Dýchací soustava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opakování – dýchací soustava
Advertisements

Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Dýchací soustava.
MATEŘSKÁ ŠKOLA, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A PRAKTICKÁ ŠKOLA, HORNÍ ČESKÁ 15, ZNOJMO EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Dýchací soustava.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Dýchací soustava Dýchání RESPIRACE
Dýchání Filip Bordovský.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_333 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Dýchací soustava 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_69_DÝCHACÍ SOUSTAVA Téma:ČÁSTI DÝCHACÍ SOUSTAVY,
Název Dýchací soustava I Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
Dýchací soustava.
Dýchací soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_7_Dýchací soustava Téma: Přírodověda.
DÝCHACÍ SOUSTAVA Životodárný kyslík. Dýchání = respirace Hlavní funkce DS RESPIRACE Význam dýchání PŘÍSUN KYSLÍKU DO KRVE ODVÁDĚNÍ OXIDU UHLIČITÉHO Z.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_05_PŘ8_BO.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
CÉVY (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava II. (žaludek a dvanáctník) Název sady:Přírodopis.
DÝCHACÍ SOUSTAVA. FUNKCE DÝCHACÍ SOUSTAVY  nasycování krve kyslíkem  odstraňování oxidu uhličitého  termoregulace  hospodaření s vodou.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_20_01_stavba trávicí soustavy.
1 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR Trávicí soustava - chrup 8. ročník Zpracovala: Mgr. Jana Richterová.
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu: VY_32_INOVACE_6C_20_AZ kvíz dýchací soustava.
DÝCHACÍ SOUSTAVA U/41 ZŠ Hejnice - M. Hradil. Obr. 1.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26 II Dýchací soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
Funkce = výměna plynů (oxidu uhličitého a kyslíku)
než začnete prohlížet prezentaci ...
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Obr. 1 Dýchací soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Houšková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_34_ Dýchací soustava
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka II.
Dýchací soustava a její choroby
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
Soustava dýchací Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 03_Soustava dýchací
Anotace Ročník 8. Druh materiálu Prezentace Pomůcky Cíl (inovace)
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava
LJP Mluvidla 2. část – hlasové ústrojí
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Vzduch – abiotický faktor
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: OBRATLOVCI
HMYZ STAVBA TĚLA.
VY_52_INOVACE_14_01_stavba srdce
1. DÝCHACÍ SOUSTAVA Funkce dýchací soustavy
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Dýchací soustava VY_32_INOVACE_06-04 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Dýchacia sústava- stavba a funkcia
VY_32_INOVACE_08_28_Dýchací soustava
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Třída: PTÁCI.
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
Dýchací soustava Stavba soustavy Funkce a činnost Obranné reflexy Onemocnění Co škodí a prospívá.
Dýchací soustava
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Transkript prezentace:

Dýchací soustava

Funkce dýchací soustavy Jaká je základní funkce dýchací soustavy? Přísun kyslíku do krve a odvádění oxidu uhličitého z organismu Dýchání vnější – výměna plynů mezi plícemi a krví v plicních sklípcích Dýchání vnitřní – výměna plynů mezi krví a buňkami – pouze ve vlásečnicích

Průřez hrudní dutinou Poplicnice – pokrývá plíce Pohrudnice – vystýlá dutinu hrudní Bránice – odděluje dutinu hrudní od dutiny břišní 3 1 2

Popis dýchací soustavy

Popiš jednotlivé části dýchací soustavy a jejich funkce: Dutina nosní zachycuje nečistoty, zvlhčuje a otepluje vzduch v nosní sliznici - čichové buňky

Proč je zdravější dýchat nosem než ústy? Nosní dutina je vystlána sliznicí s řasinkami – zachycují nečistoty, zvlhčují a oteplují vzduch.

Hrtan Hrtanová příklopka – u vstupu do hrtanu Jaká je její funkce? Znemožňuje, aby do dýchacích cest dostala polykaná potrava Hrtan – tvořen chrupavkami, největší – chrupavka štítná („ohryzek“)

Hlas Hlasivkové vazy – upínají se na hlasivkové chrupavky v hrtanu – vznik zvuku Jak vzniká hlas? Chvěním hlasivkových vazů Jak vzniká řeč? Pomocí hlasivkových vazů – dále je upravován rty, jazykem, patrem a zuby

Průdušnice a průdušky zachycují a odstraňují řasinkovým epitelem nečistoty a vedou vzduch do plic

Plíce Uloženy v dutině hrudní Šedorůžová barva Pravá plíce – 3 laloky Levá plíce – 2 laloky Jaký je základní rozdíl mezi plícemi na těchto obrázcích?

Plíce a plicní sklípky umožňují vstřebávání kyslíku ze vzduchu do krve Ve stěně plicních sklípků je hustá síť vlásečnic, jejichž stěnou dochází k výměně plynů

Dýchání Jaké svaly umožňují dýchání? Bránice a mezižeberní svaly

Horní a dolní cesty dýchací Na obrázku ukaž: Horní cesty dýchací Nos Dutiny nosní Nosohltan Eustachova trubice Dolní cesty dýchací Hrtan Průdušnice Průdušky Průdušinky

Cesta vzduchu Vzduch vdechujeme ústy a nosem Dutina nosní  vedlejší nosní dutiny  nosohltan (Eustachova trubice jej spojuje se středním uchem)  hrtan  průdušnice  průdušky  vstup do plic a tam se ještě dělí na průdušinky ústící do plicních váčků

Zajímavosti Zkus odhadnout množství plicních sklípků plicích. Víc než půl miliardy. Jaká je asi celková plocha plic? Asi 80 – 100 m2 (plocha se dá přirovnat k ploše volejbalového či tenisového hřiště)