Ferdinand I. Habsburský

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČESKÝ STÁT V LETECH srpna 1306 vymřel vraždou Václava III. v Olomouci rod Přemyslovců po meči. Zlatá bula sicilská přiznávala českým pánům-šlechtě.
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Nástup Habsburků na český trůn. První habsburští králové.
Vytvořil: Dominik Jašurek škola: Edvarda Beneše vytvořeno:
Vytvořil: Matěj Just.  Erb školy Erb školy  Kdo byl Karel IV. ? Kdo byl Karel IV. ?  Dětství Karla IV. Dětství Karla IV.  Manželky Karla IV. Manželky.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE. 1. Složení společnosti Vládne král Ludvík XVI. + manželka Marie Antoinetta (dcera MT). 3 stavy: A) šlechta (neplatila daně)
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
Manželky Karla IV. Autorka prezentace: Blanka Dubačová Střední škola pro knihkupce a nakladatelské pracovníky o. p. s 2011.
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
Osobní život Karla IV. Andrea Lázničková, 6.A. Karel IV. – „Otec vlasti“ syn Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny *14. května 1316, jméno Václav výchova.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Druh učebního materiálu
Karel IV. narozen: zemřel.:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Český stát za vlády Lucemburků
Habsburkové na českém trůnu
Václav Pfleger – ZŠ Vrchní 19
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_08
PŘEMYSLOVCI A LUCEMBURKOVÉ
Život Karla IV. Julie Trojančíková.
Mgr. Jindřiška Řehořková
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Středověk v českých zemích
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
O JAKÝ ZAJÍMAVOSTECH SE CHCETE DOZVĚDĚT ???
Třicetiletá válka
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_30_Hádej_kdo_jsem _(1310 _1790)_šg2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
RUDOLF II..
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
REFORMACE V EVROPĚ SVATÁ ŘÍŠE ŘÍMSKÁ NIZOZEMÍ ANGLIE FRANCIE
PRVNÍ HABSBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20-14_ Lucemburkové na českém trůně Číslo projektu:
Císařovna Marie Terezie.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Název školy: Základní škola Městec Králové
Téma (název prezentace)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 06
Téma (název prezentace)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Jedinou vládnoucí ženou na českém trůně.
Španělsko v 16.století Nizozemská revoluce
Habsburská monarchie do roku 1848
České země po husitských válkách
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
Vláda prvních Habsburků
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
První Habsburkové na českém trůnu
ČECHY PO HUSITSKÉ REVOLUCI
Nástup Habsburků na český trůn.
KDY SE NARODIL KAREL IV. ? A) 1216 B) 1316 C) 1416.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS
REVOLUCE ROKU 1848.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
Prezentace Josef II. Jakub Šíma, 3. A.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Francie za vlády Napoleona III.
PŘÍBUZENSKÉ VZTAHY Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
Jagellonci a nástup Habsburků
Transkript prezentace:

Ferdinand I. Habsburský Radim Lískovec 3.A

Základní info Narodil 10.března 1503 Jeho rodiči byli Habsburk Filip I. Sličný a španělská infantka Jana Šílená Ferdinand vyrůstal spolu se svými sourozenci, Eleonorou, Karlem (narodil se roku 1500), Isabelou, Kateřinou a mladší Marií na Španělském dvoře. Rok na to zemřel jeho otec a jeho matka byla internována v klášteře. Vychován přísně, náročně, stroze katolicky a byla zdůrazňována jeho vladařská povinnost

Byl osobním žákem Erasma Rotterdamského v Nizozemí. Byl velmi nadaný – mluvil plynule španělsky, francouzsky, latinsky, italsky a později i německy. Vůči svému okolí studený a namyšlený. V roce 1516 zemřel Ferdinand II. Aragonský. V příštím roce přijel do Španělska jeho starší bratr Karel, který dosud vyrůstal v Nizozemí, aby se ujal vlády. Karel, který byl po vleklých jednáních přijat jako španělský král, rozpustil Ferdinandův dvůr a poslal mladšího bratra k tetě Markétě do Nizozemí.

Rakouský arcivévoda Ferdinand oženil s Annou Jagellonskou Roku 1520 Ferdinand získal wormskou smlouvou Horní a Dolní Rakousy, Korutany, Štýrsko a Kraňsko.

V letech 1524–1525 probíhalo v německé části říše selské povstání V letech 1524–1525 probíhalo v německé části říše selské povstání. Zasáhlo i některé části Rakouska. S pomocí šlechty se Ferdinandovi podařilo povstání ve Štýrsku potlačit silou.

Tvůrce habsburské monarchie 1515 si Ferdinandova sestra Marie vzala Ludvíka Jagellonského (Moháče (1526)) 26.října 1526 byl korunován českým a 16.prosince 1526 uherským králem. Roku 1531 byl korunován římským králem. Roztržka s uherským králem. Roku 1538 uzavřel Ferdinand se Zápolský mír.

Ferdinand I. jako český král Zvyšoval daně a privilegia šlechty i měst se nenápadně, ale rychle ztenčovala. Vznik české královské komory 1547 vypuklo povstání, které bylo potlačeno a šlechta žádala o odpuštění. 22. srpna dal Ferdinand setnout dva rytíře a dva měšťany. Celkově bylo odsouzeno k různým trestům 32 příslušníků rebelující šlechty a skoro 600 měšťanů.

Roku 1557 zemřela při porodu jeho manželka Anna. Válčil s Isabelou Zápolskou (1551 až do roku 1562) Pomáhal svému bratrovi Karlovi V. ve válce proti německým protestantským knížatům.

1555 podepsal Augšpurský mír. V této dohodě byla uznána náboženská svoboda ve formě zásady cuius regio, eius religio (čí země, toho náboženství)

Konec jeho života Ferdinand I. Habsburský zemřel 25. července 1564 a je pochován v chrámu sv. Víta na Pražském hradě. Spolu s ním je zde pochována jeho manželka Anna. Měli 15 dětí. České země svěřil svému druhorozenému synu Ferdinandu Tyrolskému.

Ferdinand I. na obrazu Martina Roty. Ferdinand I. na obrazu Hanse Bocksbergera. Ferdinand I. na obrazu Martina Roty. Ferdinand v roce 1531, v roce jeho zvolení římskoněmeckým králem.

Zdroje. Dějiny zemí Koruny české; kolektiv autorů Habsburkové, životopisná encyklopedie; k vydání připravila Brigitte Hamannová Toulky českou minulostí; Petr Hora – Hořejš Obrázky z wikipedia.org Děkuji za pozornost