Bartoň z Dobenína.. Po- volal architekta Dušana Jurkoviče, který zámek nejen citlivě opravil a zrestauroval v renezančním duchu, ale také zmoder-nizoval a technicky vybavil k obývání..

Proměna zahrady ve francouzkém stylu je také dílem architekta Jurkoviče. Nechal se inspirovat Itálií /sochy Matyáše Brauna/ a valašskou lidovou architekturou /most/. Novoměstská zahrada je jediná zámecká zahrada založená a upravovaná ve 20.stol. Ve stejném stylu valašské lidové architek - tury je vystavěno z bývalého mlýna i let - ní sídlo Bartoňů – chata Peklo na souto - ku Metuje a Olešenky v kouzelném Pe – kelském údolí..

NASHLEDANOU