NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Test z prvouky pro 3. třídu
Advertisements

Výživa člověka.
KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Lidské zdraví a potrava
Příprava stravy v rodině
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Zdravé stravování KC3.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Anatomická stavba obilného zrna
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
20. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
října 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
16. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Metabolismus (přeměna látek a energií) Výživa U/49
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
9. – 13. května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
PESTROST STRAVY.
Autor: Mgr. Marcela Holubová
2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název: VY_52_INOVACE_PRV_05 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
27.3. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
= přeměna látek a energií
Sportovní výživa Ing. Babet Linhartová.
ZDRAVÁ VÝŽIVA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Autor: Mgr. Jana Burdzová
Název projektu: Moderní škola Číslo klíčové aktivity: III/2 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Vráž, okres Beroun Autor: Zuzana Měchurová Název.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
25.3. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR:Mgr. Ivana Banasinská NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ČAS3 TEMA:Potrava Září 2012

ANOTACE: Materiál slouží jako výukový materiál pro 3. ročník. Vhodný pro interaktivní tabuli.

POTRAVA- stavební materiál a palivo pro naše tělo Počítače, televize, spotřebiče potřebují elektřinu, aby fungovaly. Auta, letadla … potřebují benzín nebo naftu. Živočichové a člověk potřebuje k životu jídlo= POTRAVU

Složení potravin vitaminy minerální látky Potraviny obsahují látky potřebné k životu. Zjistíme z nich i kolik energie z určité potraviny získáme = ENERGETICKOU HODNOTU (KJ, Kcal) Složení zjistíme na jejich obalu: sacharidy tuky bílkoviny vitaminy minerální látky

Složení potravin SACHARIDY Potraviny Je to zdroj energie. Měly by být součástí každého našeho jídla Patří sem například : cukry, škroby (mouka)

Složení potravin TUKY Potraviny Mají větší energetickou hodnotu než cukry. Tělo je potřebuje v malém množství – funkce mozku a chrání orgány. Velké množství může být nebezpečné. Tuk se ukládá pod kůží=OBEZITA a ucpává cévy

Složení potravin BÍLKOVINY Potraviny Nemají tolik energie Tělo je potřebuje ke tvorbě vlasů, kůže, svalů

Složení potravin VITAMINY Potraviny Látky vytvářené v tělech rostlin a živočichů Názvy podle písmen abecedy A, B, C, ….. PEČIVO MASO

Složení potravin MINERÁLNÍ LÁTKY Jsou to například: Z půdy a vody se dostaly do těl rostlin a živočichů. Nepostradatelné pro kosti a zuby Železo Vápník Fosfor Hořčík Jód

POTRAVINOVÁ PYRAMIDA čím výše – tím méně

Ukázkový jídelníček Snídaně: Müsli s mlékem. Sklenice pomerančového džusu ředěného vodou. Přesnídávka: Chléb s Ramou máslovou a šunkou. Jablko. Oběd: Polévka zeleninová. Kuře na česneku s rýží. Rajčatový salát. Čaj. Svačina: Ovocný jogurt s rohlíkem. Čaj. Večeře: Plátek slunečnicového chleba s Ramou a tvarohem obložený ředkvičkami.

ÚKOLY PRO VÁS Sepište si, co všechno jste od rána do večera snědli a vypili. Zkuste sestavit optimální jídelníček.

CITACE   www.office.microsoft.com