Světlo a světelné zdroje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetické záření. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Advertisements

Světelné jevy Je to část fyziky, která se zabývá světlem a jeho šířením. Také se používá názvu optické jevy. (optika) K pochopení souvislostí je zapotřebí.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zapojení a činnosti ledky, schematická značka ledky a obrázky.
SVĚTELNÉ JEVY Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_4_20_ Zrcadla Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Žák vysvětlí funkci čočky v lidském oku.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 17. Světlo Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol –
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o světle a světelných zdrojích. Světlo a světelné zdroje Název.
ČOČKY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_32.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák pochopí, že se kolem nás vyskytují i jiné síly než gravitační.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Práce a výkon Název školy:
Anotace : Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k rozšíření učiva o síle jako odvozené fyzikální veličině. Žák si připomene a prohloubí.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vedení elektrického proudu v plynech Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
Světelné jevy. Světelný zdroj je těleso, ve kterém světlo vzniká a vysílá ho do okolí.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák naváže na znalosti, které získal o hustotě v prvouce a přírodovědě.
VZDUCH. Plynný obal Země se nazývá ATMOSFÉRA. Směs látek tvořících atmosféru je vzduch. SLOŽENÍ VZDUCHU: 21% kyslík 78% dusík 1% ostatní plyny (oxid uhličitý,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žáci navazují na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubují. Žák zná základní typy čoček, umí je.
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Opakování 1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
VLASTNOSTI LÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Základní pojmy z optiky
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
PaedDr. Jozef Beňuška
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Vznik střídavého proudu
Změny skupenství látky
Elektromotor a jeho využití
Pohyb těles-fyzika hrou
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Barva světla, šíření světla a stín
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Rychlost světla TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
Název školy: Speciálnízákladníškola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_04_IV_Z6_pohyby_země.
Další součástky s jedním přechodem PN
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Pohybová (kinetická) energie tělesa
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Hustota-výpočet objemu
Teplota – souhrnná cvičení II.
Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Tření-souhrnná cvičení
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Těžiště a stabilita těles
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
INDEX LOMU Autor: Mgr. Alena Víchová
Přímočaré šíření světla, rychlost světla
Souhrnné opakování-VESMÍR
Hustota-výpočet objemu
Světlo a jeho šíření VY_32_INOVACE_12_240
Světelné jevy -shrnutí
Paprsková optika hanah.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Neživá příroda - vzduch
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Světlo a světelné zdroje Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 11/2012 Název materiálu: VY_32_INOVACE_FY.7.A.16_svetlo_a_svetelne_zdroje Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Světlo a světelné zdroje Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o světle a světelných zdrojích.

Co je světlo? druh elektromagnetického záření o vlnové délce 400 – 760 nm je tělesy vyzařováno, odráženo, nebo pohlcováno ve vakuu se šíří rychlostí 300 000 km/s

Světelné zdroje, tělesa, která světlo VYZAŘUJÍ slunce reflektor automobilu plamen svíčky zářivka v lampičce apod.

Tělesa, která světlo ODRÁŽEJÍ: Měsíc zrcadlo vyleštěný hliníkový plech apod.

Tělesa, která světlo POHLCUJÍ: matná tmavá tkanina hluboký otvor v zemi další dutá nebo různě zprohýbaná, tmavá nebo matná tělesa

Optická prostředí=látky, ve kterých se šíří světlo PRŮHLEDNÉ (světlo jím prochází s minimálními ztrátami-např. čiré sklo), PRŮSVITNÉ (matné, světlo se v něm rozptyluje, např. sklo s vrypy nebo ornamenty, které se používá k výplni dveří), NEPRŮHLEDNÉ (světlo, které na něj dopadá, odráží nebo pohlcuje-např. beton, dřevo).

Rychlost šíření světla: značka: c rychlost šíření světla ve vakuu je: 300 000 km/s Látka Rychlost šíření světla [km/s] VODA 225 000 LED 229 000 SKLO 200 000 DIAMANT 124 000

Vlnová délka světla: označení řeckým písmenem: λ [lambda], světlo, které vnímá lidské oko, je v rozsahu 400 – 760 nm, (nm=nanometr, 1 nm = 0,000 000 001 m) záření o menší vlnové délce ( λ‹ 400 nm) nazýváme ULTRAFIALOVÉ (UV záření) záření o větší vlnově délce (λ›760 nm) nazýváme INFRAČERVENÉ ZÁŘENÍ

Ultrafialové záření : způsobuje zahnědnutí kůže (při opalování), (ochranná vrstva atmosféry, která pohlcuje převážnou část UV záření, je vlivem znečištění exhalacemi zeslabena, proto nadměrné slunění naší kůži neprospívá) velmi silné UV záření působí nepříznivě na vývoj rostlin, UV záření má antiseptické účinky (ničí choroboplodné zárodky)

Další využití UV záření: svítidla na kontrolu např. cenných papírů, některých dokladů, kreditních karet, dezinfekce, analýza minerálů, čištění vody, zpracování jídla, laserová technologie, archeologie, soudní znalectví, detektory požáru atd.

Infračervené záření: s ním se setkáváme téměř denně, Dálkový ovladač k televiznímu nebo rozhlasovému přijímači, Všechna rozžhavená tělesa (např. kamna) vyzařují infračervené záření, Technické využití je velmi široké.

Vyberte zdroje světla a odstraňte tělesa, která světlo pouze odrážejí. hvězdy ve vesmíru obrazovka televizoru vnější zrcátko automobilu bezpečnostní blikače cyklistů prosklené dveře nábytku žárovka v lustru planeta Země

Rozdělte následující látky na PRŮHLEDNÉ, PRŮSVITNÉ A NEPRŮHLEDNÉ: mléčné plexisklo, sklo skleničky, porcelán, rýhované sklo, papír z učebnice, sklo čiré žárovky, sklo mléčné žárovky, „kouřové sklo“ Látky průhledné Látky průsvitné Látky neprůhledné sklo skleničky mléčné plexisklo porcelán rýhované sklo sklo čiré žárovky papír z učebnice sklo mléčné žárovky „kouřové sklo“

Jakým řeckým písmenem označujeme vlnovou délku světla Jakým řeckým písmenem označujeme vlnovou délku světla? Vyberte správné označení: λ [lambda ] α [alfa] Ω [omega]

Jakou rychlostí se šíří světlo ve vakuu? Vyberte správnou hodnotu: 300 000 km/min 300 000 km/h 300 000 km/s

Přiřaďte k sobě správné hodnoty vlnových délek: λ 400 – 760 nm ultrafialové záření světlo, které vnímá lidské oko λ ‹ 400 nm infračervené záření λ › 760 nm

Použité zdroje: doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 7. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2004, ISBN 80-7196-265-1. Tesař J., Jáchim F., Fyzika 3 pro ZŠ, Světelné jevy, mechanické vlastnosti látek, pedagogické nakladatelství, a.s., SPN 2009. Rauner K., Havel V., a kol., Fyzika 7 pro ZŠ a víceletá gymnázia, Nakladatelství Fraus 2005 galerie office http://www.farnost-mb.cz/_d/svicka-1.jpg [cit:2012-11-09] http://www.i-svetlo.cz/wp-content/uploads/2012/08/slunce.jpg [cit:2012-11-09] http://www.hw.cz/files/images/mimochodem/05.jpg [cit:2012-11-09] http://www.rc-auta.eu/Fotografie/Zbozi/Original/reflektor%202.JPG [cit:2012-11-09] http://www.petraenergy.cz/data/content/images/zar1.jpg [cit:2012-11-09] http://hvezdarna.plzen.eu/foto/ada/Mesic/Mesic_Plejady.jpg cit:2012-11-09] http://www.sklenarstvinonstop.cz/images/sortiment/zrcadla/zrcadlo-zlate.jpg [cit:2012-11-09] http://www.aluminiumshop.cz/emdata/products/415_l.jpg [cit:2012-11-09] http://i.iinfo.cz/urs/povray30_02-122270207944825.jpg [cit:2012-11-09] http://www.paladix.cz/clanky/img.php?ido=13412 [cit:2012-11-09] http://www.fotoradce.cz/blog/soubory/clanky/227/mspektrum.jpg [cit:2012-11-09] http://files.sarka-pribylova.webnode.cz/200000202-a50a6a6041/oko3.jpg [cit:2012-11-09] http://media.investicniweb.cz/photos/2012/07/25/12-13990-6-rychlost-svetla_1_1.jpg [cit:2012-11- 09]

Metodika prezentace: Prezentace slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení pojmu „světlo“. Žák vyjmenuje světelné zdroje. Vyjmenování některých těles, které světlo odrážejí nebo pohlcují. Rozdělení optického prostředí na průhledné, průsvitné a neprůhledné. Žák se seznámí s fyzikálními vlastnostmi světla (rychlost, vlnová délka). Na závěr žák řeší úkoly, odpovídá na otázky, vybírá správné odpovědi, správné hodnoty, správné údaje. Otázky slouží k zopakování probraného učiva.