České země po husitských válkách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Advertisements

ČESKÝ STÁT V LETECH srpna 1306 vymřel vraždou Václava III. v Olomouci rod Přemyslovců po meči. Zlatá bula sicilská přiznávala českým pánům-šlechtě.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Jana Husa a husitské revoluce (test) Název.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jiří z Poděbrad Název sady: Pozdní středověk a počátky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
Ekosystém okolí lidských obydlí Volně žijící živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Čechy po husitské revoluci Název sady: Pozdní středověk.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV:Počátky stavovského státu TÉMATICKÝ CELEK:Křesťanství.
Habsburkové na českém trůnu v 19. a 20. století Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo: VY_32_INOVACE_02.
Název školyZákladní škola a mate ř ská škola, Jet ř ichov, okres Náchod AutorŠárka Mat ě jová Datumzá ř í 2012 NázevVY_52_INOVACE_22_P ř emyslovci 2 Ro.
Vláda Jagellonců v českých zemích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu
HUSITSTVÍ MISTR JAN HUS Krize středověké společnosti:
Doba husitská.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Český stát za vlády Lucemburků
Život ve středověku Vlastivěda 4. ročník
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Středověk v českých zemích
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
ČESKÉ ZEMĚ V 15. STOLETÍ- SOUTĚŽ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
DOBA PODĚBRADSKÁ Autor: Mgr. Marek Kryška Cílový ročník: 7.
Ekosystém pole Savci Přírodověda 4. ročník
PRVNÍ HABSBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Opakování č. 6 Vlastivěda 4. ročník
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20-14_ Lucemburkové na českém trůně Číslo projektu:
Opakujeme dějepis na II. stupni
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Jagellonci na českém a uherském trůně.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Opakování č. 4 Vlastivěda 4. ročník
Název školy: Základní škola Městec Králové
Ekosystémy Opakování Přírodověda 4. ročník
Téma (název prezentace)
Druh učebního materiálu
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_DĚJEPIS
Naše nejstarší dějiny v pověstech
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZŠ Brána Nová Paka, Přírodopis 6. – 9. třída
Jagellonci Dějepis 7.ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Opakování č. 3 Vlastivěda 4. ročník
Přemyslovci . Dějepis 7. ročník.
Opakování č. 2 Vlastivěda 4. ročník
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 06
Téma (název prezentace)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vláda prvních Habsburků
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH 2
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
První Habsburkové na českém trůnu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
ČECHY PO HUSITSKÉ REVOLUCI
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
České země v letech
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
VLÁDA POSLEDNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Jagellonci a nástup Habsburků
Transkript prezentace:

České země po husitských válkách Vlastivěda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. Číslo a název klíčové aktivity: III/2; Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Interní číslo: VY_32_INOVACE_VL.KK.4.16

Po husitských válkách1 Smrtí Zikmunda Lucemburského v roce 1437 vymřeli na našem území Lucemburkové po meči Krátce vládl manžel jeho dcery Alžběty Albrecht Habsburský Ale zemřel v roce 1439 v bitvě proti Turkům

Ladislav Pohrobek1 Ladislav se narodil až po Albrechtově smrti, proto se mu začalo říkat Pohrobek V období jeho mládí se začaly množit drobné války mezi pány, loupeživé výpravy Byl zvolen správce Jiří z Poděbrad Ladislav Pohrobek v necelých 18 letech onemocněl a zemřel Později se ukázalo, že to byla leukémie

Jiří z Poděbrad1 Na místo krále byl po složitém vyjednávání v roce 1458 zvolen Jiří z Poděbrad Nepocházel z panovnického rodu, ale vládl moudře a spravedlivě Byl dobrý diplomat a usiloval o mírové soužití katolíků a kališníků Obnovila se výroba i obchod

Jiří z Poděbrad1 Snažil se o předchůdce Evropské unie, ale nezdařilo se to Katolická šlechta s ním ale přesto byla nespokojená a začala s ním válku Papež jim poslal na pomoc křížovou výpravu v čele s Matyášem Korvínem, uherským králem Jiří s ním sice sjednal mír, ale Matyáš ho porušil a bojoval s Jiřím až do jeho smrti v roce 1471

Vladislav Jagellonský1, 2 Jiří měl několik synů, ale místo nich byla koruna nabídnuta polskému princi Vladislavu Jagellonskému Byl to slabý a nerozhodný panovník Na vše kýval a začalo se mu říkat král dobře Za jeho vlády byla ale postavena řada staveb – Vladislavský sál, velký kus chrámu sv. Víta a chrám sv. Barbory v Kutné Hoře.

Ludvík Jagellonský2 Potom nastoupil Ludvík Jagellonský, který statečně bojoval s Turky V jedné z bitev, u Moháče, ale v roce 1526 podlehl přesile a zemřel na útěku v bažině ve věku pouhých 20 let Tím na našem trůnu vymřel po meči další rod, Jagellonci Po nich nastoupili Habsburkové

Zemský sněm2 Až do nástupu Habsburků byla v českých zemích omezena moc panovníka takzvaným Zemským sněmem Tam zasedali šlechtici a zástupci měst Jejich rozhodnutí musel panovník respektovat

Použitá literatura STŘÍBRNÁ, Ivana. Vlastivěda 4. Hlavní události nejstarších českých dějin. Brno: Nová škola, 2010. s. 38. ISBN 978-80-7289-166-5. STŘÍBRNÁ, Ivana. Vlastivěda 4. Hlavní události nejstarších českých dějin. Brno: Nová škola, 2010. s. 39. ISBN 978-80-7289-166-5.