Jaké je jejich dostatečné množství?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Základní směry ve výživě
Jediná dobrá rada, kterou skutečně letos potřebujete:
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
NUTRILITE – Kroměříž.
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
ZDRAVÍ “Jak si zajistit dlouhodobé zdraví a ideální váhu“ Průvodce Vaším zdravím.
Zdravá výživa Zdravá strava zaručuje silný organismus odolný proti nemocem. Bystrou, jasnou mysl. Pevné zdraví. „Mladistvé“ stáří neboli prodloužené období.
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
HOBITI.
plic plic rtu rtu úst úst jazyka jazyka jícnu jícnu polovina z rakovin močového měchýře polovina z rakovin močového měchýře.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO Čerstvě naražený ležák není jen chutný,ale i zdravý. Pivo obsahuje fůru vitamínů (hlavně skupiny b) a kopu minerálů.
VY_32_INOVACE_04_ Přírodověda pro 4. ročník
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Superfoods superpotraviny.
10 DŮVODŮ PROČ PÍT ALOE VERA GEL
Zdravé stravování KC3.
TROJLÍSTEK DOKTORA KUČERY
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
„Sluneční“ Vitamín D - v zimě nedostatkové zboží.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XII_3_15_VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Šablona číslo: XII Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 15 Autor: Mgr. Kateřina Zikmundová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Zdravý životní styl Mgr. Prchalová Zdeňka SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná Určeno pro 7. tř. ZŠS.
Jediná dobrá rada, kterou skutečně letos potřebujete:
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
NUTRILITE™ ALL PLANT PROTEIN
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Výživa.
Jediná dobrá rada, kterou skutečně letos potřebujete:
Alternativní směry ve stravování
Transkript prezentace:

Jaké je jejich dostatečné množství? Bílkoviny Jaké je jejich dostatečné množství? Jmenuji se David Kubiš a chtěl bych vás uvítat na této přednášce o bílkovinách a o tom, jaké je jejich dostatečné množství David Kubiš Prachatice

Pokud by jste se zeptali jakéhokoli osmiletého chlapce, jestli by raději vyrostl rychleji nebo žil déle, pravděpodobně by si vybral růst tak rychle, jak je to možné.

Již ve 30. letech min. st., výzkum na zvířatech ukázal, že strava s vysokým obsahem bílkovin zrychlila růst a dospívání, ale zkrátila rozpětí života.

V minulosti mnoho lidí věřilo, že pokud jde o bílkoviny, člověk jich nikdy nemůže dostat příliš mnoho. Dnes mnoho vědeckých poznatků ukazuje opak. Takže, kde se vzaly tyto mýty o bílkovinách?

Z tohoto zjištění usuzoval, že síla svalů je závislá Dr. Justus von Liebig 1880 - Justus von Liebig (vědec, doktor) objevil, že svaly jsou vytvořeny bílko- vinami. Z tohoto zjištění usuzoval, že síla svalů je závislá na konzumování hojného množství potravin, které obsahují bílkoviny.

Později jeho student, doktor Carl Voit z pozorování horníků Dr. Carl Voit Později jeho student, doktor Carl Voit z pozorování horníků vypočítal, kolik tito silní a svalnatí muži jedí bílkovin za den. Kolik asi gramů jedli?

Z jeho výzkumu mu vyšlo, že tito lidé jedí 120 gramů bílkovin denně a proto měl za to, že to musí být množství, které tělo každý den potřebuje.

I když se později ukázalo, že tyto domněnky byly nesprávné, povzbudily celosvětovou pozornost ohledně dostatku bílkovin. Zájem o tuto tématiku přetrval do dnes.

Kolik bílkovin tedy potřebujeme? Tento údaj se stále snižuje. Světová zdravotnická organizace doporučuje 50 g pro dospělého/den; což je přiměřené.

Bílkoviny v typické západní stravě 51 g 43 g 91g Celkem: 185 g na den Z této ukázky plyne, že lidé v Evropě a v USA spotřebují více jak dvojnásobek denní dávky.

Dobře známým faktem je to, že bílkoviny jsou nezbytným prvkem zdravé stravy. Ale málo lidí si uvědomuje jasná zdravotní rizika spojená se spotřebou velkého množství bílkovin.

zdrojů mohou být škodlivé a mohou vést k různým zdravotním problémům: Přebytečné bílkoviny, které jsou zvláště z živočišných zdrojů mohou být škodlivé a mohou vést k různým zdravotním problémům:

bílkovin na naše zdraví Dopad nadměrných bílkovin na naše zdraví Prvním problémem, na který vás chci upozornit jsou ledvinové kameny a osteoporóza

bílkovin na naše zdraví Dopad nadměrných bílkovin na naše zdraví Ledvinové kameny a osteoporóza Bílkoviny Strava bohatá na bílkoviny, zvláště živočišného původu …….

bílkovin na naše zdraví Dopad nadměrných bílkovin na naše zdraví Ledvinové kameny a osteoporóza Bílkoviny Vápník …… způsobuje známé vyplavování kalcia s kostí …..

bílkovin na naše zdraví Dopad nadměrných bílkovin na naše zdraví …… a jako výsledek stoupá kalcium vyloučené močí. Bílkoviny Vápník Osteoporóza Ledvinové kameny

Je zajímavé, že na celém světě, v zemích, kde lidé jedí méně živočišných bílkovin, trpí také méně osteoporózou.

Dalšími problémy jsou srdeční choroby. Dopad nadměrných bílkovin na naše zdraví Dalšími problémy jsou srdeční choroby. Většina bílkovin konzumovaných v západní společnosti pochází z živočišných zdrojů. Všechny tyto potraviny mají živočišný cholesterol a nasycené tuky, které vyvolávají zúžení a ztvrdnutí tepen, zrychlení stárnutí a zkracování života.

bílkovin na naše zdraví Dopad nadměrných bílkovin na naše zdraví Jiným problémem je DNA. Při dně nadměrná konzumace bílkovin zvyšuje produkci močové kyseliny, která má často za následek bolestivý zánět kloubů.

bílkovin na naše zdraví Dopad nadměrných bílkovin na naše zdraví Nesmíme zapomenout na rakovinu, protože se ukázalo, že vysoký přísun živočišných bílkovin podporuje růst několika typů rakovin.

bílkovin na naše zdraví Dopad nadměrných bílkovin na naše zdraví Dlouhou dobu se myslelo, že atleti potřebují mnohem více bílkovin. Nyní se ví, že strava s vysokým obsahem bílkovin snižuje vytrvalost. Dnešní atleti konzumují neupravované sacharidy raději než bílkoviny, aby dosáhli maximální energie a výkonu.

Ledvinové kameny a osteoporóza Nemoc srdce Dna Rakovina SHRNUTÍ Nadměrné užívání bílkovin může způsobit několik problémů, mezi které patří například: Ledvinové kameny a osteoporóza Nemoc srdce Dna Rakovina Pokles vytrvalosti

V minulosti se jedly potraviny s vysokým obsahem vlákniny a nízkým obsahem tuků a bez cholesterolu. (1 Moj 1,29)

Nyní, ve 21. století, má věda nový pohled na rostlinná jídla, a tak se spousta lidí vrací k rostlinné stravě. Má totiž nízký obsah tuku, vysoký obsah vlákniny a nu- lové množství cholesterolu.

Bílkoviny v rostlinné stravě 27 g 27 g 16 g Celkem: 70 g na den

Denní dávka bílkovin má být 50 g/den. . K doplnění předešlého obrazu musíme říci, že rostlinná strava obsahuje všechny prvky potřebné pro dobré zdraví a vitalitu, spolu s dostatkem kvalitních bílkovin.

Věda tedy potvrdila, že rostlinná strava je schopna dodat dostatek bílkovin.

Jak dosáhnout dobrého zdraví? Snižme spotřebu živočišných produktů s velkým množstvím bílkovin . - Nahraďme je rostlinnými jídly

Tyto principy životního stylu mohou zlepšit Vaše zdraví a prodloužit Váš život více, než všechny technologické zázraky moderní medicíny.

Přísloví 15,17 – Lepší je jídlo ze zeleniny a k tomu láska než z vykrmeného býka a k tomu nenávist.