Jaroslav Pekárek , Jiří Gajdoš

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrický proud v kapalinách
Advertisements

ATMOSFÉRA.
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
Základy meteorologie.
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: František Skácel Distribuce.
Josef Keder Hana Škáchová
Elektrochemické metody - elektrolýza SŠZePř Rožnov p. R PaedDr
Vodič a izolant v elektrickém poli
Znečišťování ovzduší Karel Severa.
Přesnost a validace rozptylových modelů Josef Keder, ČHMÚ
ZNEČIŠŤOVÁNÍ ATMOSFÉRY
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity
Mechanické vlastnosti plynů
Vývoj kvality ovzduší v České republice
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
POČASÍ.
2.2. Pravděpodobnost srážky
VYUŽITÍ ULTRAZVUKOVÝCH AKTUÁTORŮ PRO POSUV PAPÍRU
Referenční model ATEM České ekologické manažerské centrum Praha, 14. října 2010 Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav -
Atmosférické fronty.
Koncentrace znečišťující příměsi v ovzduší
Složky krajiny a životní prostředí
Interpretace výsledků modelových výpočtů
Oxidy Richard Horký. VlastnostiNázvosloví 2Názvosloví 1ReaktivitaPojmy
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PROUDENI.
Diplomová práce Modelování vlivu lesního vegetačního krytu a lesní půdy na srážko-odtokové vztahy Vedoucí diplomové práce: Mgr. Jan Unucka Studijní obor:
Proudění vzduchu v atmosférické mezní vrstvě Vyhodnocování vlastností proudění s využitím počítače a moderních technologií.
Vypracovala: Mgr. Eva Ratiborská ZŠ Trávník, Přerov.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: František Skácel Výšková.
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
Atmosféra.
Nástroje pro prostorovou analýzu srážek v GIS
RISKUJ.
Síra Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Nové Hrady Přírodní chemická laboratoř
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
Vliv ozónové vrstvy na životní prostředí
Atmosféra – chemické složení Makrokomponenty: N 2 (78,09 %); O 2 (20,94 %); Ar (0,93 %) = 99,96 % Mikrokomponenty: CO 2 (315 ppm); Ne (18 ppm); He (5,2.
Oxidy 1 Oxidy, které ovlivňují životní prostředí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Josef Zeman1 Atmosféra Interakce záření se hmotou Energie Translační Rotační Vibrační Elektronů Sluneční záření:1, W/m 2 Průměrná teplota:15 °C.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Podnebí, podnebné pásy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Pedosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY 2010 – 2014.
Chemické vlastnosti vod Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu chemické vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí.
Ludmila Rejlová,Kamila Šrédlová.  Okyselování prostředí  Snižování pH (voda,půda)  Více H + iontů  Příčiny: emise  Acidifikující látky: SO 2, NO.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o kyslíku. Klíčová slova: kyslík, výskyt,
Vývoj monitoringu venkovního ovzduší v Ústeckém kraji Mgr. Lenka Janatová Ing. Tomáš Hrbek.
Archimédův zákon pro plyny
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
VY_32_INOVACE_ Atmosféra Autor Mgr. Renáta Hořejšková
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Vyhodnocení měření kvality ovzduší v Jihlavě
FVE.
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
Měření ozonu v Novohradských horách pasivními dosimetry
Návrh metodiky výpočtu příspěvku resuspenze ke koncentracím PM10
Model CAMx a možnosti jeho využití v ČHMÚ
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_20_Výpočty z rovnic.
Transkript prezentace:

Jaroslav Pekárek , Jiří Gajdoš Suchá depozice polutantů v impaktní horské a čisté oblasti ČR z modelu NOAA. Jaroslav Pekárek , Jiří Gajdoš ČHMÚ

Úvod: Na přímé stanovení suché depozice není v současnosti jiná metoda než v poslední době stále více používané počítačové modelování. V NOAA vznikl 1993 PC model DDIM (inferenční model na určování rychlosti suché depozice) SO2, HNO3, O3, SO4. Model zpracovává 15 minutové meteorologická data. Model byl v USA provozován v rámci programu (AIRMoN) na meteorologických stanicích.

Pro modelování depoziční rychlosti je používán rezistenční model Pro modelování depoziční rychlosti je používán rezistenční model. Depoziční rychlost Vd můžeme vyjádřit jako inverzní hodnotu součtu pří rezistencí: Ra aerodynamiská rezistence reprezentuje přenos skrz volnou atmosféru (turbulentní vrstvu), závisí především na intenzitě lokální atmosférické turbulenci ve výšce (z) Rb laminární rezistence reprezentuje přenos přes laminární mezní vrstvu k povrchu, závisí na molekulární difúzi plynu Rc rezistence povrchu nebo pokryvu určuje různý způsob příjmu plynu povrchem, závisí na fyzikálních a chemických vlastnostech plynu a povrchu

Vd je depoziční rychlost látky C(z) je koncentrace látky Pro odhad depozičních toků je použita metoda odvozující depoziční tok z naměřených imisních koncentrací látek a jejich vypočtené depoziční rychlosti: F je depoziční tok Vd je depoziční rychlost látky C(z) je koncentrace látky

Košetice

Výsledky Výstupem modelu jsou průměrné týdenní rychlosti suché depozice kyseliny dusičné, oxidu siřičitého, ozónu a síranového iontu v prašném aerosolu.

Průměrné rychlosti suché depozice v cm/s RUDOLICE 1994 – 2001 KOŠETICE 1996 – 1999 SO2 0,3 0,2 O3 0,1 HNO3 1,5 0,8 SO4-aerosol 0,09

Závěr Vyšší polohy se vyznačují výrazně vyšší rychlostí suché depozice oxidu siřičitého. Rychlost depozice má roční chod, v chladném období se pohybují hodnoty ve vyšší poloze u oxidu siřičitého nad 0,2 cm/s, letní hodnoty vycházejí dvojnásobné.

Z výsledků suché depozice oxidu siřičitého na stanici Rudolice je patrné výrazné snižování zátěže prostředí v oblasti Krušných hor po roce 1996.