Vybrané testy pro diagnostiku motorických schopností

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koordinační schopnosti v atletice
Advertisements

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
Rychlostní schopnosti (speed, Schnelligkeit)
Pohybové schopnosti Vytrvalostní schopnosti Obratnostní schopnosti
Trénink atletických skoků
Basketbal Sportovní gymnázium Pardubice.
Rychlostní schopnosti
OP Vzdělání pro konkurenceschopnost Moderní absolvent strojírenství Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
MOTORICKÉ TESTY A TESTOVÉ SESTAVY
Možnosti léčebné tělesné výchovy u pacientů s dědičnou neuropatií
Hodnocení činností Tv a sportu
(soubory vnitřních předpokladů organismu k dané pohybové činnosti)
MICHAL LEHNERT. OSNOVA PŘEDNÁŠKY: 1. Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. 2. Biologické základy R. 3. Členění rychlostních schopností.
RYCHLOSTNÍ SCHOPNOSTI. Struktura přednášky –Charakteristika rychlostních schopností –Taxonomie rychlostních schopností –Biologické předpoklady –Ontogeneze.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU DOSTŘEDIVÁ SÍLA Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ
Motorické schopnosti Motorické schopnosti jsou obecné kapacity jednotlivce, projevující se ve výsledcích pohybové činnosti, jinak jsou skryté, latentní.
Fyziologie zátěže Zátěžové testy.
Testování silových schopností © Tom Vespa.
TALENT ..
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
© Tom Vespa. Měkota Je to soubor předpokladů provádět aktivitu: a) určitou nižší intenzitou co nejdéle b) stanovenou dobu (vzdálenost) co nejvyšší intenzitou.
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften)
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften) Integrace vnitřních vlastností organismu, která podmiňuje splnění určité skupiny pohybových.
Vybrané testové baterie
Fyziologie sportovních disciplín
© Tom Vespa. Měkota 1) reakční rychlostní schopnost: a) jednoduchá: od podnětu do začátku pohybu (podněty mohou být dotykové - taktilní, sluchové - akustické,
Vybrané testové baterie
Rozvoj pohybových schopností ve školní TV Pohybové schopnosti jsou souhrnem integrovaných a relativně samostatných dispozic subjektu, potřebných ke splnění.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Testové baterie testová sestava standardizovaná jako celek jedno skóre pevné uskupení testů nelze libovolně testy ubírat ani přidávat má obdobné vlastnosti.
Kopencová, mazúr, wojnar, vajčnerová
Ontogeneze motoriky Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
KOORDINACE a OBRATNOST Np2003: Antropomotorika Sk. č. 2: ST 8:50-9:35 M. Betlachová, E. Čechová,D. Spoustová.
Ontogeneze motorických schopností Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
Lukáš Hochmann. Definice rychlostních schopností Schopnost uskutečnit pohybový akt v co nejkratším čase Schopnost vyvíjet činnost s maximální intenzitou.
Rychlostní a silové schopnosti Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ.
U6, U7 (2x týdně trénink cca min) PO - pohybová cvičení, technické dovednosti – HČJ PA - hry malých forem (1/1,2/2,1/2,2/1) U8,U9 (3x týdně trénink.
Vytrvalostní schopnosti (endurance abilities, Ausdauerfähigkeit)
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Pedagogická diagnostika
Moderní trendy ve fitness s využitím tradičních i netradičních pomůcek
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Akrobatická příprava Akrobatickou přípravu dělíme na: Zpevňovací
Vytrvalostní a koordinační schopnosti
Komplexní testové systémy
Vytrvalostní schopnosti
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Ivana Cholková Klára Korešová
STARTOVNÍ SKOK Z BLOKU Lekce č. 21
Zvládnutí jednoduchých cviků s krátkou tyčí pro správné držení těla.
Vytrvalostní schopnosti
Zahraniční testové baterie
Vysoké učení technické v Brně
Vysoké učení technické v Brně
Pohybové schopnosti a dovednosti
TECHNIKA PRSA POHYBOVÝ CYKLUS POD HLADINOU
Testy koordinačních schopností
Obor hodnot funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Yvonna Vančurová. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Škola.
TECHNIKA ZNAK – poloha, činnost dolních končetin Lekce č. 15
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
Konstrukty motoriky, fylogeneze motoriky
TECHNIKA KRAUL – poloha, činnost dolních končetin Lekce č. 5
Transkript prezentace:

Vybrané testy pro diagnostiku motorických schopností Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.

Výbušná síla Hod plným míčem Skok z místa Vertikální skok Hod míčkem Vrh koulí Vrh koulí vzad Desetiskok

Dynamická síla Kliky Shyby Leh-sedy Bench-press Dřepy Různé varianty výše zmíněných – s podpěrou, apod.

Statická síla Test na zádovém dynamometru Test na ručním dynamometru Další možnosti použití dynamometru viz např. obrázek str. 116 v Měkota & Blahuš, 1983

Reakční rychlost Reakce na vizuální podnět Reakce na audiální podnět Reakce na taktilní podnět Různé typy složitých a výběrových reakcí (např. starty z různých poloh) Testy na reaktometru

Akční rychlost 30 metrů letmo

Frekvenční rychlost Talířový tapping Tečkovací test Tapping nohou

Lokální vytrvalost Výdrž ve dřepu Výdrž ve shybu Výdrž ve kliku Výdrž ve flexi v loketním kloubu

Globální vytrvalost Steptesty Testy na běhátku Testy na bicyklovém ergometru Cooperův test Chůze na 2 km

Koordinační schopnosti Plameňák Testy s ručním a zádovým dynamometrem (stisk přesně daného procenta maximální síly) Skok na přesnost Skok vzad

Koordinační schopnosti Učení se různým pohybovým sekvencím (např. semafor) Balancování tyče Vyťukávání rytmu Skok s rotací Běhy, hody, skoky na cíl po rotaci

Koordinační schopnosti Přeskoky skrčmo přes tyč Cílené tečkování Překážkové dráhy Žonglování Testy z IOWA-BRACE testu …a mnoho dalších

Flexibilita Předklony do přesahu Sit and reach Úklony na obě strany (tento test detekuje i různé formy svalových disbalancí v oblasti páteře) Měření různých úhlových poměrů pomocí goniometru