Náplň a význam fytocenologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Význam malých vodních ploch pro krajinu
Advertisements

ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/ Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING
Obecná biologie.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Péče o biodiverzitu Jan Plesník Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Praha
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
Příroda a já.
Ochrana přírody 5. Ročník LI.
Ekologické aspekty liniových staveb
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Problém využití fytocenologických znalostí v ČSSR – pokus o rozbor Syntaxonomy in Czechoslovakia – can its use be wider ? Tomáš Herben, 1986.
Zkoumání a ochrana přírody
, Brno Připravila: Hana Habrová
Institut environmentálního inženýrství 546
Registrační číslo projektu:
Ekologie.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Rostlinná buňka Přírodopis VY_32_INOVACE_162, 9. sada, Př3 ANOTACE
Biologické vědy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s některými biologickými vědami a.
Úvod do ekologie.
- zabývají se studiem živých soustav
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/ Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí.
Návrh předmětu a jeho inovací Obchodní podnikání PhDr.Iveta Šimberová, Ph.D.
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
Zařazování do klasifikačních systémů
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
Ekologie jako věda Obory ekologie.
Ochrana přírody Za předpokladu použití psacích potřeb a mapy České republiky.
ZEk 1.část Úvod a dendrologie
Ekologie.
Základní ekologické pojmy
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Nauka o krajině. Nauka o krajině se stala fundamentem na jehož základě se formovala geoekologie jako komplexní fyzická geografie, která se orientuje na.
Vývoj a současné trendy ve fytocenologii a geobiocenologii
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technicko-ekonomických studijních programů Registrační číslo CZ.1.07/2.2.00/ Tento.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biomy Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Zemědělský odbor při České vysoké škole technické v Praze 1920Vysoká škola zemědělského a lesního inženýrství při ČVUT v Praze 1952Vysoká škola.
„Cesta k udržitelnému rozvoji Vsetínska“ Projekt CZ0109 Modul č. 5 EKOMAPA VALAŠSKA PŘÍRODA VALAŠSKA.
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
TVIP 2017 Institut environmentálního inženýrství
Název prezentace (DUMu): Společenstva
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_13_01 Co je přírodopis?
Fytocenologická plocha a zápis
Zdravotnický management
Biota ČR - Prezentace s výkladem
Ekologické pojmy.
Rozdělení biologických věd
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
Úvod do studia ekologické a evoluční biologie V. Grulich, J. Schenková
HISTORICKÝ VÝVOJ VZTAHŮ ČLOVĚKA A PROSTŘEDÍ
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Ekologie.
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
prof. Alois Zlatník * Dvůr Králové nad Labem
Úvod do studia ekologické a evoluční biologie V. Grulich, J. Schenková
Botanika.
Transkript prezentace:

Náplň a význam fytocenologie 1. přednáška

Použitá literatura: Moravec J. a kol. (2004): Fytocenologie. Academia, Praha.

Fytocenologie = věda o rostlinných společenstvech Rostlinné společenstvo = soubor rostlin svázaných vzájemnými vztahy a vztahy ke svému prostředí (v širším smyslu uvažujeme i živočichy, mikroorganismy, houby) Jan Jeník: nauka o rostlinstvu a jeho vztazích k vnějšímu prostředí, nauka o struktuře, ekologických funkcích, vývoji a rozšíření rostlinstva

Geobiocenologie geomorfologie botanika geologie ekologie fytocenologie pedologie dendrologie klimatologie zoologie

Náplň fytocenologie Synbiologická disciplína Synekologie (vztahy společenstev mezi sebou a také mezi prostředím) Synchronologie (vývoj společenstev v čase) Synchorologie (rozšíření společenstev v prostoru) Synmorfologie (struktura rostlinných společenstev – vzhled, druhové složení, vnitřní struktura..) Syntaxonomie (typizace a třídění společenstev, vymezení typů rostlinných společenstev = syntaxonů) V pojetí výuky pro Zahradnickou fakultu je cílem aplikovat poznatky v péči o krajinu, případně při návrzích zahrad a parků

Cíl přednášky Nadchnout Když ne, tak alespoň zaujmout Nebo aspoň nenudit Když ani to ne, tak neblábolit Proč? Název studijního oboru × obvyklé preference studentů × náplň fytocenologie

Význam pragmatický Součást studijního plánu Nutnost složit zkoušku Nutnost k postupu do dalších ročníků, kde „to“ teprve přijde Budou navazovat další předměty Nutnost zvládnout problematiku u bakalářských státnic

Význam idealistický „Vštípena jest člověku touha po vědění“ Pro krajináře jasně, ale pro zahradního architekta?

Trend přírodě blízkých zahrad http://www.ateliergaia.cz/zahrada13.html

Zakládání územních systémů ekologické stability http://www.spucr.cz/aktuality-z-kraju/archiv/olomoucky/regionalni-biocentrum-v-cehovicich-slouzi-krajine-i-lidem-jiz-15-roku.html

 2. Jižní svahy 2.1. Středomoří 2.2. Kavkaz 2.3. Jihovýchodní Evropa 2.4. Severní Amerika 2.5. Step jihovýchodní Evropy 2.6. Rokle 2.7. Sbírka lomikamenů 2.8. Alpinkový skleník 2.9. Terasy 3. Centrální část 3.1. Sbírka vrb 3.2. Vodní kaskáda 3.3. Duby a skalníky 3.4. Pergoly 3.5. Denivky 4. Staré arboretum 4.1. Vždyzelený svah 4.2. Východoasijské trvalky 4.3. Původní sbírka dřevin 4.4. Alpinum 4.5. Rostliny jižní polokoule 4.6. Zahrada Vysočiny 4.7. Meteorologická stanice 5. Botanický systém