Poznávací proces v matematice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Modelování jako prostředek vytváření předmatematických představ
Advertisements

ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
 Na tvorbě učebnic se podílí odborníci, kteří celožitovně spolupracují na výzkumu matematického vzdělávání žáků 1. stupně, a taktéž učitelé z praxe.
Metody zkoumání ekonomických jevů
AV stručná prezentace.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání CZ.1.07/1.3.00/ Stěžejním motivem je představení netradičních a inovativních výukových.
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
Fuzzy logika.
Systémy pro podporu managementu 2
Didaktické testy doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.
M YŠLENÍ =sociálně podmíněný psychický proces, při kterém jsou zpracovávány a využívány informace =nejsložitější kognitivní proces =vnitřní mentální děj.
Didaktické zásady výuky přírodopisu
Metody a organizační formy při výuce fyziky Jiří Tesař.
Aplikace didaktických zásad a gnoseologických postupů v ekonomickém vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Artificial Intelligence (AI).  „Úloha patří do oblasti umělé inteligence, jestliže řešení, které najde člověk považujeme za projev jeho inteligence.
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
VY_32_INOVACE_PSYPS12860ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Funkce Ročník:1.-2. Datum vytvoření:srpen.
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Didaktika distančního vzdělávání Základní pojmy a vztahy.
VÝUKOVÉ METODY Přehled.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
VYUČOVACÍ PROCE S A JEHO FÁZE
Teorie vzdělávání dospělých
Michaela Ožanová Adéla Gajdečková
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Vyučovací metody v přírodopise
Postavení pedagogiky mezi vědami
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 4 Vzdělávací technologie ve Fy
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Redefinice společnosti vědění V posledních letech pokusy o redefinici. Dva základní poznatky: 1. vědění není statické, ale dynamické 2. jednotlivé společenské.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_19.
DIDAKTIKA MATEMATIKY III Růžena Blažková PdF MU Brno.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Pedagogické zásady. 1. Zásada cílevědomosti Znamená: - jasně stanovit cíle - cíle zdůvodnit a motivovat - přiměřeně cíle objasnit - důležitá je i aktivní.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Mentální reprezentace
Paměť DUM_18. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE.
Vnímání, pamět, myšlení. Vnímání jak, čím, co? senzorické stádium, syntetické stadium (třídění a interpretace) co vnímání ovlivňuje postoje, emoce, očekávání,
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
Didaktické formy.
Didaktické zásady edukačního procesu
Základní pojmy v automatizační technice
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
PROFESE UČITELE Radek Šír.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Teorie vzdělávání dospělých
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Standardy pro základní vzdělávání
DIDAKTICKÉ ZÁSADY obecné požadavky uplatňované v procesu výuky zajišťují kvalitu výchovně vzdělávacího procesu vztahují se na všechny stránky výuky, na.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Komunikace učitele se žáky
Sociální čtení.
Sociální psychologie – CŽV 2012
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
Induktivní postupy ve výuce matematiky
KMT/DIZ1 Věty, poučky a jejich důkazy ve školské matematice
KMT/DIZ1 Didaktika matematiky (předmět, úkoly, metody) Didaktický systém Matematické vzdělávání (cíle, úkoly) 1. SZZK Didaktika matematiky – předmět, úkoly,
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Vyučovací metody v přírodopise
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Poznávací proces v matematice KMT/DIZ1 Poznávací proces v matematice a didaktické zásady

Poznávací procesy obecně psychické procesy názorné (smyslové) poznání odvozené (rozumové) poznání praktické poznání vnímání => představa myšlení pojem - manipulace s předměty a pomůckami polák, DMII, str. 27 = proces nabývání znalostí a informací, proces jejich třídění, zpracování a uchování ve vědomí smyslové poznání rozumové poznání Vygodski, Piaget, Popper – zkoumání poznávacích procesů

Poznávací proces v matematice Co tvoří matematické poznání člověka? (matematická část kognitivní sítě) objekty vztahy postupy schémata objekty – geometrické útvary, pojmy „Co to je?“, kružnice, kolmost, racionální číslo vztahy – propojují objekty nebo jiné vztahy, tvrzení (věty) „Proč to je?“, vzorce – Pythagorova věta, kritérium dělitelnosti 3| obsah trojúhelníku postupy – algoritmy, návody, řešitelské argumentace strategie, písemné sčítání, sestrojení kolmice „Jak to funguje?“ schémata – ucelené představy vytvořené na základě opakované zkušenosti, člověk je přímo neví, ale umí je vyvodit, poznatky vyvoditelné (krychle – počet úhlopříček) polák, str. 28, DM II matematické poznatky – pojmy, věty vědomost = osvojený poznatek

Poznávací proces v matematice Jak je organizováno matematické poznání? (jak narůstá m. poznání, struktura m. poznání) - kumulativně (kumulace a hierarchické spojování do větších celků) geneticky (poznatky se propojují vazbami v průběhu formování, vytvoří strukturu, která se ještě mění) kumulativně – jednotlivé poznatky se ukládají jako izolovaná fakta, která se později spojí v jeden celek, čímž se dosáhne vyššího stupně poznání, několik takových celků se spojí v další celek Statické – M je dokonalá a dobře postavená stavba, pojmy si musí Ž zapamatovat přesně a bezchybně, Ž řeší pouze úlohy v rámci probraného učiva, oddělení školy od reality Znemožňuje hledání společné podstaty M poznání, nevede ke zvyšování matematické kultury ani k hledání vztahu mezi M a situacemi všedního dne. geneticky – poznatky se propojují vazbami příčinnosti, funkčnosti, časové následnosti, logické závislosti, emotivní důležitosti a tvoří strukturu, dotváří se upravuje, restrukturace Neúspěšné cesty jsou důležité – analýza chyby počet provedených restrukturalizací charakterizuje kvalitu matematického poznání žáka důraz na uvažování ne na objem faktů

Poznávací proces v matematice Mechanismus poznávacího procesu (Hejný) 1. motivace / stimulace 2. etapa separovaných modelů 3. zobecnění 4. etapa univerzálních (generických) modelů 5. abstrakční zdvih 6. etapa krystalizace (domestikace) induktivní etapa poznávacího procesu – první tři body deduktivní etapa poznávacího procesu – zbytek proč mechanismus – odhalení formálních poznatků a jejich reedukace. ad 1. motivace – rozpor neznám, chtěl bych znát ad 2 . – nabývání zkušeností s konkrétními případy budoucího poznání, dílčí zkušenosti – v paměti člověka věci patří k sobě, ale nevím jak, proto jsou modely separované čím více modelů, tím pevnější znalosti důležité jsou překvapující modely ad3. – separované modely na sebe působí, seskupují se a organizují, strukturují se, vznik generického modelu ad 4. – některé modely jsou v něčem stejné, jeden může zastoupit druhý, volba univerzálního modelu (počitadlo, prsty) zobecnění hledání podstaty stejnosti separovaných modelů ad 5. – náhlé uzření vyšší skutečnosti, např. pochopení čísla 3, hlubší vhled do poznání, radost a nadšení objevitele symbolický zápis univerzální model a separovaný model mají stejnou úroveň abstrakce, zde jde o něco jiného – chybí ukotvení, vše je založeno jen na jazyku a symbolice chybí předmětnost ad 6. – propojení poznatku s existující strukturou, změna existujících vztahů, přidání nových. zlomky -

Didaktické zásady (Mikulčák) 1. z. uvědomělosti a aktivního získávání poznatků 2. z. názornosti 3. z. soustavnosti a logické posloupnosti 4. z. trvalosti 5. z. přiměřenosti učiva DM I. Mikulčák, str. 93 - součást didaktických prostředků v systému prostředků výchovy a vzdělávání = obecné požadavky, které jsou v souladu s cíli výchovy a vzdělání a se základními zákonitostmi vyučovacího procesu podle poláka, str. 21, DM II. (1) zásada vědeckosti (odborné správnosti), soulad s poznatky současné vědy, správnost formulací při definování pojmů a vyslovování vět, dostatečně nezdůvodněné není dokázané, rozlišení definic, vět a axiomů (2) z. uvědomělosti a aktivity žáků – osvojení znalostí nedogmaticky, ale s porozuměním (výsledek individuální rozumové činnosti), na základě vlastní zkušenosti, využití poznatků v praxi, v M – pokud se žáci umí obsahově správně vyjádřit, lze tvrdit, že si učivo osvojili uvědoměle. (3) z. názornosti – vytváření představ na základě bezprostředního vnímání skutečnosti/modelu, v M – není názornost cílem, jen didaktickým prostředkem (4) z. soustavnosti – logická návaznost učiva (5) z. postupnosti – od mála k mnohému, od lehčího k těžšímu, od známého k neznámému, od blízkého k vzdálenějšímu, od konkrétníhho k abstraktnímu (6) z. trvalosti – vybavení VDN a jejich praktické užití, systematické připomínání a opakování, (7) z. přiměřenosti – učivo má odpovídat psychickému vývoji dětí, fyzickým schopnostem žáků, nutno znát stav předchozí znalostí a schopností žáků, z. náročnosti – vhodně vysoká úroveň obtížnosti nutí žáka k vynakládání duševního úsilí vedoucího k dalšímu rozvoji mentálních schopností, přiměřeně rychlé tempo od 20. stol. z. spojení teorie s praxí – ukazovat, kde učivo využijí v životě, v praktických aplikacích, v jiných oborech, v dalším studiu z. individuálního přístupu k žákům – respekt ke zvláštnostem žáka z. zpětné vazby – zjišťovat porozumění probíranému učivu, odstraňování zjištěných chyb a nedostatků Chyby při uplatňování did. zásad ad (1) – uvádění vzorců bez předpokladů jejich platnosti, nerozlišení vzorců definičních a vzorců vyjadřujících tvrzení mat. vět, opomenutí kvantifikátorů ad (2) – předkládání mat. poznatků bez motivace a zdůvodnění, žáci nejsou soustavně aktivně a tvůrčím způsobem zapojování do procesu